Editura Evenimentul si Capital

Rectificare bugetară: Guvernul TAIE banii la 4 ministere. Cel mai mult SE IA de la TRANSPORTURI

Premierul Dacian Cioloş
Autor: | | 0 Comentarii | 1522 Vizualizari

Guvernul va tăia bugetele de la patru ministere la rectificarea bugetară programată, urmând să fie luaţi bani, de pildă, de la Transporturi, de la proiectele finanţate din fonduri externe nerambursabile aferente perioadei de programare bugetară a Uniunii Europene 2007-2013, de la Agricultură, Cultură sau Ministerul Dezvoltării. Vor primi bani în plus ministerele Muncii, Educaţiei, Sănătăţii, Afacerilor Interne, dar şi SRI.

Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice primeşte cei mai mulţi bani la prima rectificare bugetară din acest an, respectiv 2,80 miliarde de lei destinaţi asistenţei sociale, potrivit unui comunicat al Ministerului Finanţelor Publice.

Din cei 2,80 miliarde de lei, 1,4 miliarde de lei sunt alocaţi plăţii integrale a drepturilor de asistenţă socială (indemnizaţii pentru creştere copil, ajutoare sociale, alocaţii de stat pentru copii, indemnizaţii pentru persoanele cu handicap), iar 1,42 miliarde de lei reprezintă subvenţia de echilibrare pentru bugetul asigurărilor sociale de stat.

Cine mai primeşte bani:

- Ministerul Finanțelor Publice va primi 613,6 milioane lei.

- Ministerul Afacerilor Interne va lua în plus 367,9 milioane lei din care 182 milioane lei pentru cheltuieli de personal aferente organizării alegerilor parlamentare.

- Ministerul Sănătății: +297,6 milioane lei per sold pentru: asigurarea sumelor necesare plății salariilor majorate conform OUG nr. 20/2016 pentru personalul medico-sanitar, fonduri pentru lucrări de reabilitare la maternități, investiții la serviciile de ambulanță și UPU/CPU, finanțare cabinete de planning familial, medicină sportivă, dotare medicamente și materiale sanitare din cabinetele de medicină generală și dentară din unitățile de învățământ, asigurarea contribuției de asigurări de sănătate pentru pensionarii cu pensii mai mici de 872 lei.

Ministerul Educației: +265 milioane de lei, per sold din care: 417,8 milioane lei, pentru plata diferențelor salariale prevăzute de Legea nr.85/2016 pentru personalul didactic din învățământul universitar şi sume pentru plata majorărilor salariale aprobate prin OUG nr.20/2016; conform Legii nr.85/2016 personalul didactic care nu a obținut hotărâri judecătorești pentru plata diferențelor salariale pentru perioada octombrie 2008 - 13 mai 2011 beneficiază de aceste drepturi începând cu 2016.

Autoritatea Electorală Permanentă: +55,0 milioane lei din care: 49,8 milioane lei pentru asigurarea fondurilor necesare rambursării cheltuielilor cu campania electorală aferentă alegerilor locale efectuate de partidele politice.

Serviciul Român de Informații: +37,7 milioane lei în principal pentru programe majore de achiziții derulate de Serviciul Român de Informații. Ministerul Afacerilor Externe: +35,1 milioane lei în principal pentru asistență pentru dezvoltare (Facilitatea Turcia) – 18 milioane lei și cheltuieli de personal.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor: +25,0 milioane lei, în principal pentru programul acțiunilor de supraveghere, prevenire și control al bolilor la animale.

Sumele reduse din economiile ministerelor sunt, în principal, următoarele:

Ministerul Transporturilor: -383 milioane de lei, în principal la proiectele finanțate din fonduri externe nerambursabile aferente perioadei de programare bugetară a Uniunii Europene 2007-2013. De asemenea au fost redistribuite sume pentru decontarea facilităților și gratuităților de transport de care beneficiază anumite categorii sociale (100 milioane de lei), pentru proiectele de investiții finanțate din fonduri externe rambursabile (46,7 milioane de lei) precum și pentru întreținerea infrastructurii rutiere.

Ministerul Culturii: -194 milioane de lei în principal la proiectele finanțate din fonduri externe nerambursabile.

Pagina 1 din 2
Tag-uri:Stirile zilei

Alte articole din categoria: Economie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate

X