Editura Evenimentul si Capital

Bugetul militar rus, ciopârţit pentru prima oară după criza economică profundă a Rusiei | PULSUL PLANETEI

Iulian Chifu
Autor: | | 11 Comentarii | 2200 Vizualizari

Criza economică cu care se confruntă Federaţia Rusă după scăderea drastică a preţurilor petrolului, voinţa unanimă a SUA şi statelor UE de a menţine sancţiunile economice, propriile sancţiuni contra produselor UE, a dus la prăbuşirea anul trecut cu 3,7% a economiei ruse (deşi surse alternative vorbesc despre procente ce pot merge spre 7-8% în termeni reali, nemachiaţi, ai economiei ruse).

 Fondurile de stabilizare sunt spoliate după declaraţiile chiar ale Preşedintelui Putin, ajungând undeva la circa 17 miliarde înainte de a putea contabiliza efectele campaniei din Siria. Iar rubla scade sistematic.

Efectul a fost, până în prezent, tăierea cu 10% a cheltuielilor anul trecut, şi cu încă 10% în bugetul pentru anul curent. Însă Ministerul Apărării, compartimentele de forţă şi industria militară a fost ocolită. Până recent când, ca urmare a unor prognoze înrăutăţite ce arată o prăbuşire cu 1,5-1,7% în acest an (şi reviziurile negative continuă), Preşedintele rus a atins şi programul militar în premieră, tăind 5% din acest program.

Rusia are un program de militarizare de câteva zeci de miliarde de dolari anual care vizează dezvoltarea unor noi arme extrem de vizibile şi utilizabile în zona descurajării, pentru a demonstra capacitatea de proiecţie a puterii militare convenţionale şi dorinţa de a utiliza forţa armată în strategia sa, a unei politici externe asertive, ofensive şi revizioniste. Or pentru un asemenea deziderat trebuie capacităţi majore, vizibile, folosite ostentativ pentru a repune Rusia în prim planul statutului de superputere pe care-l revendică, fapt ce i-ar aduce dividende diplomatice, de imagine şi de poziţionare globală.

În acest moment, Rusia dezvoltă avioane de a cincea generaţie - deşi parte din design şi capacităţi stealth au fost „furate” de China şi transformate în prototip, probabil pe baza ingerinţei cibernetice – construieşte masivul tanc T14 Armata, îşi procură noi nave de război şi submarine, într-un proiect de modernizare anunţat în valoare de 400 miliarde de dolari, gestionat de vicepremierul Rogozin. De asemenea, Rusia construieşte baze militare în jurul Cercului Polar, pregătind revendicări formale masive la ONU, dar şi pe teren, în Marele Nord.

Nu trebuie uitate, la capitolul cheltuieli militare, campania aeriană în Siria, dar şi o componentă nerecunoscută a trupelor speciale pe teren, susţinerea lui Bashar al Assad, finanţarea anexării Crimeii şi integării ei prin repopulare şi schimbare demografică şi instituţională, dar şi campania agresivă din Estul Ucrainei. Se mai adaugă la acelaşi capitol al cheltuielilor proiectele politice - Transnistria pentru supraviețuirea separatismului şi plata suplimentelor la pensii şi salarii, Abhazia şi Osetia de Sud - dar şi multe alte proiecte de natura războiului informaţional purtat în spaţiul postsovietic şi la nivel global.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate