Blestemul pământului la Nana. Primarul a dat terenuri la tot neamul

Blestemul pământului la Nana. Primarul a dat terenuri la tot neamul

Parchetul General a început urmărirea penală împotriva a opt funcționari ai primăriei Nana, în frunte cu edilul Gheorghe Dobre. Aceștia sunt acuzați că au dat ilegal terenuri rudelor și prietenilor.

Ancheta din cea mai vestită comună din România, Nana, din județul Călărași, a condus la cercetarea penală a opt funcționari ai Primăriei, în frunte cu edilul Gheorghe Dobre. Verificările au fost începute cu mare tam-tam de Corpul de Control al Guvernului și continuate de o comisie parlamentară condusă de senatorul PSD Gabriela Vrânceanu Firea.

Toți voiau să demonstreze modul în care a „pus mâna”  Ioana Băsescu, fiica președintelui României, pe terenurile agricole pe care le-a cumpărat cu credit de la CEC. Până la urmă s-a descoperit că alții sunt vinovații, iar ancheta a ajuns la Parchetul General.

Comisia penală de Fond Funciar

Ne puteți urmări și pe Google News

Procurorii  au  elucidat, ieri, misterul și au transmis că ilegalitățile privitoare la retrocedarea unor mari suprafețe de teren le-a comis edilul local, Gheorghe Dobre, împreună cu ceilalți membri ai Comisiei Locale de Fond Funciar. Concret, arată Parchetul General, s-a început urmărirea penală împotriva a opt persoane care  au împărțit, illegal, terenuri rudelor și apropiaților.

Personajele la care au ajuns membrii Corpului de Control al Guvernului și, apoi, procurorii, în urma „minuțioasei” anchete sunt:

  • Gheorghe Dobre -primar;
  • Georgică Stolea - consilier. Acuzațile: abuz în serviciu și conflict de interese.
  • Florian Decu - fost viceprimar, între anii 2004 și 2008;
  • Tudorița Niculae - secretar Primăria Nana;
  • Marius Gelu Neagu – inginer de cadastru;
  • Marian Dobre (fratele primarului foto) – agent agricol;

Acuzațiile: abuz în serviciu şi fals material în înscrisuri oficiale.

  • Simona Alina Preda – referent la primărie. Acuzația: fals în înscrisuri oficiale.
  • Constantin Manea – membru în comisia locală de fond funciar.

Acuzația: abuz în serviciu.

Au împărțit terenul în familie

Probele administrate de procurori, până în acest moment, arată că cei opt,  în perioada 2005-2010, în calitate de membri ai Comisiei de Fond Funciar a comunei Nana, au analizat, au verificat și au validat cereri de punere în posesie cu terenuri făcute de ei însiși sau de rudele apropiate. Apoi au obținut titluri de proprietate pe terenuri care nu le aparțineau, pe baza unor  înscrisuri  falsificate, printre care și certificate de stare civilă.

Procurorii au deschis acest dosar în aprilie 2014, în urma sesizării Corpului de Control al premierului. Oficialii guvernamentali au constatat că  aproape  60 de hectare au fost date ilegal. O mare suprafață a fost dată în arendă unor persoane care, între anii 2006-2007, au fost împroprietărite. În 2009, unii dintre ei au vândut terenurile firmei Berfige SRL. De la această societate a cumpărat terenurile, de bună credință, Ioana Băsescu, la data de 9 septembrie 2013.

Gabriela Firea, rămasă fără „obiectul muncii”

Rămasă fără „obiectul muncii”, Comisia Nana, condusă de senatoarea PSD Gabriela Vrânceanu Firea (foto),  și-a încetat activitatea. Decizia a fost luată miercuri, de Comisia Juridică a Camerei Deputaților, în baza Regulamentului Camerei Deputaților. Acesta arată că o comisie de anchetă parlamentară încetează de drept în momentul deschiderii unor proceduri judiciare privitoare la faptele care constituie obiectivul ei.

Președintele Comisiei Juridice, Bogdan Ciucă, a declarat că toate documentele Comisiei vor fi puse la dispoziția Parchetului. Președintele Traian Băsescu a criticat înființarea acestei comisii, despre a cărei formare a spus că e un abuz la adresa familiei sale.