Editura Evenimentul si Capital

București, capitala Summitului NATO al Flancului Estic: de la pragmatism prost înțeles la înțelegerea Rusiei ca oponent al Alianței

Autor: | | 1 Comentarii | 1357 Vizualizari

Bucureștiul a fost miercuri capitala în care s-a desfășurat Summitul NATO al Flancului estic, denumit oficial Reuniunea la nivel înalt a Statelor din Europa Centrală şi de Est.

 Marți, reuniunea a fost precedată de conferința Forumul Securității 2015 Vocile Flancului, care a întărit și detaliat mesajele pe care summitul desfășurat la București le-a dezbătut.

Semnificația reuniunii

Dar ce înseamnă acest summit? Nimic altceva decât preocuparea comună a șefilor de state și de guverne ale statelor Europei Centrale și de Est în privința securității frontierei estice a Alianței, dar și asigurarea solidarității și preocupării egale pentru amenințările din zona flancului sudic – Siria, Irak, dar și Nordul Africii – din zona Flancului Nordic – amenințări în Marea Barents și Peninsula Koala – practic totul ilustrând noua formulă de apărare a Alianței 360 de grade, de jur împrejur.

 

Întregul efort a vizat convergența opțiunilor și a abordărilor în vederea summitului NATO din Varșovia, care trebuie să amplifice măsurile de reasigurare, să lanseze adaptarea continuă a Alianței la amenințările externe existente și să aplice versiunea la zi a politicii maritime pe Marea Neagră, Marea Baltică, Marea Mediterană și Marea Nordului.

 

Evident principala temă care a fost abordată a fost Rusia. Deși Conceptul strategic de la Lisabona o definește ca partener strategic, ultimele evoluții și modul de dezvoltare o califică drept competitor, ba chiar oponent, asta pentru a menține formulările în spectrul diplomatic. În fapt, cum Rusia declară NATO, în Strategia de Apărare din decembrie 2014, drept „pericol” la adresa securității naționale, dacă am folosi percepția în oglindă, ar trebui să calificăm deschis Rusia drept inamic al NATO.

Flancul estic este cel care resimte cea mai mare presiune din partea Rusiei, deși în flancul sudic mișcările din Siria și introducerea și aici a unei Arii de blocare anti-Acces – Anti Acces Area Denial, ca și militarizarea Mării Barents și a Mării Nordului creează presiuni și la Sud, și la Nord, din partea aceluiași actor revizionist și revanșard.

Amenințare directă

Practic Rusia a depășit nivelul de acceptabilitate în declarații publice care amenință direct teritoriul, cetățenii și capabilități militare defensive ale țărilor din Alianță, inclusiv România, ceea ce o transformă într-o amenințare directă militară la adresa țării noastre.


E nevoie de profesionalism și de oameni serioși, pregătiți să gestioneze problemele de securitate contemporane ale NATO


De fapt, summitul este rezultatul coincidenței de interese și al coeziunii parteneriatului strategic România-Polonia. Acest binom a reușit să coaguleze sprijinul celorlalte state din Europa Centrală și de Est, pentru a spune clar că e necesară abordarea comună a Rusiei, cu toate categoriile de mijloace, în statutul în care s-a autodefinit, de oponent al NATO, că e necesară încheierea reasigurării flancului, că trebuie să vorbim tot mai mult despre prezență militară a alianței în această regiune, suficientă pentru a descuraja o aventură a Rusiei, convențională sau hibridă.

De asemenea trebuie luate în considerație acele Arii de interzicere a accesului din Kaliningrad, Crimeea și Estul Mediteranei pentru că acestea blochează aprovizionarea imediată și intervenția rezervelor, inducând nevoia ca statele membre să-și asume multe victime. De aceea formula rotațională continuă, susținută, a prezenței militare a Alianței trebuie stabilită pentru flancul estic.

Pagina 1 din 2



Stirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate