Editura Evenimentul si Capital

Biriș (Finanțe): Când așezăm sarcina fiscală în funcție de cum câștigăm, creăm categorii diferite de cetățeni, șmecheri și fraieri

Gabriel Biriş, secretar de stat la Ministerul Finanţelor.
Autor: | | 0 Comentarii | 376 Vizualizari

Sarcina fiscală pe muncă este prea mare în România, iar baza de calcul a contribuțiilor trebuie extinsă astfel încât sarcina fiscală totală să fie raportată în funcție de valoarea câștigurilor și nu de modul în care sunt obținute acestea, consideră Gabriel Biriș, secretar de stat în Ministerul Finanțelor Publice.

„Prin așezarea unei sarcini fiscale prea mari pe muncă și tot felul de subterfugii lăsate mai mult sau mai puțin voit în lege, am împins masa impozabilă pe lângă calea dreaptă care ar fi fost contractul de muncă. Asta duce la asumarea de riscuri, uneori poate se lasă cu acuze de evaziune fiscală. Merită să ne asumăm astfel de lucruri sau mai bine să avem o legislație rezonabilă pentru toată lumea?”, a afirmat Gabriel Biriş, citat de Agerpres.

În opinia sa, aceasta trebuie să fie abordarea: o plafonare efectivă a bazei de calcul a contribuțiilor la un nivel cât mai rezonabil, coroborată cu extinderea bazei în așa fel încât sarcina fiscală totală să nu mai fie în funcție de cum câștigăm, ci de cât câștigăm. 

„Atunci când așezăm sarcina fiscală în funcție de cum câștigăm creăm categorii diferite de cetățeni: șmecheri și fraieri, looseri și winneri", a spus Biriș, într-o conferinţă de presă.

România, de la ţara SRL-urilor, la cea a PFA-urilor

El a reamintit că sarcina fiscală pe muncă este foarte mare și a amintit de anul 2000, când a fost introdus impozitul pe microîntreprinderi (de 3% pe venituri — n.r.) și când în România "explodat" numărul de astfel de companii.

„Suntem conștienți de ce se întâmplă, tot timpul am fost conștienți de ce se întâmplă. La începutul anilor 2000, când am introdus impozitul pe microîntreprinderi, am văzut o SRL-izare a României. A explodat numărul de companii noi, ca și cum cu toții am devenit dintr-o dată antreprenori. Nu eram antreprenori, doar că ne luăm salariile pe microînterprinderi”, a mai afirmat secretarul de stat.

De asemenea, Biriș a mai afirmat că în 2007 a crescut numărul pe PFA și PFI, odată cu restrângerea sferei de folosire a microîntreprinderilor.

„În 2007, odată cu restrângerea sferei de folosire a microîntreprinderi, am văzut o explozie de PFA/PFI — 600.000 — 700.000, nu mai știm exact. Acum se întâmplă fenomenul invers. La venituri din activități independente am crescut sarcina fiscală, cu contribuția individuală de 10,5% plafonată la 5%. Culmea e că înainte era 26% și nu a spus nimeni că e mare. De ce? Pentru că baza era foarte mică”, a mai arătat reprezentantul Ministerului Finanțelor.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate