BNR: Dacă băncile sunt obligate să aplice „darea în plată” avansul la credite creste la 45%. Vopm continua să susținem amendarea legii. Sau respins propunerile BNR

BNR: Dacă băncile sunt obligate să aplice „darea în plată” avansul la credite creste la 45%. Vopm continua să susținem amendarea legii. Sau respins propunerile BNR

Propunerea privind introducerea unui plafon de 150.000 de euro pentru creditele care intră sub indicența dării în plată a fost respins, în cadrul audierilor comisiei buget-finanțe din Senat.

„Noi încercâm să îi protejăm pe cei cu credite mici și poveri mari. Noi nu apărăm doar debitorii ci și deponenții băncilor”, a spus la ieșirea de la audierile din cadrul comisiei de buget finanțe din Senat, pe tema „dării în plată”, viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu.

„ Propunerile pe care vom continua să le susținem, care vin în continuarea cererii de reexaminare a președintelui Iohannis, se referă la protejarea clienților pe credite pentru trecut, iar pentru viitor la protejarea actului de creditare, adica să se ia în continuare credite”, a spus la rândul său viceguvernatorul BNR Liviu Voinea.

„Să se vină în sprijinul acelor categorii care au dificultate la plata ratelor. BNR este un arbitru, nu ia partea băncilor și chiar în calitate de arbitru vine cu astfel de propuneri”, a mai comentat acesta.  

Ne puteți urmări și pe Google News

Propunerile BNR de amendare a legii „dării în plată”, susțin plafonarea creditelor care să intre sub incidența legii la un nivel de 150.000 de euro. De asemenea, o cerință era ca rata să constituie cel puțin 65% din venitul debitorului. Însă și amnedamentul privind ponderea de 65% a ratei în venitul debitorului a picat la dezbaterile în comisie.

„Aceste variante, de 150.000 și 65% au fost discutate. Ce înseamnă acest plafon de 65%? Conform statisticii, o treime din venituri se duc pe cheltuieli de necesitate, deci îți rămân două treimi, dacă acestea le dai pe rată, atunci ai o dificultate de plată. De aici propunerea de a îi ținti mai bine pe cei care au aceste probleme. Suntem pentru protejarea celor care au luat un credit pentru casa în care locuiesc și au probleme cu plata creditului”, a adăugat Liviu Voinea.

„Eu îmi asum răspunderea că nu cred că cine și-a făcut piscină din banii de la bancă trebuie să fie spirjiniți de Parlament. Credem că trebuie ajutați prin efort public cei care și-au luat o locuință, cei care și-au luat o vilă, își asumă irscul. Banca își asumă acest risc pentru că gradul de neperformanță este mare. Mi se pare ciudat că cei care susțin că îi ajută pe cei în nevoie nu acceptă aceste plafoane”, a mai comentat Bogdan Olteanu.  

Olteanu a mai spus că legea obligă băncile să crească avansul aferent creditelor imobiliare la 40-45%.