Britanicii au o altă angoasă: se tem de un val de imigranți albanezi
- Paul Ciocoiu
- 25 iunie 2014, 15:26
Noi îngrijorări privind un nou val de imigraţie din estul Europei şi-au făcut apariţia după ce Albania a întreprins un pas mare către aderarea la Uniunea Europeană marţi, când miniştrii afacerilor europene din cele 28 de state membre ale UE, inclusiv Marea Britanie, au convenit să i se acorde celei mai sărace ţări din Balcani statutul de ''ţară candidată la aderare'', statut ce pregăteşte calea pentru negocieri privind o eventuală aderare, scrie în ediţia sa de astăzi cotidianul britanic Daily Express.
Decizia, luată marţi la Luxemburg, a provocat mânie în rândul deputaţilor simpli ai Tories (conservatorii), care se tem că a permite Albaniei să adere la UE înseamnă să acorzi drept de liberă circulaţie pentru cei circa trei milioane de cetăţeni ai fostului stat comunist.
Dar oficiali din Downing Street au insistat asupra faptului că s-ar putea să dureze şi câteva decenii până când UE va încheia negocierile cu Albania.
Lideri politici ai Uniunii Europene, inclusiv premierul britanic, conservatorul David Cameron, urmează să aprobe decizia respectivă la summitul ce va avea loc vineri la Bruxelles.
''Este greu de imaginat că Albania este în vreun fel aproape de un nivel de dezvoltare economică sau socială, ori că are în funcţiune un sistem democratic şi de justiţie pe care în mod normal să le asociezi cu un membru al UE'', declara deputatul conservator Nigel Mills.
Daily Express precizează că Mills a făcut campanie împotriva relaxării controalelor privind vizele în cazul României şi Bulgariei la sfârşitul anului trecut.
Premierul este hotărât să blocheze orice nouă aderare la UE până când nu vor fi introduse măsuri mai aspre pentru a preveni imigraţia în masă, provocată de disparităţi de ordin salarial şi de nivel de trai.
Albania ''este o ţară incredibil de săracă, astfel că ideea ca cetăţenii ei să aibă libertate totală de circulaţie pentru a veni aici (în regat) este ridicolă. Nu există cale ca Marea Britanie să poată susţine Albania în actuala sa situaţie pentru a fi admisă în UE'', a declarat el.
''În urmă cu câteva luni, David Cameron îşi dădea cuvântul că va bloca statutul de ţară candidată pentru Albania. După propriile sale norme, răzgândirea lui este uimitoare. În mod clar, David Cameron nu poate fi de încredere'', a declarat William Dartmouth, eurodeputat din partea Partidului Independenţei Regatului Unit (UKIP) şi purtător de cuvânt al partidului pe probleme comerciale.
La rândul său, ministrul german pentru Europa, Michael Roth, a insistat asupra faptul că respectivul statut de ţară candidată nu garantează aderarea Albaniei la Uniunea Europeană.
''Albania a făcut unele progrese în lupta împotriva corupţiei şi în ce priveşte statul de drept. Există însă în mod clar aşteptări. Fără structuri democratice, fără o independenţă a justiţiei, fără o luptă împotriva corupţiei nu există aderare la UE'', a afirmat Roth, citat de Agerpres.
Germania, Spania, Franţa, Olanda şi Republica Cehă s-au alăturat cererii Marii Britanii privind realizarea în continuare de către Albania a reformelor în materie de democraţie şi luptă anticorupţie înainte de a putea începe negocierile de aderare.
Purtătorul de cuvânt al lui David Cameron a afirmat că premierul este hotărât să blocheze orice noi aderări la UE până când nu vor fi luate măsuri mai dure pentru a preveni imigraţia în masă provocată de disparităţile de ordin salarial şi de nivel de trai. ''Este o decizie care are înainte o perioadă de timp considerabilă'', a conchis el.