Editura Evenimentul si Capital

Bucureștenii, printre cei mai nemulțumiți locuitori ai unui oraș european

Centrul vechi din București
Autor: | | 3 Comentarii | 1021 Vizualizari

Transportul în comun, curățenia orașului, sănătatea sau educația îi nemulțumesc pe locuitorii capitalei României mult mai mult decât pe alți cetățeni ai unor orașe europene. Cei din Piatra Neamț sau Cluj Napoca sunt mai fericiți cu condițiile oferite de municipalitatea în care locuiesc.

Un sondaj tip Eurobarometru, publicat recent, arată că doar 41% din bucureșteni sunt pe deplin de acord cu afirmația: „Sunt satisfăcut să locuiesc în București”. Alți 42% sun de acord parțial, în timp ce 15% sunt în dezacord total sau parțial.


În schimb, 87% din locuitorii din Oslo, capitala Norvegiei, sunt pe deplin mulțumiți de orașul lor, Stockholm - 85%, Zurich și Graz - 79%. Și clujenii par a fi foarte mulțumiți de administrația lui Emil Boc: 73% sunt pe deplin satisfăcuți de acest oraș și doar 3% sunt nemulțumiți. Circa două treimi din locuitorii municipiului Piatra Neamț sunt mulțumiți că trăiesc în acest oraș.

În ceea ce privește serviciile oferite de municipalitate, bucureștenii sunt printre cei mai nemulțumiți de transportul în comun, sănătate și curățenie. În ceea ce privește transportul, 39% din locuitorii capitalei României sunt total nemulțumiți de acest serviciu. Circa 48% sunt mulțumiți. Doar cetățenii UE din Palermo (77%), Roma (65%), Napoli (63%), Oulu, din Finlanda, (46%) și Kosice (45%) sunt mai nesatisfăcuți de transportul urban. Eurobarometrul arată că 58% dintre bucureșteni folosesc transportul în comun, mai puțin decât cei din Paris (80%), Viena (73%), Zurich (70%) sau Budapesta (66%).

Serviciile medicale îi nemulțumesc pe 55% dintre locuitorii Capitalei României. Sunt aproape la fel de nemulțumiți locuitorii Budapestei (57%) și Romei (51%). Îm schimb, în Zurich, Amsterdam, Anvers, Geneva sau Strasbourg nivelul de satisfacție depășește 90%. La Cluj, gradul de insatisfacție față de serviciile medicale este de 45%, iar la Piatra Neamț de 53%. Studiul Eurobarometru arată însă că, față de sondajul anterior, din 2012, gradul de satisfacție față de serviciile medicale a crescut cu peste 11% și la București și la Piatra Neamț.

În ceea ce privește educația, 39% dintre bucureșteni sunt total nesatisfăcuți, iar 48% sunt mulțumiți. Dintre localitățile din UE, doar în Palermo există o nemulțumire mai mare față de sistemul educațional. Napoli, Atenaa și Madrid sunt relativ apropiate, ca gra de insatisfacție. Din capitalele europene, Dublin, Helsinki și Lefkosia se bucură de cea mai bună percepție a locuitorilor în ceea ce privește învățământul.

La capitolul curățenie, 62% din bucureșteni sunt nemulțumiți. Locuitorii din Roma (91%) sau Sofia (70%) sunt mai nesatisfăcuți de acest serviciu. În schimb, Luxemburg, Zurich și Piatra Neamț sunt percepute drept curate de către peste 80% din populație.

Pagina 1 din 1


Tag-uri:

Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate