BOALA CRUNTĂ în care e interzisă carnea de ANIMALE TINERE

BOALA CRUNTĂ în care e interzisă carnea de ANIMALE TINERE

Este strict interzis consumul de carne de miel, vițel, ied, purcel și orice fel de vânat. Dacă nu respecți tratamentul și dieta durerile sunt atroce

În vechime, guta, ca și diabetul erau considerate „boli boierești”. De ele nu se îmbolnăveau decât oamenii bogați care abuzau de consumul de carne și zaharuri. Dar dacă diabetul e afecțiune care nu doare, șipoate fi dusă pe picioare, guta dă bolnavului niște dureri îngrozitoare localizate la nivelul articulațiilor, în special ale degetelor și ale genunchilor. De cele mai multe ori omul este țintuit la pat, neputând să meargă.

Simptome

Culmea, guta este o boală a articulaţiilor care afectează mai mult bărbaţii decât femeile/Ea poate fi indusă de obezitate, de consumul excesiv de carne şi fructe de mare, de administrarea unor medicamente – în special aspirină şi diuretice – dar poate fi, mai rar, şi o moştenire genetică. Ea se caracterizează prin episoade dureroase la nivelul articulaţiilor, care apar datorită depunerii de acid uric la nivelul ţesuturilor. Primul semn prevestitor este durerea locală intensă. Apare în timpul nopţii şi este insoţită de edem, eritem, inflamaţie şi impotenţa funcţională a articulaţiei. De asemenea,  printre simptome se mai numără pruritul, exfolierea pielii şi senzaţia de arsură. Cele mai frecvente articulaţii afectate fiind articulaţia degetului mare de la picior, gleznei sau genunchiului, articulaţiile interfalangiene şi coatele. Mai pe înțelesul tuturor, acidul uric se transformă în microcristale, asemenea nisipului, care odată „plantate” în articulații dau niște dureri foarte mari.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tratament și dietă

Cel mai cunoscut leac pentru gută este tratamentul cu Colchicină și Milurit, două medicamente pe pază de allopurinol, care dizolvă microcristalele fixate în articulații. Tratmentul este de lungă durată, dela trei la șase luni, și care, cu pause, trebuie repetat toată viața, cu indicațiile medicului. Dra tratamentul medicamentos nu este totul. Fără o dietă extrem de strictă, durerilepotapărea oricând. Astfel, cel puțin în prima fază a bolii, este strict interzis consumul de carne de animale tinere: miel, ied, vițel, purcel sau pui. Vânatul ete, deasemenea interzis cu desăvârșire, din cauza conținutului uriaș de acid uric. La fel, peștele gras, în special cel oceanic este prohibit. Nici mezelurile nu sunt indicate și nici organele interne precum: inima, ficatul, rinichii etc. Nici chiar toate legumele nu sunt incluse în dieta bolnavului de gută sau artrită gutoasă. Interzise sunt țelina și roșiile din cauza conținutului mare de purine. Doar purinele ce provin din surse vegetale, precum mazarea, varza, fasole, cipercile și spanacul au risc mai mic de a declansa un atac acut decat cele din surse animale. Iar carnea permisă este cea de vacă, sau găină bătrână, dar mai răruț și peștele slab, precum șalăul sau știuca. Alte alimente recomandate ar fi: brânzeturile slabe, iaurtul și ouăle, acestea din urmă nu prea des.