Editura Evenimentul si Capital

Biserica, lipsită de sprijin parlamentar. Politicienii n-ar interzice căsătoriile gay

Nu e pentru prima dată când căsătoria persoanelor de acelaşi sex intră în atenţia publică FOTO: NICU DÎRDÎIAC
Autor: | | 19 Comentarii | 1627 Vizualizari

Mitropolitul Banatului, Ioan Selejan, a lansat o inițiativă civică de modificare a Constituției, care nu este agreată de politicieni

La sfârșitul slujbei de Crăciun, mitropolitul Banatului, Ioan Selejan, a anunțat că dorește să inițieze un referendum de modificare a Constituției, astfel încât să se precizeze că familia este formată din bărbat și femeie, în condiţiile în care în acest moment articolul 48 al Constituţiei prevede că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi”.

„Să scrie acolo, în Constituţie, că familia creştină are la bază codul familiei din Sfânta Scriptură - familia este tocmită după rânduiala lui Dumnezeu - bărbat şi femeie (…) Aici aţi venit frăţiile voastre şi părinţii domniilor voastre - bărbat şi femeie”, a explicat mitropolitul Banatului.


FOTO: Ioan SelejanProceduri complicate

Pentru a iniția modificarea Constituției este nevoie de 500.000 de semnături. Cetăţenii trebuie să provină din cel puţin jumătate din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe sau în Bucureşti trebuie să fie înregistrate cel puţin 20.000 de semnături.

Ulterior, dacă semnăturile sunt strânse, inițiativa intră în dezbaterea Parlamentului, iar la final este supusă unui referendum.

Dezbatere veche

Nu este pentru prima dată când se ia în discuţie această problemă. „În trecut au mai fost aceste dezbateri şi au fost două opinii: să înlocuim în articoul 48 al Constituţiei cuvântul „soţi” cu „bărbat şi femeie” sau să păstrăm actuala formă”, a declarat, pentru EVZ, preşedintele Comisiei pentru Revizuirea Constituţiei, senatorul PSD Ioan Chelaru. El a menţionat că la vremea respectivă comisia parlamentară a decis, prin vot, să se păstreze forma actuală. „Textele din Codul Civil vorbesc despre «bărbat și femeie »”, a explicat Chelaru.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat pentru EVZ că nu este posibilă această modificare. „Acest lucru nu poate fi făcut atât timp cât Constituția prevede şi drepturile omului şi acest lucru ar încălca drepturile omului”, a spus Ionuţ Stroe.


Politicienii susțin că această modificare a Constituției nu este pentru România


„Parteneriate înregistrate”

Pe de altă parte, ministrul Justiției, Raluca Prună, propune ca România să participe la mecanismul european cooperării consolidate care, printre altele, reglementează „efectele patrimoniale ale parteneriatelor înregistrate”. Prună insistă că aceasta nu înseamnă recu noașterea că să to riilor între persoane de același sex. „Cea mai mare parte din cuplurile care vor beneficia de protecția juridică oferită de cele două regulamente sunt cupluri heterosexuale. Cu toate acestea, în virtutea principiului nediscriminării, trebuie asigurată protecția juridică a tuturor persoanelor, indiferent de cooperarea sexuală sau de alt criteriu”, se arată într-o scrisoare transmisă de aceasta Parlamentului.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate