Editura Evenimentul si Capital

Bilanțul MAI: peste 90.000 de infracțiuni, constatate în 2013. Peste 260 de grupări de Crimă Organizată-anihilate. Plus: cresc lefurile polițiștilor

14-04/basescu-la-bilant-mai-465x390
Autor: | | 0 Comentarii | 267 Vizualizari

Viceprim-ministrul pentru securitate naţională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, a prezentat marţi, 8 aprilie a.c., la sediul Ministerului Afacerilor Interne, Raportul de evaluare privind activitatea desfăşurată de Ministerul Afacerilor Interne în anul 2013. Din context reiese că polițiștii și jandarmii au constatat, anul trecut, peste 90.000 de infracțiuni. Apoi, au fost anihilate cu 260 mai multe grupări de crimă organizată.

La activitatea desfășurată la sediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au participat, în calitate de invitaţi, preşedintele României, Traian Băsescu, prim-ministrul Guvernului României, Victor Ponta, viceprim-ministrul, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice, Liviu Nicolae Dragnea, ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, ministrul justiţiei, Robert Cazanciuc, directorul Serviciului Român de Informaţii, George Cristian Maior, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Tiberiu Mihail Niţu, procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Alina Mihaela Bica, precum şi procurorul general al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Codruţa Kövesi.

Reducerea economiei subterane

 „Obiectivele Ministerului Afacerilor Interne în anul 2013, stabilite prin Planul Strategic Instituţional şi Planul Anual Legislativ, au fost complementare cu cele ale Programului de Guvernare 2013-2016 şi ale Strategiei Naţionale de Ordine Publică 2010-2013. Aceste obiective au urmărit continuarea eforturilor circumscrise creşterii performanţelor şi capacităţii de acţiune a ministerului, în vederea asigurării unui climat de normalitate civică şi a unui nivel ridicat de siguranţă a cetăţeanului”, a declarat ministrul Gabriel Oprea, la începutul expunerii.

Oficialul MAI a mai arătat că, anul trecut, s-au înregistrat rezultate pozitive, ca urmare a scăderii semnificative a infracţiunilor din sfera criminalităţii organizate şi a celor de mare violenţă, concomitent cu reducerea economiei subterane.

Toate acestea s-au concretizat în creșterea nivelului de siguranţă a cetăţeanului şi generarea de venituri suplimentare la bugetul de stat.

Ordine Puublică: peste 1,6 milioane de acțiuni

În scopul asigurării climatului de ordine publică, Poliţia Română a desfăşurat peste 1,6 milioane de acţiuni de combatere a fenomenului infracţional, fiind constatate peste 90.000 infracţiuni, din care aproximativ 80% în flagrant.

Pentru reducerea infracţionalităţii stradale, Jandarmeria Română a desfăşurat peste 360.000 de acţiuni de menţinere a ordinii publice, executând cu 4% mai multe misiuni decât în anul 2012.  Totodată, au fost executate peste 28.000 acţiuni în comun cu alte structuri de menţinere a ordinii publice, iar structurile Jandarmeriei Montane au salvat 1.785 persoane aflate în pericol.

 Ca urmare a măsurilor întreprinse, pentru prima dată în ultimii 7 ani, faptele asociate criminalităţii stradale cunosc o scădere semnificativă, în medie, cu aproape 20%. Ponderi relevante, în scădere, s-au înregistrat în cazul faptelor de tâlhărie – 27% şi a celor de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii publice – 16%.  

În anul 2013 criminalitatea în mediul rural a scăzut, per ansamblu, cu aproximativ 5%, iar infracţiunile contra persoanei cu 14%. Infracţiunile de furt, deşi sunt în scădere cu 10%, rămân, în continuare, principala problemă în mediul rural, reprezentând 33% din totalul infracţiunilor sesizate.

 Accidentele au scăzut, în ciuda drumurilor proaste

Pe domeniul siguranţei rutiere, numărul persoanelor decedate în accidente de circulaţie a scăzut sub 2.000 de persoane. Aceasta în condiţiile unei infrastructuri subdimensionate şi insuficient modernizate, dar şi a dublării numărului conducătorilor auto și autovehiculelor. Practic s-au înregistrat scăderi la toţi indicatorii, în special la cei vizând numărul de accidente grave de circulaţie (cu 9%) și al persoanelor grav rănite (cu 8%).

Evaziunea fiscală:12.000 de cauze penale

 Activităţile întreprinse pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, s-au concretizat prin dispunerea începerii urmăririi penale în peste 12.000 de cauze penale, instituirea de măsuri preventive împotriva a peste 2.100 persoane, instituirea măsurilor de indisponibilizare asupra unor bunuri în valoare de peste 260 milioane lei (peste 57 milioane euro), precum şi instituirea de măsuri asigurătorii asupra unor bunuri a căror valoare depăşeşte 570 milioane lei.

La nivelul Portului Constanţa, au fost instrumentate 30 de cauze complexe, privind fapte de evaziune fiscală, spălare de bani şi trafic de droguri de mare risc, săvârşite de membrii unor grupuri infracţionale organizate.

Pe linia combaterii contrabandei cu produse din tutun, au fost identificate 15 depozite clandestine, 2 instalații ilegale de fabricat ţigări și s-au descoperit peste 11,4 milioane pachete de ţigări.

