Editura Evenimentul si Capital

Bookfest trece Prutul!

Prima ediție a Bookfest Chișinău s-a inaugurat astăzi
Autor: | | 0 Comentarii | 97 Vizualizari

Cei mai mari editori din România și Republica Moldova fac primul pas către o piață comună a cărților în limba română.

Între 31 august – 4 septembrie, Salonul Internațional de Carte Chișinău și cel mai important salon de carte din România – Bookfest, fac front comun pentru limba și literatură română. Cu ocazia Zilei Limbii Române și a împlinirii a 25 de ani de la independența Republicii Moldova, cele două evenimente aduc cele mai importante edituri din România și Moldova sub același acoperiș, la Moldexpo, în Pavilionul Central. Este, de asemenea, așteptată o prezență masivă a copiilor și tinerilor pentru că Bookfest s-a deschis astăzi, cu o zi înainte de începerea anului școlar și universitar din Republica Moldova, la 1 septembrie.

Cu peste 50.000 de cărți, multe dintre acestea la jumătate din prețul de librărie, cele mai importante edituri din România aduc în fața publicului moldovean cele mai noi și citite apariții: Humanitas, Polirom, Curtea Veche Publishing, RAO, Nemira, Corint, Litera, Trei, ALL, Herald, Tracus Arte, Vinea, Gama și multe altele. Lor li se vor alătura cele mai mari edituri din Republica Moldova, dintre care: Cartier, Prut, Știința, Cartea Copiilor, Arc, Gunivas, Pontos, Epigraf.

Întâlnire cu dramaturgul Dinu Săraru

În ciuda limbii, istoriei și a granițelor noastre comune, sunt prea rare ocaziile evenimentelor în care scriitorii români și moldoveni își sărbătoresc împreună cele mai recente volume. De aceea, la această primă ediție Bookfest la Chișinău scriitori de seamă vin să bucure pasionații de citit cu volume pentru toate gusturile.

Editura Rao a pregătit întâlniri cu unii dintre cei mai importanți scriitori români contemporani. Joi, 1 septembrie, de la ora 19:00, publicul se va putea întâlni cu Ștefan Mitroi, al cărui roman recent – „Bâlciul de argint” – este o pagină a noului calendar al satului românesc dinaintea şi din timpul morţii lui.

Vineri, de la ora 18:00, istoricul Larry L. Watts va vorbi despre volumele sale din ultimii ani. Cel mai recent titlu, „Aliați incompatibili - România, Finlanda, Ungaria și al Treilea Reich” (editura RAO) explică de ce teoria relaţiilor internaţionale a eşuat în explicarea comportamentului României în alianţă pe timp de război şi cum a reuşit să reziste cererilor colosului german pentru o contribuţie nelimitată la efortul de război al Axei.

 

Sâmbătă, tot editura Rao invită publicul din Chișinău la o întâlnire cu bine-cunoscutul prozator și dramaturg Dinu Săraru, începând cu ora 17:00. Iar de la 18:00, Igor Bergler va prezenta best-seller-ul „Biblia pierdută”, un thriller a cărui intrigă pornește de la prima lucrare tipărită vreodată - Biblia B42 cunoscută şi ca Biblia lui Gutenberg - și care este presărat cu momente de umor fin, episoade de suspans autentic, mesaje ascunse şi coduri secrete minuţios  construite.

 

Legătura basarabeană dintre fabule și astronomie

Curtea Veche Publishing lansează sâmbătă, 3 septembrie, de la ora 11:00, volumul „Astrononomul Nicolae Donici. Enigme descifrate”, de Magda Stavinschi, directoare a Observatorului Astronomic al Academiei Române între 1990-2005. Cartea este o biografie și un portret științific al astronomului de origine basarabeană Nicolae Donici, strănepot al fabulistului Alexandru Donici. La eveniment vor lua parte autoarea și academicianul Ion Tighineanu.

Editura Tracus Arte a pregătit pentru fanii literaturii absurde volumele „Daniil Harms. Când plânge sacadat mașina de spălat” (vol. I) și „Daniil Harms. Un tigru în stradă” (vol. II), ambele în traducerea lui Leo Butnaru, care vor fi lansate miercuri, 31 august, la ora 16:00. Iar profesorul și criticul literar Mircea Martin își va lansa vineri, de la ora 17:00 volumul „Radicalitate și nuanță”, apărut la editura Tracus Arte.

Editura Cartea Românească a pregătit pentru sâmbătă, de la ora 19:00, o lectură din volumul „Colonia fabricii”, de Moni Stănilă. Volumul de poeme a fost recompensat cu Premiul „Mihai Eminescu” pentru Poezie ICR Chișinău în 2015 și Premiul pentru Poezie, în cadrul Premiilor Bibliotecii „Ștefan cel Mare” din Chișinău, pentru anul literar 2015.

Pagina 1 din 2
Tag-uri:Stirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate