Ordin de la Bruxelles: Apă potabilă mai SĂNĂTOASĂ şi mai IEFTINĂ. Comisia europeană CERE reguli noi

Ordin de la Bruxelles: Apă potabilă mai SĂNĂTOASĂ şi mai IEFTINĂ. Comisia europeană CERE reguli noi

Bruxellesul a revăzut directiva: printre obiective găsim şi reducerea folosirii recipientelor din plastic, dar şi o economie de 600 milioane de euro pe an. Deviza: Apă potabilă mai sănătoasă şi la dispoziţia oamenilor. Nu cu preţuri mari,

Sunt obiectivele revizuirii directivei asupra apei potabile prezentată de Comisia europeană. Potrivit Bruxelles-ului, cu noile standarde s-ar putea reduce cu 17% folsirea apei în recipiente din plastic, cu o economie estimată pentru consumatorii europeni de 600 milioane de euro.

Apă mai curată şi mai multe garanţii pentru cetăţeni. Propunerea Bruxelles-ului e aceea de a aduce la zi standardele apei potabile la  nivelul întregii Uniuni cu noi parametri care vor permite să arate şi eventualele prezenţe de microplastice. Pentru Comisie e printre altele necesar să garanteze mai bine furnizarea acestui bun important pentru toţi cetăţenii, ferindu-i de întreruperi şi servicii prost executate şi de a da tuturor informaţii mai detaliate.

Aplicarea noilor standarde va face apa potabilă mai sigură, reducând riscurile potenţiale pentru sănătatea cetăţenilor europeni la 1%, faţă de 4% actualmente. Ţările membre vor fi printre altele obligate să îmbunătăţească accesul la apă al tuturor cetăţenilor, în special a grupurilor vulnerabile şi marginalizate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Costuri şi informaţii

În sfârşit, consumatorii vor putea să aibă acces la informaţii online mai detaliate asupra apei potabile disponibilă în zonele în care trăiesc, cu indicaţii despre disponibilitatea de servicii hidro.

Informaţiile privesc atât calitatea, cu indicarea procentelor conţinute de calciu şi magneziu, cât şi suma de plătit, atât la litru, cât şi la metru cub, volumul consumat şi tendinţa anuală de consum a destinatarilor.

Noile reguli, în baza estimărilor de la Bruxelles, vor avea impactul lor mai ales asupra administraţiilor naţionale şi a operatorilor din domeniu, cu o creştere a costurilor între 1,6 şi 2,2 miliarde de euro pe an la nivelul UE. Pentru consumatori creşterile vor fi între 0,75% şi 0,76 %, adică  o creştere de 0,02-0,03 % în plus menţinând un status quo, informează TGcom24.