Criminalitatea organizată: peste 260 de grupări anihilate

În ceea ce privește criminalitatea organizată, au fost destructurate cu aproximativ 5% mai multe grupuri infracţionale organizate (peste 260), formate din peste 2.400 de persoane trimise în judecată, din care pentru mai mult de jumătate dintre acestea au fost dispuse măsuri preventive.

 În ceea ce privește criminalitatea informatică, au fost destructurate cu 14% mai multe grupuri infracţionale organizate, fiind trimise în judecată cu 35% mai multe persoane.

82 de grupuri infracţionale organizate, cu preocupări infracţionale în sfera traficului şi consumului ilicit de droguri,  au fost destructurate, cu 618 persoane trimise în judecată, dintre care jumătate în stare de arest.

Au fost destructurate cu 17% mai multe grupuri infracţionale specializate în traficul de persoane, iar pentru jumătate din persoanele trimise în judecată a fost instituită măsura arestării preventive. Totodată, au fost repatriaţi 121 cetăţeni români, victime ale traficului de persoane.

100.000 de azilanți

În domeniul migraţiei şi azilului, aproximativ 100.000 persoane cu cetăţenie străină au beneficiat de permise de şedere legală pe teritoriul ţării şi 896 persoane au primit statut de refugiat sau o altă formă de protecţie internaţională, fiind depistaţi cu şedere ilegală peste 2.300 cetăţeni străini.

Corupția în rândul polițiștilor, în scădere

În ceea ce privește prevenirea și combaterea corupției, în peste 91% din cazuri lucrătorii ministerului testaţi de lucrătorii Direcţiei Generale Anticorupţie au dat dovadă de integritate.

 Peste 300.000 misiuni SMURD

În domeniul situațiilor de urgență au fost înregistrate peste 311.000 urgenţe, 97% din misiunile executate de SMURD fiind reprezentate de ajutor medical calificat. Deşi numărul cazurilor de urgenţă şi a persoanelor asistate a crescut cu 16%, timpul mediu de reacţie al echipajelor SMURD s-a menţinut la valori similare anilor trecuţi (circa 11 minute).

Rezultatul misiunilor SMURD s-a materializat prin salvarea a 5.393 persoane şi protejarea unor bunuri în valoare de peste 2,6 miliarde lei.

La nivelul  Inspectoratului General de Aviaţie, din cele peste 5.700 de ore de zbor executate în sprijinul structurilor operative, 70% au fost reprezentate de misiuni medicale ale SMURD.

 Media de vârstă: 41 de ani

Media de vârstă a personalului ministerului este 41 ani și 5 luni, categoria cea mai tânără de personal fiind reprezentată de poliţişti şi militari, cu o vârstă medie de 37 de ani.

Referitor la resursele financiare şi logistice, MAI a beneficiat de fonduri de la bugetul de stat în valoare de 8.381,5 milioane lei şi de venituri proprii lăsate la dispoziţia sa, în valoare de aproximativ 228,9 milioane lei.

98,4% din fonduri au fost alocate activităţilor de ordine publică. A rezultat un procent de execuţie de 99,74%.

Datorii de 165 milioane

În condițiile unor resurse bugetare insuficiente, la finele anului 2013 s-au înregistrat datorii restante faţă de personal în valoare de 165 milioane lei, reprezentând 50% din valoarea financiară a drepturilor de echipament. Am rezolvat această problemă - personalul ministerului a primit aceste drepturi în luna februarie 2014 - a fost primul lucru care m-a preocupat la preluarea conducerii MAI.

În ceea ce priveşte dotarea cu mijloace de transport, în prezent, gradul de asigurare cu aceste mijloace este, în medie, de 42,6%. Peste jumătate din mijloacele auto ale Jandarmeriei Române şi Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă au o vechime mai mare de 10 ani.

Obiectivele și prioritățile Ministerului Afacerilor Interne pentru anul  2014

Pentru anul 2014, Ministerul Afacerilor Interne are ca priorităţi intensificarea măsurilor de combatere a macrocriminalităţii şi evaziunii fiscale.

Între obiectivele importante pentru acest an se numără şi asigurarea unui management colaborativ şi prioritizarea acţiunilor la nivelul Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, precum şi creşterea potenţialului de acţiune al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Continuarea procedurilor pentru respectarea de către structurile ministerului a condiţiilor şi cerinţelor ce decurg din aplicarea Noului Cod Penal şi de Procedură Penală.

Asigurarea măsurilor necesare desfăşurării în bune condiţii a alegerilor pentru Parlamentul European şi pentru funcţia de Preşedinte al României, intensificarea controlului la nivelul frontierei externe a Uniunii Europene, continuarea eforturilor în procesul de aderare la spaţiul Schengen, precum şi creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene - reprezintă priorităţi asumate pentru anul 2014.

„E un deficit real de personal”

Oprea a mai spus că este un deficit real de resursă umană în multe locuri din ţară. Sunt probleme în ceea ce priveşte asigurarea, la un nivel optim, a mijloacelor tehnice necesare activităţii de zi cu zi. Nu în ultimul rând, problema salarizării rămâne un punct important pe agenda viceprim-ministrului, dar şi pe agenda Executivului.

„Vorbim despre oameni care îşi asumă riscuri deosebite, care depun eforturi deosebite pentru reuşita muncii lor şi care îşi fac datoria cu responsabilitate şi eficienţă. