Editura Evenimentul si Capital

BIOGRAFIA NEROMANȚATĂ A LUI SOV (I). Cum a DELAPIDAT O COFETĂRIE, a FĂCUT PUȘCĂRIE pe vremea lui Ceaușescu și A SEMNAT UN ANGAJAMENT DE INFORMATOR cu fosta Securitate.

Sorin Ovidiu Vântu
Autor: | | 9 Comentarii | 7576 Vizualizari

Sorin Ovidiu Vântu a început să fure de vremea lui Ceaușescu. De-a lungul vremii, EvZ a publicat mai multe articole ce-l vizau pe Sorin Ovidiu Vîntu, încercând să deslușească meandrele biografiei sale. În acest prim episod vă redăm fragmente publicate în urmă cu câțiva ani din anchetele jurnalistice ce aduceau lămuriri importante la evoluția celui care este considerat a fi cel mai mare "inginer" financiar din istoria României, delapidările în care a fost implicat păgubind sute de mii de oameni. Iar pe el transformându-l într-un deținut de drept comun.


CITEŞTE ŞI: BIOGRAFIA NEROMANȚATĂ A LUI SOV (II). Primele afaceri în Roman, PRĂBUȘIREA FNI, preluarea REALITĂȚII TV și CAȚAVENCU, CONFLICTUL CU SEBASTIAN GHIȚĂ

Continuăm descrierea succintă a controversatelor afaceri care au marcat biografia ultimilor 26 de ani a lui Sorin Ovidiu Vîntu. De la primele afaceri făcute în Roman, până la conturarea sa ca mogul media. Așa cum le-a descris EvZ de-a lungul acestor ani. CITIŢI DETALII AICI.


Copilăria  SOV are 60 de ani şi s-a născut în Roman, judeţul Neamţ, într-un bloc din apropierea magazinului Gulliver, foarte popular în oraş. După moartea tatălui său biologic, mama sa, infirmieră la Spitalul Municipal, se căsătoreşte cu un alt bărbat. După ce a participat la un avort provocat ilegal, mama actualului om de afaceri a fost dată afară din serviciu și s-a angajat ca femeie de serviciu. 

Despre tatăl vitreg, vecinii care l-au văzut copil pe Vântu spun că el e cel care l-a iniţiat în afaceri, Constantin Ursaru, soţul Eugeniei Vîntu, care a stat alături de ea în ultimii ani de viaţă, se știe că era un membru respectat în comunitatea țigănească din Roman. “Omul trăieşte aici, în Roman, l-am văzut pe la mormânt. E bătrân, se mişcă cu greu. Pe el, când i-o veni vremea, tot aici o să-l îngropăm”, destăinuia groparul cimitirului din Roman în urmă cu câțiva ani. 

SOV a absolvit Liceul "Roman Vodă" din oraş. A declarat că a început trei facultăţi, dar le-a abandonat pe toate trei, fapt greu de verificat în zilele de astăzi. Toate erau cu profil umanist. Întrebat dacă l-a ajutat şcoala în afaceri, a spus că "decisiv, m-a învăţat să gândesc". Nu a explicat la ce școală se referă, într-un este doar absolventul a 12 clase.


CITEŞTE ŞI: BIOGRAFIA NEROMANȚATĂ A LUI SOV (III). Cum i-a DISTRUS CANDIDATURA LA PREȘEDINȚIE LUI GEOANĂ, relația cu COZMIN GUȘĂ și CTP, CONFLICTUL CU TRAIAN BĂSESCU

Un al treilea episod din biografia neromanțată a lui SOV include câteva momente importante din istoria ultimilor ani, așa cum le-a consemnat, la acel moment EvZ. Am păstrat pentru savoarea lecturii nealterate referințele temporale și comentariile făcute de ziariștii cotidianului nostru. CITIŢI DETALII AICI.


Puşcăria  La începutul anilor `80, SOV a fost condamnat la o pedeapsă cu închisoarea de 4 ani şi 8 luni. Potrivit dosarului penal judecat la Judecătoria Roman în 1981, în perioada iunie `80 – februarie `81, inculpatul Vântu Sorin Ovidiu era "funcţionar la serviciul contabilităţii" al Întreprinderii Comerciale de Stat pentru Mărfuri Alimentare şi Alimentaţie Publică (ICSMAAP) Roman". Acesta, împreună cu două gestionare de chioşcuri a "înlesnit însuşirea unor importante sume de bani" provenite din vânzarea produselor alimentare primite, în special cele de cofetărie. Toată operaţiunea era îmbârligată în tertipuri contabiliceşti, gândite de SOV. Banii se pierdeau pe drumul avizelor de expediţie, în "centralizatoare" şi "note de predare –restituire". 


CITEŞTE ŞI: BIOGRAFIA NEROMANȚATĂ A LUI SOV (IV). CONDAMNĂRI CU ÎNCHISOAREA în dosarul PETROMSERVICE, devalizării FNI și favorizarea lui Nicolae Popa

Continuăm publicarea succintă a principalelor puncte fierbinți ale biografiei lui SOV. Episodul acesta vizează principalele dosare in care a fost condamnat. CITIŢI DETALII AICI.


POVESTEA DELAPIDĂRII

Peste 50.000 de lei din produse de cofetarie

Orasul Roman, judetul Neamt, 1 august 1981. Judecatoria locala se pronunta in cazul inculpatilor Maria Averescu, Maricica Levarda si Sorin Ovidiu Vintu. La acea vreme, cunoscutul om de afaceri de astazi avea 25 de ani, lucra ca functionar la serviciul contabilitate al Intreprinderii comerciale de stat pentru marfuri alimentare si alimentatie publica din Roman si era descris, dupa modelul militaresc, drept un „cetatean roman, absolvent de liceu teoretic, de profesie functionar, inapt serviciului militar, casatorit, nu are copii, nu poseda cazier judiciar”. 

„Falsuri, sustragere, distrugere de acte...”

Potrivit magistratilor, calitatea oficiala detinuta de SOV in 1981 il desemna pe acesta sa se ocupe de „inregistrarea documentelor privind produsele alimentare ce se desfaceau prin chioscurile nr. 236 si 246, gestionate de catre una din celelalte doua inculpate”. In perioada iunie 1980-februarie 1981, in urma unei intelegeri cu cele doua femei, Sorin Ovidiu Vintu a facilitat insusirea de catre acestea a unor importante sume de bani din vanzarea produselor alimentare primite, in special de cofetarie (in textul motivarii se aduce vorba doar despre niste „branzoaice”), „prin falsuri, sustragere si distrugere de acte oficiale”.

SOV a organizat totul

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate