Editura Evenimentul si Capital

UPDATE. Mitropolitul Banatului A MURIT. Nicolae Corneanu a fost PRIMUL ÎNALT IERARH ORTODOX care a recunoscut ONEST COLABORAREA cu SECURITATEA între 1950 și 1988

Autor: | | 47 Comentarii | 2512 Vizualizari


Vezi galeria foto:

Mitropolitul Banatului, ÎPS Nicolae, a trecut la cele veșnice, aproape de miezul nopții de duminică spre luni. Cel mai longeviv mitropolit al ortodoxiei din întreaga lume urma să împlinească 91 de ani și ocupa funcția de 52 de ani. De la aflarea veștii triste clopotele bisericilor și catedralelor din Banat au început să bată, zeci de minute în șir. Lor li s-au alăturat și cele de la Domul Romano-Catolic din Timișoara.

UPDATE. Mii de credincioși îl plâng pe Mitropolitul Banatului. Din momentul în care a fost depus trupul său în interiorul Catedralei Mitropolitane, mii de oameni vin aici pentru a-și prezenta un ultim omagiu. Au ajuns și liderii religioși ai celorlalte culte, dar și oficiali ai administrației locale. În semn de doliu, intrarea în Catedrala Mitropolitană a fost acoperită cu o drapeire neagră, în timp ce pentru catafalc s-a respectat culoarea de doliu tradițională în ortodoxie, vișiniul. ( Fotografii: Adrian Pîclișan)

UPDATE. Slujba de înmormântare va avea loc miercuri, la ora 11.00, la Catedrala Mitropolitană.

UPDATE. Timișoara  a intrat luni  în prima din cele 40 de zile de doliu, timp în care vor fi oficiate slujbe pentru odihna și pomenirea mitropolitului trecut la cele veșnice. La finalul perioadei sinodul Bisericii Ortodoxe Române va avele un nou mitropolit.   Trupul mitropolitului Nicolae Corneanu va fi depus la Catedrala Mitropolitană din Timișoara, unde, timp de câteva zile, credincioșii vor putea să-i aduca un ultim omagiu. Slujba de înmormântare va fi oficiată de Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), împreuna cu un sobor de înalți ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al BOR.

ÎPS Nicolae va fi înmotmântat într-o criptă, sub altarul Catedralei Mitropolitane, unde sunt amenajate patru locuri de veci, suprapuse câte două, din care mai este ocupat doar unul singur, cu mitropolitul predecesor lui Corneanu, Vasile Lăzărescu.

UPDATE. ”Trupul ierarhului care ne-a păstorit vreme de 52 de ani va fi depus în catedrala mitropolitană din Timișoara, unde vor fi înălțate permanent rugăciuni pentru iertarea păcatelor și pentru odihna sufletului său în casa Tatălui ceresc. Preoții, monahii și credincioșii care l-au cunoscut, l-au prețuit și l-au iubit pe părintele nostru mitropolit Nicolae, sunt invitați la rugăciunile și slujbele oficiate întru pomenirea lui, pentru a-i aduce un ultim și pios omagiu. Dumnezeu să-l odihnească în lăcașurile drepților și veșnică să-i fie pomenirea”, transmit reprezentanții Mitropoliei Banatului.

Mitropolitul Nicolae al Banatului s-a stins la reședința sa din Timișoara, în urma unei suferințe care durează de mai mult timp.  Diabetic, în ultimele luni el a ajuns lde două ori la spital, fiind internat la Institutul de Boli Cardiovasculare. Diagnosticul pus atunci a fost ”decompensare după insuficiență cardiacă”. Cu alte cuvinte, se știa că e doar o chestiune de timp sau de voință divină până ce mitropolitul din Banat va trece la cele veșnice. El s-a externat la cerere, după câteva zile de la spitalizare.

”Cu multă durere, Consiliul Eparhial al Arhiepiscopiei Timişoarei aduce la cunoștință că duminică seara, 28 septembrie 2014, la ora 23:10, Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Nicolae Corneanu, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a trecut la viaţa veşnică. Decesul mult iubitului și regretatului nostru arhipăstor a survenit, după o perioadă de grea suferință, la reședința mitropolitană din Timișoara, așa cum Înaltpreasfinția Sa și-a exprimat dorinţa, în mai multe rânduri”, se arată într-un comunicat transmis de Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Timişoarei.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate