Editura Evenimentul si Capital

BOMBĂ la Stockholm. Premiul Nobel pentru LITERATURĂ 2016 a fost câştigat de BOB DYLAN

Robert Allen Zimmerman alias Bob Dylan
Autor: | | 35 Comentarii | 6814 Vizualizari

Academia Suedeză a anunţat câștigătorul Premiului Nobel pentru Literatură 2016. Acesta este solistul, compozitorul şi poetul american Bob Dylan, 75 de ani. Surpriza a fost atât de mare încât jurnaliştii prezenţi în sala de conferinţe a Academiei de la Stockholm nu şi-au putut reţine un murmur care indica fie uimirea, fie dezamăgirea.

Sara Danius, secretara permanentă a Academiei Suedeze, a precizat că premiul i-a fost decernat lui Dylan pentru că "a creat noi expresii poetice în marea tradiție muzicală americană” . Poetul va primi, pe 10 decembrie, atunci când este programată gala de decernare a premiilor Nobel, și 8 milioane de coroane suedeze ((905.960 dolari) și o medalie de aur.

Cântăreţ, compozitor, autor de lyrics, scriitor şi artist plastic, Bob Dylan, pe numele său Robert Allen Zimmerman, s-a născut la 24 mai 1941, la Duluth, Minnesota. În timpul studenţiei a început să interpreteze cântece folk şi country, luându-şi numele de Bob Dylan după cel al poetului Dylan Thomas. După primele discuri care l-au consacrat pe scena folk şi ca portdrapel al mişcării protestatare din epocă, a folosit, începând cu albumul Bringing It All Back Home (1965), şi instrumente electrice, fapt care i-a contrariat, în epocă, pe puriştii genului.

Transgresând genurile muzicale, este unul dintre cei mai mari interpreţi şi compozitori de folk-rock. Discografia sa cuprinde până în prezent 36 de discuri originale, cărora li se adaugă numeroase înregistrări live şi compilaţii. Multipremiat - printre distincţiile recente, Presidential Medal of Freedom acordată de preşedintele Barack Obama în 2012 -, cu peste 100 de milioane de discuri vândute, Bob Dylan continuă să concerteze şi să aibă o influenţă notabilă. De la Jimi Hendrix până la formaţii alternative precum Laibach, cântecele sale au fost şi sunt şi astăzi preluate şi adaptate.

Opera sa scrisă include, alături de proza poetică Tarantula (1971), The Definitive Bob Dylan Songbook (2001), volumul de memorii Chronicles: Volume One (2004), Lyrics: 1962-2001 (2004), Forever Young (2008), The Lyrics: Since 1962, Edited by Christopher Ricks. La Editura Humanitas Fiction, în colecţia „Poezia", a apărut în 2012 o selecţie de 100 de poeme din Lyrics purtând titlul Suflare în vânt, în traducerea lui Mircea Cărtărescu, care a întocmit antologia şi a semnat prefaţa volumului.

"Cronica vieţii mele" apărută tot la editura Humanitas în 2015 a fost inclusă pe lista celor mai bune apariții ale anului 2004 de publicațiile: The New York Times, The Washington Post, The Economist, Newsday, People, Rolling Stone, Entertainment Weekly, The Village Voice, The Onion, The Austin Chronicle, The Kansas City Star, The Guardian, The Daily Telegraph, Publishers Weekly. Finalistă, în același an, la National Book Critics Circle Award.

Cronica vieții mele vorbește, pertinent și pilduitor, despre artă, despre succes și despre istorie, despre obstinație în urmărirea unei vocații, despre căutare și despre supraviețuire. Fără să urmeze strict, după tipicul autobiografic, succesiunea cronologică a faptelor relatate, cartea marelui muzician-poet este și un exemplu de proză memorabilă. Personajele și întâmplările sale, de zi cu zi sau insolite, ți se întipăresc în minte la fel de durabil ca vocea autorului și acordurile lui de chitară din cântece precum „Blowin’ in the Wind“, „Like a Rolling Stone“ sau „Ballad of a Thin Man“.

„Știam cu toții că Dylan este priceput la cuvinte. Dar putem spune, fără teama de a greși, că nimeni nu se aștepta ca autobiografia sa să fie într-atât de intensă. Colindă de la o secvență a vieții lui la alta și fiecare capitol cuprinde personaje ieșite din comun și scene nebunești… O realizare remarcabilă – asemenea celor mai bune scrieri extrase din experiența personală ale lui Henry Miller, este o poveste care pune în lumină timpurile pe care le descrie și dezvăluie posibilitățile spiritului omenesc.“ (Rolling Stone)


Din 1901 până în prezent, 112 scriitori au fost recompensați cu acest important premiu deşi nu întotdeauna câştigătorii au rămas în memoria publicului consumator de literatură.

Premiul Nobel pentru Literatură nu înseamnă doar faimă, ci şi o situaţie materială civilizată, laureatul încasând opt milioane de coroane suedeze (905.960 dolari) şi fiind ulterior invitat la un banchet festiv alături de Regele Suediei.

Anul acesta s-a pariat intens pe celebrul scriitor japonez Haruki Murakami, britanicul Salman Rushdie, israelianul David Grossman, dramaturgul norvegian Jon Fosse, americanii Philip Roth şi Don DeLillo, albanezul Ismail Kadare,  kenyanul Ngugi wa Thiong’o, spaniolul Javier Marías, dar şi poetul sirian Adonis.

Bob Dylan nu figura printre favoriţi.

În istoria premiilor Nobel pentru Literatură, există doi autori care au refuzat distincţia: în 1958, Boris Pasternak a luat această decizie la presiunea autorităţilor sovietice, și în 1964 – Jean Paul Sartre, pe motiv că nu acceptă niciodată onorurile publice.

Un alt laureat surpriză al premiului Nobel pentru literatură a fost Winston Churchill, despre care majoritatea crede că a primit Premiul pentru Pace. De fapt, premierul britanic a fost nominalizat la ambele categorii.

De-a lungul timpului, 14 femei au luat Nobelul pentru literatură. Între acestea: Toni Morrison, Herta Müller, Alice Munro iar,  anul trecut, bielorusa Svetlana Alexievici (foto jos).

Cel mai tânăr laureat este Rudyard Kipling, care avea 42 de ani la data decernării distincţiei (în anul 1907). Cel mai în vârstă deţinător al premiului a fost Doris Lessing, care avea 88 de ani la data premierii, în 2007.

Deşi premiul Nobel pentru literatură este acordat pentru întreaga operă, au existat şi autori premiaţi pentru o anumită singură carte. Este cazul lui Ernest Hemingway, care a luat Nobel pentru romanul ”Bătrânul şi marea”. La fel și Knut Hamsun pentru cartea ”Rodul Pământului” sau Thomas Mann pentru romanul ”Casa Buddenbrook”.

Din păcate, ziua în care s-a anunţat câştigătorul Nobelului pentru Literatură pe anul 2016 a fost marcată şi de moartea celebrului scriitor italian Dario Fo, căruia i s-a decernat mult râvnitul premiu în 1997.

Scriitor, scenograf, pictor, actor și regizor deopotrivă, Fo rămâne celebru pentru tăioasele sale satire politice ce pot fi savurate în opere precum "Morte accidentale di un anarchico" (Moartea accidentală a unui anarhist), "La marijuana della mamma e la piů bella" (Marijuana de la mama e cea mai bună) sau "Il diavolo con le zinne" (Diavolul cu țâțe). Avea 90 de ani.
Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate