BULLYING – ul predat în şcoală. Copiii trebuie să ştie asta
- Petre Ţache
- 17 martie 2017, 16:46
O profesoară din Bucureşti a luat “hărţuirea” în coarne. A adunat copiii, părinţii şi i-a pus să vorbească despre. Comicul serii a fost poliţistul
Un studiu naţional al Organizaţiei Salvaţi Copiii arată că, în 2016, în şcolile din România, trei din 10 copii erau excluşi din grupul de colegi, tot atâţia au fost ameninţaţi cu bătaia sau lovirea, iar unul din patru copii a fost umilit măcar o dată în faţa colegilor. Vorbim despre bullying, un comportament de care ne lovim cu toţii – copiii la şcoală, adulţii la locul de muncă, și unii și alții in cercul mai apropiat sau mai îndepărtat de cunostințe. Profesoara Daniela Blanariu, de la școala 156 din Militari, știe, bineînțeles, despre acest fenomen. Dar, asistând în timpul unei ore la discuțiile dintre elevi pe tema relațiilor dintre ei, și-a dat seama că lucrurile sunt mult mai grave decât avem noi tendința de a le vedea. Ştiți clasicul: “lasă că și pe vremea mea mai luai o palmă, o înjurătură, și nu mureai din asta”. Așa că a început să se documenteze mai îndeaproape despre fenomen și s-a hotărât să se implice în inițiative ale Organizației Salvați Copiii, cum ar fi aceea care se numește “Fără ură, cu toleranță”.
Ce înseamnă asta, să te implici ca profesor? Păi, nu-i foarte complicat. Încurajezi copiii să citească despre bullying, să afle exact despre ce e vorba și ce poate provoca, iar pe unii dintre acești copii îi ajuți să facă și un material de prezentare. Apoi, aduni într-o sală copiii, părinții, câțiva profesori, un psihoterapeut și chiar pe polițistul de proximitate și faci un mic eveniment. Cu o parte de explicații și una de discuții libere – asta a fost cea mai drăguță – că s-au repezit copiii să povestească și ce-au pățit ei, și ce-au făcut altora, mai înțelegând și mai ne-înțelegând cum e cu acest bullying, dar spunându-și pățaniile cu mare foc.
Singurul care n-a înţeles nimic a fost poliţistul de proximitate
La partea cu neînțelesul a strălucit domnul polițist, care a ținut o tiradă împotriva Facebook-ului, că pun oamenii poze și așa află hoții când sunt ei plecați de-acasă și vin să fure – după care, netam-nesam, și-a amintit de o adolescentă cuminte, pe care tot numitul Facebook a făcut-o să fugă de-acasă. Noroc că organul de ordine a vorbit ultimul, după ce copiii aflaseră care sunt efectele bullying-ului, așa încât nimeni nu l-a luat în râs. Ba chiar a primit și aplauze călduroase. Și ca să-i arate domnului polițist că rețelele de socializare au și părțile lor bune, și-au încărcat proiectul pe #oradenet, o platformă care te învață cum să navighezi în siguranță și să afli în timpul ăsta și chestii mișto și utile.