Borbely: îndeplinerea ţintei de colectare de deşeuri electrice, esenţială pentru România

Borbely: îndeplinerea ţintei de colectare de deşeuri electrice, esenţială pentru România

Ministrul mediului Laszlo Borbely, prezent ieri la Consiliul de Mediu de la Bruxelles, care reuneşte miniştrii de resort din statele membre, a subliniat importanţa atingerii ţintei europene de colectare de deşeuri electrice şi electronice (DEEE) pentru România.

„Suntem conştienţi de importanţa menţinerii nivelului de ambiţie al implementării acestei Directive, care să contribuie la îndeplinirea unuia din obiectivele strategice ale UE privind utilizarea eficientă a resurselor. Considerăm însă că este important să se confere un timp suficient tuturor Statelor Membre pentru realizarea acestui obiectiv”, a precizat ministrul. Asta în contextul în care România nu reuşeşte cu niciun chip să atingă ţinta de patru kilograme de deşeuri electrice şi electronice (DEE-uri) colectate pe cap de locuitor, impusă de Uniunea Europeană. La Bruxelles, Borbely a intervenit la subiectul referitor la propunerea de Directivă reformată privind deşeurile de echipamente electrice şi electronice, precizând că pentru România, pe lângă trecerea la un domeniu deschis de aplicare, care trebuie confirmat de un studiu de impact, îndeplinirea ţintei de colectare prevazută de Directivă este esenţială. Dupa numeroase şi îndelungate discuţii, s-a ajuns în final la atingerea acordului politic asupra textului. Mai mult, prin acest acord,  României şi altor State membre cu poziţii similare (Republica Ceha, Polonia, Slovacia, Malta, Ungaria, Letonia şi Lituania) li s-au acordat perioade tranzitorii pentru atingerea ţintelor de colectare, datorită unor circumstanţe naţionale specifice: infrastructura de colectare aflată în plin proces de dezvoltare şi nivel redus de înlocuire a echipamentelor electrice şi electronice din gospodăriile particulare şi, implicit, de generare a deşeurilor de asemenea echipamente, Aceste perioade sunt:

  • atingerea ţintei de 65 % din cantitatea de deşeuri introdusă pe piaţa în ultimii trei ani, dupa zece ani de la intrarea în vigoare a Directivei (faţă de opt ani cât prevede Directiva) şi 
  • atingerea unei ţinte intermediare de 40%, faţă de 45%, după 4 ani de la intrarea în vigoare a Directivei.