Editura Evenimentul si Capital

Bolnavii de cancer din România vor da în judecată Ministerul Sănătății. S-au săturat să fie „lăsați” fără tratamente

Cezar Irimia spune că bolnavii de cancer din România au acces doar la 7 tratamente inovative din cele 62 apărute din 2008 încoace
Autor: | | 1 Comentarii | 461 Vizualizari

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România a anunțat că vrea să facă plângere penală împotriva Ministerului Sănătății pentru abuz în serviciu sau neglijență. Motivele ar fi faptul că bolnavii din România nu au acces la tratamentele inovatoare pentru autoritățile nu se grăbesc să le aprobe, că bolnavii nu au acces la investigații gratuite și pentru că politica de costuri a Ministerului a dus la dispariția de pe piață a mai multor zeci medicamente vitale.

„Am aflat cu stupoare că domnul ministru al Sănătăţii a amânat ordinul 75 până în noiembrie, lucru care ne îngrijorează, pentru că în noiembrie va fi ca o avalanşă care ne va îngropa dacă el va fi aplicat, din cauză că vor dispărea şi mai multe medicamente de pe piaţă. Această tergiversare a luării unei hotărâri denotă o slăbiciune a Ministerului Sănătății şi, inclusiv, a Guvernului României. Această amânare pe noi ne îngrijorează, nu ne avantajează cu nimic, dimpotrivă va fi avalanşa care ne va acoperi”, a explicat Cezar Irimia președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC).

El spune că „lipsa fondurilor determină, pentru pacienți, întârzierea accesului gratuit la investigaţii până la 4 luni, iar unii dintre ei nici nu mai prind aceste investigaţii pentru stabilirea liniei terapeutice bazată pe dovezi, deoarece decedează”.

În plus, susține reprezentantul bolnavilor de cancer, în România sunt prea puțini medici oncologi pentru această patologie care crește exponențial. „Ar trebui crescut imediat numărul locurilor la rezidențiat”, a atras atenția Cezar Irimia.

O altă are problemă este aceea că sute de medicamente au dispărut deja de pe piața din România. De vină ar fi politica de prețuri a Ministerului Sănătății care a stabilit la medicamente cel mai mic preț din Europa, ceea ce-I determină pe producători să nu mai aducă medicamente în țara noastră, und eprețul este prea mic. Iar lipsa medicamentelor pune în pericol viața pacienților care și așa nu au acces la tratamente de ultimă oră pentru că autoritățile române nu sunt în stare să aprobe tratamentele inovative.

Întreruperea tratamentelor în desfăşurarea generată de o politică proastă a preţurilor şi a exporturilor paralele va determina în cel mai scurt timp ca pacienţii şi FABC să facă plângere penală împotriva Ministerului Sănătății responsabil pentru asigurarea continuităţii acestor tratamente. (…) În această toamnă vor expira contractele cost-volum-rezultat fapt ce va afecta în mod direct continuitatea asigurării tratamentelor pentru bolnavii de cancer. Pe noi ne îngrijorează că vom avea o întrerupere până ce va negocia din nou. Nu ştim ce se va întâmpla până la urmă.(...) În ultimii ani în Uniunea Europeană au fost introduse 62 de medicamente noi pentru tratarea cancerului, iar în România au intrat doar 7 pe lista de medicamente compensate”, a explicat Cezar Irimia.

„Statul român joacă loteria vieții cu pacienții oncologi, 7 din 62”, a spus dr. Marius Geantă, președintele InoMed – Centrul pentru Inovație în Medicină.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Sănătate

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate