Editura Evenimentul si Capital

Datele Eurostat șochează piețele financiare. Probleme pentru mai marii Europei, BOOM economic în Ungaria. Ce poziție are România în acest tablou pesimist

12-01/evolutie_economie_bani-465x390
Autor: | | 32 Comentarii | 3456 Vizualizari

Ultimele statistici publicate de Eurostat arată că țări ca Germania, Italia și Franța sunt în declin, în timp ce marea supriză vine de la Ungaria, a cărei economii a avansat în cel mai alert ritm din ultimii opt ani.

UPDATE. Potrivit unui infografic postat pe contul său de Twitter de către analistul economic Alberto Nardelli, colaborator al cotidianului britanic he Guardian, România s-ar încadra în plutonul țărilor europene aflate pe un trend de creștere economică. Datele, furnizate de Eurostat, se referă la evoluția anuală a economiilor țărilor europene, culoarea verde reprezintă o situație pozitivă, în timp ce culoarea roz denotă trendul descrescător.

Potrivit acestor date, PIB-ul Germaniei a scăzut cu 0,2% în trimestrul 2, mai mult decât au anticipat economiştii, în timp ce economia Franţei a stagnat şi a determinat guvernul francez să redefinească ţinta deficitului pentru 2014. Italia, care a intrat în mod neaşteptat în recesiune, a înregistrat o scădere economica accelerată de 0,2 % faţă de trimestrul 1 şi  de 0,3% faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut. În Ungaria în schimb, Produsul Intern Brut (PIB) din al doilea trimestru a urcat cu 3,9% faţă de anul trecut.

Cifre surprinzătoare vin și de la Olanda, cu un PIB mai mare cu 0,5% faţă de T1 şi cu 0,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2013. Austria a înregistrat o creștere de 0,9% comparativ cu perioada aprilie-iunie a anului trecut. PIB-ul Portugaliei a crescut cu 0,6% faţă de T1 când economia scăzuse cu 0,4% faţă de ultimul trimestru din 2013, în timp ce în Suedia s-a înregistrat o creştere de 0,2%.


Traian Băsescu: România a intrat în RECESIUNE. Reducerea CAS-ului nu face altceva decât să accelereze intrarea în CRIZĂ. Îi avertizez pe români să nu se lase păcăliți de corul mincinoșilor și al incompetenților

În timp ce vecinii noștri înregistrează creșteri spectaculoase, România reintră în recesiune tehnică. Țara noastră a înregistrat în trimestrul al doilea cea mai scădere a Produsului Intern Brut (PIB) dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene (UE), de 1% comparativ cu primul trimestru, alte economii cu evoluţii negative fiind Germania, Italia şi Cipru.

”Economia este în recesiune după toate standardele Uniunii Europene. Pe trimestrul 2 România are o scădere de 1 procent, fiind cea mai mare din Uniunea Europeană. Aceste lucruri nu mai pot fi acoperite de propaganda pontistă. Proasta guvernare este o realitate. A avut toate condițiile de stabilitate macroeconomică, prin minciună și incompetențe a reușit să destabilizeze economia”, a avertizat președintele Traian Băsescu într-o declarație de presă.

Spre deosebire de președintele Băsescu, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a declarat că este prea devreme să spunem că România a intrat în recesiune, deoarece datele privind primul trimestru sunt mult prea volatile şi vor mai fi modificate pe măsură ce vor apărea cifrele pentru următoarele două trimestre.

''Când vorbim de economie cred că mizeriile lui Băsescu nu sunt importante. Noi trebuie să le spunem oamenilor cum stăm. Pe primul semestru 2014 faţă de primul semestru 2013 avem o creştere de 2,6%. Important e altceva: că avem 150.000 de locuri de muncă în plus şi că avem încasări şi bugetare şi mai departe pe fonduri europene. (...) Europa azi a primit o veste proastă: zona euro este din nou în recesiune şi vorbim de motoarele Europei, de Germania, de Franţa de Italia şi asta înseamnă că România mai puţin va reuşi să-şi menţină ritmul de creştere economică şi de creare de locuri de muncă doar pe piaţa europeană. Trebuie să ne îndreptăm către celelalte pieţe, Turcia, China, zona asiatică, Africa", a declarat, la rândul său, premierul Victor Ponta.

În comparaţie cu primul trimestru din 2014, la nivelul UE, PIB-ul a urcat cu 0,2% în perioada aprilie-iunie.
Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate