Bodog: „Legea vaccinării, o obligație pentru stat ca să asigure vaccinarea copiilor”. CAMPANIA „VACCIN PENTRU VIAȚĂ”

Bodog: „Legea vaccinării, o obligație pentru stat ca să asigure vaccinarea copiilor”. CAMPANIA „VACCIN PENTRU VIAȚĂ”

Actul normativ, care a fost votat de Senat, va ajunge, săptămâna viitoare, la Camera Deputaților, și ar putea fi aplicat până la sfârșitul anului. Ieri, proiectul de lege a fost dezbătut la Palatul Parlamentului, la un forum organizat de Asociația Pro Imunizare, la care a participat și ministrul Sănătății, Florian Bodog.

Terminat încă din luna mai, proiectul Legii Vaccinării este acum în Parlament și a parcurs deja prima jumă- tate a procesului legislativ.

„Vaccinarea este un act medical responsabil, pe care trebuie să ni-l asumăm împreună, medici, părinți și autorități. Din experiența mea, vreau să vă spun că eu nu am văzut reacții adverse date de vaccinare. Am văzut însă decese prin evoluția severă a unor boli precum gripă, rujeolă, meningită sau tetanos. Aceasta este din nefericire realitatea din România”, a arătat dr. Anca Drăgănescu, președintele Asociației Pro Imunizare.

Votat luni, în Senat, cu o majoritate covârșitoare (99 de voturi „pentru” și o abținere), proiectul este acum pe drum spre Camera Deputaților. „Sper căși colegii noștri deputați vor înțelege, la fel cum am înțeles și noi, importanța acestui demers legislativ”, a explicat Laszlo Attila, președintele Comisiei de Sănătate din Senat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Va fi gata înainte de sfârșitul anului

În replică, omologul său din Camera Deputaților, Florin Buicu, medic de profesie, e convins că Legea vaccinării va intra în vigoare înainte de sfârșitul anului și va schimba radical lucrurile. „Statul este obligat, prin această lege, să asigure cadrul pentru imunizare, să asigure vaccinurile necesare. Este pentru prima dată când Guvernul își asumă acest lucru. Iată că Senatul a trecut acest proiect. Probabil în cursul săptămânii viitoare Legea vaccinării va ajunge în Camera Deputaților”, a arătat Florin Buicu.

Legat de faptul că Senatul a scos data de 1 ianuarie 2018 din proiectul legii „pot să vă spun următorul lucru: orice lege în momentul în care este promulgată intră în vigoare la 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Dacă vom reuși împreună, Camera Deputaților și apoi la Președinție, să avem proiectul legii aprobat, promulgat și publicat în Monitorul Oficial putem spune că vom avea o lege în 2017 și nu în 2018”, a explicat deputatul.

„Lucrăm la normele metodologice”

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a declarat, la Forumul Pro Imunizare de la Parlament, că deja pregătește normele de aplicare la Legea vaccinării: „Nu este prea devreme și vreau să vă asigur că toți cei care au lucrat la lege și colegii mei deja pregătesc normele de aplicare. Practic, nu vom aștepta ca legea să își facă tot parcursul, noi vom fi cu normele de aplicare pregătite, cu toate că inițial în lege era prevăzut un alt termen de aplicare”.

El a ținut să sublinieze că prin această lege statul se obligă să asigure copiilor, la timp și de cea mai bună calitate, toate vaccinurile din Planul Național de Imunizare. Deranjat de faptul că de fiecare dată când se vorbește de această nouă lege se pune accent doar pe obligarea părinților să-și vaccineze odraslele și pe pedepsele pe care le presupune refuzul, Florian Bodog a subliniat că actul normativ are cu totul un alt sens.

„Legea nu este despre obligativitate, legea este despre copiii noștri. Practic, am făcut această lege pentru a ne proteja copiii, pentru a ne proteja starea de sănătate a nației, viitorul. Am două fete și amândouă sunt vaccinate la zi și au făcut și vaccinurile care nu sunt obligatorii, pentru că eu am încredere că această parte a sistemului de sănătate este foarte importantă și are rolul ei. (...) Acesta este motivul pentru care încasez tot ce încasez de fiecare dată când se întâmplă câte un pas în parcursul legii vaccinării. Acesta este motivul pentru care trec mai departe și îmi dă putere să merg mai departe. Eu cred că este cel mai important pas în a face prevenție în România. Legile noastre sunt făcute pentru oameni!”, a mai spus Florian Bodog.

Ciolacu: „Cred că legea va trece fără probleme”

Vicepremierul Marcel Ciolacu, prezent la Forumul Pro Imunizare, a declarat că e convins că actul normativ va fi gata până la sfârșitul anului. „Părerea mea este că legea nu va mai avea probleme din acest moment. S-a văzut și scorul acordat în Senat, 99 de voturi „pentru” și o abținere. Sunt ferm convins că și la Camera Deputaților o să fie tot un astfel de scor. Trebuie să fim corecți, este primul Guvern care își asumă această lege. (...) În primul rând va asigura stocurile necesare de vaccin. Nu trebuie să mai existe cazuri în care un vaccin să nu fie găsit în România. Legea va asigura predictibilitate, flexibilitate și continuitate în procesul aprovizionării de vaccinuri și un sistem de achiziție cât mai transparent” a afirmat vicepremierul.

FOTO: Fără ezitare, Florian Bodog s-a lăsat consultat de medicul de la Asociația Pro Vaccinare.  

Florian Bodog s-a vaccinat antigripal în Parlament

După ce a anunțat că prima tranșă de 20.000 de vaccinuri gripale au fost distribuite la DSP-urile din toată țara, ministrul Sănătății, Florian Bodog, s-a dus glonț la cabina de vaccinare pe care Asociația Pro Imunizare o aranjase în sala unde se desfășura forumul. A ajuns al doilea, pentru că vicepremierul Marcel Ciolacu a fost mai sprinten, dar a zâmbit tot timpul, a răspuns prompt la întrebările medicului și n-a avut nicio tresărire când asistenta i-a făcut vaccinul.