Bricul “Mircea” s-a întors din voiajul de instrucție

Bricul “Mircea” s-a întors din voiajul de instrucție

Nava școală „Mircea” s-a întors, astăzi, din marșul anual de instrucție după o perioadă de patru luni în care a făcut escale în 11 porturi din nouă țări europene și a parcurs 10.000 de mile marine. Sute de rude și prieteni ai cadeților i-au întâmpinat în dana militară a portului Constanța.

La bordul navei școală s-au instruit 220 de cadeți. În premieră, 110 de studenți germani au aflat, în două serii, tainele marinăriei alături de 100 de cadeți români, și câte doi din Bulgaria, Polonia, Grecia și China. “E prima dată când au fost atât de mulți germani. Nava lor soră cu nava noastră este în șantier și de aceea au stabilit să se instruiască la noi. A fost destul de dificil la început, suntem culturi diferite, mentalități diferite dar am reușit repede să ne armonizăm. Marinăria are un limbaj comun și ne-am înțeles rapid”, a explicat, pentru EVZ, comandantul navei școală “Mircea”, Gabriel Moise.

Nava a fost întâmpinată, în dana militară a portului Constanță, de sute de rude și prieteni ai marinarilor dar și oficialități militare și din administrația locală. Cei mai nerăbdători erau copiii. "Bine ai venit tati! Te iubim!", era scris pe o pancartă.

Șeful Statului Major al Forțelor Navale, viceamiral Alexandru Mârșu, și omologul său german, viceamiralul  Andreas Krause au fost primii care au dat mâna cu fiecare cadet de pe punte. Nu a lipsit nici ambasadorul Germaniei în România, Cord Meier-Klodt, care a amintit că este din Hamburg, portul în care, în 1939, a fost construit bricul “Mircea”.

Ne puteți urmări și pe Google News

„A acostat în 11 porturi, a vizitat academiile navale din zona respectivă şi pe marşul de întoarcere a îmbarcat, în două serii, 110 cadeţi germani. Acest lucru face voiajul unic în sensul în care au avut posibilitatea să se instruiască împreună cadeţii Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” şi cadeţii Academiei Navale din Germania. Nu trebuie să uităm faptul că la bord mai sunt alți 10 cadeţi din strainătate, fapt care ne asigură această participare internaţională pe de o parte şi recunoaşterea Academiei Navale nu numai în Europa ci şi dincolo de Europa a valorii şi calităţii învăţământului de marină românesc . Sunt fericit că tinerii au plecat cadeţi şi se întorc marinari după 4 luni de zile”, a fost declarația viceamiralului Alexandru Mârșu. 

Mai toți studenții marinari au fost întâmpinați de rude și prieteni. Excepție au făcut cadeții chinezi, Qin Haochen și Weng Tianhao, care au coborât singuri de pe navă și s-au felicitat unul pe altul pentru experiența prin care au trecut, cu succes, la bordul lui “Mircea”. Cei doi  au avut însă o surpriză uriașă când s-au trezit îmbrățișați de câțiva cadeți români care participaseră la prima parte a marșului de instrucție și se întorseseră acasă. “Am venit ca să îi revăd. În voiaj ne-am înțeles foarte bine cu ei, dar și cu polonezii și bulgarii. Chiar am făcut raport ca să venim aici pentru a-i revedea. Suntem foarte emoționați, unii dintre noi chiar am plâns. Ne bucurăm să-i revedem”,  a spus, cu voce tremurată, cadetul Fănel Mihăilă.