Bookfest 2011: "Doctorul de căsnicii" a venit la Bucureşti

Bookfest 2011: "Doctorul de căsnicii" a venit la Bucureşti

Expertul matrimonial american Gary Chapman a fost, ieri, la Bookfest să-i înveţe pe români cum să-şi iubească nevestele.

Americanul Gary Chapman crede că motivaţia poate face o căsnicie să dureze. Expert în relaţii de cuplu, scriitorul şi-a lansat, ieri, la Bookfest, ultima lucrare apărută la editura Curtea Veche: "Cele cinci limbaje ale iubirii. Ediţia pentru bărbaţi". Şase milioane de cărţi a vândut în Statele Unite, doborându-şi recordul de vânzări în fiecare an. Deşi destinată domnilor, mai mult femeile au venit să-l asculte pe Chapman şi să-l întrebe cum pot avea o căsnicie fericită.

De ce spălatul vaselor e o dovadă de dragoste

Americanul s-a dat drept exemplu şi a asigurat că în State a salvat mariaje cu "Cele cinci limbaje ale iubirii. Ediţia pentru bărbaţi". Secretul – spune el – sunt cele cinci "dialecte" de care trebuie să ţinem seamă atunci când vrem să ne facem partenerii fericiţi: declaraţiile de dragoste, timpul acordat unul altuia, cadourile, serviciile pe care le facem pentru celălalt, dar şi contactul fizic. Chiar dacă publicul a sărit să întrebe de ce-l iubesc americanii dacă la Hollywood se poartă amantlâcurile şi nu principiile familiei, Chapman a sărit să spună că "în ambele cazuri e vorba despre dragoste".

Ne puteți urmări și pe Google News

Scriitorul american a explicat, ieri, că în urma studiilor pe care le-a făcut a ajuns la concluzia că fiecare receptează un "limbaj primar al iubirii". Expertul matrimonial a acordat "Evenimentului zilei" un interviu.

EVZ: Cum poate influenţa un bărbat cartea dumneavostră? Gary Chapman: Cel mai bun lucru care se poate întâmpla după este faptul că partenerii chiar fac ceea ce gândesc că ar vrea să facă, adică să se iubească efectiv. A fost încurajator pentru mine să aud cupluri care spun că citind cartea au învăţat cum să se iubească. Dragostea înseamnă altceva pentru fie care dintre noi. Dacă pentru mine ca soţ dovada că nevasta mea mă iubeşte este faptul că îmi face declaraţii de dragoste, pentru ea dragostea înseamnă s-o ajut. Aşa că eu spăl vasele, duc gunoiul şi ea este fericită. Cel mai rău lucru este atunci când o femeie îi spune soţului ce ar face-o fericită şi el se miră că împlinirea pentru ea este atunci când o ajută la treburile din casă. Să ştii, să ai acces la informaţie, dar să nu vrei să o aplici, ăsta e cel mai rău lucru care se poate întâmpla.

Ce calităţi trebuie să ai ca să fii expert matrimonial? În primul rând trebuie să ai o pregătire academică, dar asta nu e tot. Trebuie să ştii să intri în contact cu oamenii şi să le creezi un mediu în care ei pot vorbi uşor. Cu cât le eşti de ajutor, cu atât mai mult capătă încredere să-ţi vorbească despre problemele lor. Oamenii nu caută la tine răspunsuri teoretice. Ei vor ceva practic. Ca terapeut ma trimonial, înveţi mult dacă laşi cărţile deoparte şi asculţi oamenii.

Cum aţi descrie căsătoria dumneavoastră? N-am ştiut de la început cum e să o întreţii şi ce să faci ca să dureze. Eram îndrăgostiţi, dar se pare că nu era suficient. Ne certam şi mă gândeam deseori că n-am făcut ce trebuie. Dar am lucrat împreună şi am vorbit sincer despre ce am vrea să facem ca să fim fericiţi. Aşa am ajuns să spăl vase seară de seară. Şi sunt vreo 50 de ani de când tot fac asta. Şi sunt fericit când îmi fac timp pentru tot ce vrea să facem împreună.

Credeţi că dragostea îşi pierde din sens atunci când trece în mediul virtual? Când partenerii sunt despărţiţi pentru un timp, este absolut firesc ca iubirea să se mute în altă parte. Chiar cred că un email de încurajare într-o zi grea este o dovadă de dragoste. Dacă pentru un bărbat dovada de iubire înseamnă contactul fizic, s-ar bucura ca soţia lui să-i scrie "te-aş lua în braţe dacă ai fi lângă mine". Iar dacă o femeie este fericită atunci când este ajutată la treburile casnice, cred că i-ar plăcea să citească nişte rânduri de la soţul ei, în care el să-i spună cât şi-ar dori să fie lângă ea, să ducă gunoiu sau să scoată câinele la plimbare.

De ce nu mai sunt scuzele la modă în relaţiile de cuplu? Nu mai sunt la modă pentru că mulţi oameni n-au învăţat să le ceară când erau mici. Dacă tatăl nu şi-ai cerut niciodată scuze, e firesc ca şi băiatul să facă la fel. Din păcate, oamenii nu vor să înţelagă că a cere scuze este un semn de maturitate, şi nu de slăbiciune.

Spuneţi în trei cuvinte care e secretul unei căsnicii de durată. Nici nu ştiu dacă e nevoie de trei cuvinte. E vorba de unul singur - "dragoste". Şi poate suna cumva ciudat, dar e iubirea trebuie să fie baza unei relaţii. Cele cinci limbaje pornesc de aici.