Bucureşti, oraşul PLĂCERII? Ce se spune într-un articol incredibil din New York Times, despre capitala României / VIDEO

Bucureşti, oraşul PLĂCERII? Ce se spune într-un articol incredibil din New York Times, despre capitala României / VIDEO

Este descris ca fiind „un loc extrem de vioi, modern, cu clădiri frumoase, de toate felurile, conace splendide şi, mai ales, extrem de luxos”!

Potrivit Historia, descrierea aparţine anului 1876, fiind vorba despre un material apărut în New York Times. Bucureştiul fiind supranumit încă de la începutului articolului „oraşul plăcerii"

Clasa săracă

Printre altele se aminteşte faptul că, din anumite puncte ale oraşului, se zăresc Munţii Carpaţi, spre care se poate ajunge prin Ploieşti. La capitolul religie, se subliniază că în Bucureşti, în acea perioadă, erau 300 de biserici. „Preoţii sunt, din păcate, ignoranţi, clasa săracă este superstiţioasă şi fanatică. Pe de altă parte, aristocraţia practic conduce biserica, dar nu lasă religia să interfereze prea mult cu felul lor de viaţă. Un preot este rareori văzut în salonul unui aristocrat", se mai arată în articol.

Ne puteți urmări și pe Google News

Jurnalistul american al anului 1876 se declară uimit de obiceiurile existente la diverse sărbători. Spre exemplu, i se pare curios că, în Vinerea Mare, oamenii fac înconjorul bisericii, de trei ori, cântând. Tot la categoria „obiceiuri ciudate” sunt încadrate şi tradiţiile de Crăciun, cum ar fi oameni îmbrăcaţi în diverse personaje (de exemplu, în magi) care merg prin oraş, întră în cafenele şi cer bani. „Paradele de duminică dimineaţa sunt, de asemenea, ciudate. La ora 11, ofiţerii fiecărui regiment din garnizoană merg în parc, unde toţi sunt inspectaţi chiar de prinţ, care trece printre rânduri şi vorbeşte cu fiecare în parte. E un sentiment plăcut să vezi aşa ceva".

La capitolul distracţie, sunt amintite opera şi teatrul, diverse trupe de muzicanţi, circul, dar şi grădinile de vară. Spre final, ziaristul de la New York Times ţine să sublinieze că a fost extrem de impresionat de lăutari: „Trebuie să nu uit să îi amintesc pe lăoutari, sau ţigani muzicanţi, care cântă minunat, folosind cele mai interesante instrumente. Aceşti oameni au învăţat singuri să cânte", încheie jurnalistul.

<iframe src="//www.youtube.com/embed/26CczlHZQ2Q" width="620" frameborder="0" height="418"></iframe>