Editura Evenimentul si Capital

Bolile neîncrederii în sine | Cu românul la psiholog

Eveline Osnaga
Autor: | | 0 Comentarii | 952 Vizualizari

Încredrea în sine joacă un rol important în dezvoltarea noastră personală și profesională. În caz contrar o să consumăm energia încercând să ne calmăm și să ne apărăm. În loc să ne realizăm și să ne bucurăm de viață așa cum este ea, acum și aici.

Iată care sunt principalele afecțiuni care ne împiedică să avem încredere în propria persoană:

Anxietatea generalizată

Această tulburare este întâlnită atât la bărbați cât și la femei, și este caracterizată prin prezența persistentă a temerilor și a preocupărilor nemotivate sau exagerate. Anxietatea anticipează pericolele legate atât de propria persoană, cât și de cei apropiați. Subiectul are o stare de neliniște și se așteaptă să treacă prin diverse situații grele cum ar fi: boli, accidente, probleme sentimentale, profesionale sau financiare.

Fobia socială

Rușinea, stânjeneala în fața celorlalți se poate transforma în fobie socială. Această tulburare se deosebește de anxietatea generalizată prin existența unui factor declanșator, cum ar fi frica intensă de a sta sub privirile cuiva și de a nu te comporta rușinos sau ridicol.

Cu alte cuvinte, frica de a vorbi, de a fi incapabil să răspunzi, de a tremura, de a roși în public, de a te îneca mâncând în fața altor persoane, toate acestea vor antrena o reacție anxioasă imediată și brutală. De cele mai multe ori, individul este invadat de un sentiment de panică, cu transpirații, senzații de sufocare, tahicardie, dificultăți de respirație și chiar tremor.

Distimia

Această afecțiune se manifestă prin tulburări ale stării de spirit, a cărei tonalitate depresivă se găsește pe prim-plan. Subiectul distimic este mereu obosit, lipsit de dinamism, se subestimează și își percepe viitorul foarte sumbru. De cele mai multe ori, toate aceste manifestări vin însoțite de tulburări alimentare (cu apetit scăzut sau foarte ridicat), tulburări ale somnului (fie insomnie sau hipersomnie) și chiar tulburări de atenție sau de memorie.

Chiardacădistimiculrămâne capabil să răspundă exigențelor vieții cotidiene și profesionale, lucurile nu stau la fel de bine și în domeniul relațional. Relații cu familia, colegii și chiar cu prietenii au de suferit în urma lipsei de entuziasm și de perspectivă a subiectului.

Psihastenia

Această tulburare aduce după sine o dereglare funcţională a personalităţii definită printr-o dificultate şi o teamă de a acţiona. Psihastenia prezintă diferite simptome: o stare de spirit depresivă, senzația de oboseală dimineaţa, fobii şi obsesii, tendinţa spre scrupulozitate, interiorizare şi îndoială. Cei care au această tulburare au o viața relațională săracă, reacțiile sunt inhibate și le lipsește spontaneitatea.

Bolile psihosomatice

Loading...

Opiniile exprimate de invitații EVZ aparțin autorilor și nu reprezintă punctul de vedere al publicației

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Invitaţii evz

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate