Editura Evenimentul si Capital

Brâncuşi + 60 | ALICE ÎN ȚARA NETERMINATĂ

Autor: | | 0 Comentarii | 443 Vizualizari

Fiecare dintre noi dispunem de o geografie mitologică personală. Un fel de album de reprezentări pentru orice spaţiu de pe acest pământ.

 De pildă, într-un fel îţi imaginezi un oraş faimos, tu, care ai fost de nenumărate ori acolo şi ai propriul tău pliant desfăşurat în minte (încărcat cu senzaţii!). Şi cu totul altfel o face acela care doar a citit sau a văzut ilustraţii despre acel loc, însă acolo n-a fost niciodată. De aceea, are nevoie de un sinopsis mental. 

 Târgu Jiu este o parte simbologică din Constantin Brâncuşi, din orice punct ai privi (celelalte părţi aparţin eroilor din Primul Război Mondial). Numele titanului e peste tot, de la Universitate şi muzeu de artă, până la hotel, parcul oraşului sau casa de cultură. Asta, ca să nu mai amintim de prestigiosul Centru de Cercetare, Documentare şi Promovare a patrimoniului artistului – singura şi cea mai de nădejde instituţie ce se ocupă cu entuziasm şi competenţă de tot ceea ce se leagă evenimenţial de viaţa şi opera marelui sculptor (simpozioane, mese rotunde, manifestări culturale, apariţii editoriale, studii şi cercetări ştiinţifice etc.).

Constantin Brâncuşi s-a stins din viaţă la 16 martie 1957, la Paris şi va fi fost înhumat ieri(!), 19 martie, în Cimetière Montparnasse.

Peste 60 de ani, 2.000 de km mai la est, la Tg. Jiu, adică la originea „atlantului”, au avut loc Colocviile Brâncuşi. Acolo, timp de câteva zile, trei mari subiecte se vor fi discutat, printre altele („altele” însemnând tot lucruri esenţiale, precum filmul „Brâncuşi”, din 1996, al reputatului regizor Cornel Mihalache, apoi „Desenul post-Brâncuşi” de la Galeria UAP, urmată de fabuloasa expoziţie de sculptură „Versant aleatoriu” a lui Nicolae Fleissig (Franţa), de la Muzeul de Istorie, curatoriată de Maxim Dumitraş şi, nu în ultimul rând, lansarea a patru cărţi importante, cu subiecte conexe „patronului” Colocviilor!).

Deci, trei mari oportunităţi au fost puse în discuţie.

Loading...

Opiniile exprimate de invitații EVZ aparțin autorilor și nu reprezintă punctul de vedere al publicației

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Invitaţii evz

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate