BLESTEME care au schimbat istoria

BLESTEME care au schimbat istoria

Blestemul este o revărsare de mânie împotriva unei alte persoane asupra căreia doreşti să abaţi, cu mijlocirea divinităţii, o suferinţă fizică sau sufletească. Istoria musteşte de blesteme celebre, cele mai vechi datând din vremurile biblice, dar nici până în zilele noastre nu e prea clar dacă acestea sunt până la urmă simple coincidenţe sau dovezi ale intervenţiei unor forţe supranaturale. Prezentăm mai jos câteva dintre cele mai cunoscute blesteme, unele dintre ele “învinovăţite” chiar şi de schimbarea mersului istoriei

Unul din cele mai celebre blesteme din toate timpurile este, bineînţeles, cel al lui Tutankhamon. "Moartea va atinge cu aripile ei pe cel care îl va tulbură pe faraon”. Această inscripţie, descoperită în mormântul lui Tutankamon a căpătat un straniu ecou pentru cei care au pătruns în celebrul mormânt. La scurt timp după deschiderea mormântului, în 1922, bogatul  lord englez  Carnavon a murit înţepat de un ţânţar, spunând înainte de moarte: ”S-a terminat, am auzit chemarea şi mă pregătesc!” Aproape chiar în acel moment, lumina s-a stins în cameră şi, de altfel în tot hotelul. Aşa s-a născut legenda blestemului lui Tutankamon. La şase ani după moartea lui Carnavon, alte 12 persoane din echipa sa au decedat. În anii ce au urmat, alţi câţiva oameni ce au avut legătură cu expediţia au murit. Astăzi există o ipoteză ştiinţifică potrivit căreia motivul decesului celor care au intrat în mormântul lui Tutankhamon nu este blestemul, ci un soi de ciupercă (aspergillus niger) ai cărei spori, pătrunzând în plămâni, găsesc condiţii propice de germinare şi se dezvoltă repede formând colonii ce provoacă leziuni în ţesutul pulmonar. Absorbite de sânge, toxinele sunt transportate în creier şi acţionează asupra sistemului nervos central, provocând halucinaţii de genul celor produse de acidul lisergic sau de mescalină.  În 1970, singurul supravieţuitor al expediţiei, bătrânul Richard Adamson în vârstă de 70 de ani, a dat un interviu la un post de televiziune. El a spus telespectatorilor că nu crede în blestemul lui Tutankhamon. După ce a plecat de la studioul de televiziune taxiul sau a fost implicat într-un accident.

Blestemul vârstei de 27 ani. De-a lungul timpului, a tot circulat un zvon, că un blestem a căzut asupra tinerilor rockeri. În urmă căruia au decedat o serie de artişti renumiţi, toţi la vârstă de 27 de ani. Astfel, Jimi Hendrix, Jim Mirrison, Brian Jones, Janis Joplin şi Kurt Cobain au decedat la aceeaşi vârstă, din motive similare.

Little Bastard, maşină ucigaşă. James Dean a murit în urmă unui accident rutier, el se află la volanul maşinii sale "Little Bastard". Această maşină se presupunea că este blestemată, din cauza că mai "omorâse" deja doi oameni. Înainte că nefericitul accident să se întâmple, celebrul actor şir Alec Guinness i-a spus lui Dean: "Dacă intri în maşină, o să fii găsit mort săptămâna viitoare". Şapte zile mai târziu profeţia s-a adeverit.

Ne puteți urmări și pe Google News

După aceea, maşină a mai făcut câteva victime! Clădirea unde era garajul în care se află maşină a luat foc, cu toate acestea maşină a scăpat aproape intactă. Pe traseul unei expoziţii a avut loc un accident, iar maşină a mai omorât un om. În 1960 maşină a mai fost implicată într-un accident şi se presupune că  că a fost distrusă, dar caroseria nu a mai fost găsită.

Tecumseh. Un fost lider al indienilor, Tecumseh, a blestemat toţi preşedinţii americani. Astfel toţi cei care vor fi aleşi într-un an în care ultima cifra este 0 vor decedă în timpul mandatului. Aproape fiecare preşedinte din Statele Unite ce a fost ales într-un an care se termină cu 0 a avut o soarta nefericită. Lincoln, Garfield, McKinley şi Kennedy au fost toţi asasinaţi. Warren Harding a suferit un atac cerebral şi a decedat în timp ce era la birou. Reagan (a supravieţuit în mod suprinzător după ce a fost victima unui atentat în anul 1981), un alt preşedinte care a rupt vraja acestui blestem a fost George W. Bush. Pe de altă parte Harrison, care şi-a rostit discursul victoriei în timpul unei furtuni, a răcit şi a murit ulterior, el a fost preşedinte doar un an.

Poltergeist. Se pare că există existenţa unui blestem este strâns legată şi de filmul "Poltergeist" realizat în anii `80. Dominique Dunne, cea care a interpretat-o pe fiica cea mare din "Poltergeist" a fost ucisă de fostul ei iubit, la doar câteva luni după premieră filmului. Blestemul s-a abătut asupra protagoniştilor din film, dar în ciuda zvonurilor se pare că toţi au decedat în urmă unor cauze naturale.

Ted Hughes şi Sylvia Plath. Ted Hughes a crezut în momentul în care s-a căsătorit cu scriitoarea Sylvia Plath că această uniune a fost scrisă în stele. Dar după ce se pare că scriitorul şi-a înşelat nevasta, căsnicia s-a destrămat, iar Sylvia s-a sinucis. După ce cealaltă femei i-a făcut o fetiţă lui Ted, doi ani mai târziu şi ea a descoperit că bărbatul ei este infidel. Drept urmare şi această s-a sinucis împreună cu fiica lui de patru ani. Hughes a decedat în 1998, dar în anul 2009 s-a sinucis şi fiul lui din prima căsătorie.

Superman. Într-un mod absolut bizar, doi dintre bărbaţii care şi-au asociat imaginea cu "Superman", George Reeves şi Christopher Reeve au nume asemănătoare. Reeves a încercat să scape de asocierea cu "Superman", dar a sfârşit prin a-şi ruină carieră în actorie. Astfel deprimat în urmă acestui eşec s-a sinucis în 1959, deşi mulţi susţin că a fost ucis.  După ce a jucat în patru filme "Superman", Christopher Reeve a paralizat în 1995, după ce a căzut de pe cal, iar în 2004 a murit în urmă unei insuficienţei cardiace. Soţia lui, Dana Reeve, a murit de cancer pulmonar, deşi nu a fumat niciodată.

Roman Polanski. După ce a supravieţuit Holocaustului, Român Polanski a avut parte de o carieră încununată de succes la Hollywood. El a fost producătorul unor filme celebre printre care şi "Pianistul", care în 2002 a luat Premiul Oscar. După ce soţia lui, Sharon Tate şi alte şapte persoane au fost ucise cu bestialitate de mebrii sectei Manson în 1969, unii oamenii au spus că Polanski a fost blestemat. Grupările creştine susţin că fascinaţia lui pentru ocultism i-au adus acestuia ghinion, care a continuat şi în anul 1977, când Polanski a fost acuzat că a întreţinut relaţii sexuale cu o minoră.

John Lennon şi cifra 9. Viaţă lui John Lennon s-a învârtit în jurul cifrei 9. Artistul s-a născut pe 9 octombrie 1940 în Liverpool, trupa lui a fost descoperită pe dată de 9 noiembrie 1961. Trupa The Beatles a apărut pentru prima dată la show-ul lui Ed Sullivan pe dată de 9 februarie 1964, acesta a fost cel mai important eveniment din istoria muzicii rock. Lennon a cunoscut-o pe Yoko Ono pe 9 noiembrie 1966. Trupa Beatles s-a despărţit după 9 ani. Fiul lui John s-a născut la 9 ani după ce a cunoscut-o pe Yoko Ono, chiar de ziua lui. În mod tragic, artistul a fost împuşcat şi ucis pe 8 decembrie 1980, dar în Liverpool, locul naşterii, dată era 9 decembrie.

Familia Kennedy. Se pare că familia Kennedy a fost nevoită să trecă prin nenumărate tragedii bizare. Totul a început odată cu asasinarea lui John F. Kennedy, din 1963 şi a fratelui sau, Bobby Kennedy din 1968. De asemenea Ted Kennedy, fratele lor, a avut un accident de maşină grav, dar a reuşit să scape. Ghinionul nu s-a terminat aici, deoarece în anul 1999 fiul lui John F. Kennedy a murit într-un accident aviatic alături de soţia lui şi sora acesteia.

Diamantul Hope. Celebrul  diamant datează din 1642 şi este cunoscut pentru culoarea remarcabilă, mărimea, frumuseţea şi istoria lui. Diamantul Hope are o culoare de un albastru profund şi are 45,52 karate. Este prins de un colier, înconjurat de 16 diamante albe. Însă bijuteria este celebră şi pentru ghinionul pe care-l aduce. După cum spune legenda, un anume Tavernier a făcut o călătorie în India şi, dacă tot era acolo, a furat diamantul din fruntea (sau ochiul) statuii zeiţei hinduse Sita. Ca pedeapsă, Tavernier a fost sfâşiat de viu de către nişte câini turbaţi într-o călătorie în Rusia, la scurt timp după ce vânduse diamantul.

Regele Louis XVI este probabil cel mai celebru deţinător al preţioasei podoabe, blestemul ajungându-l şi pe el, fiind decapitat împreună cu soţia sa, regina Maria Antoaneta. În cele din urmă diamantul a fost donat Institutului Smithsonian. Acum diamantul Hope este expus la National Gem and Mineral Collection din cadrul National Museum of Natural History.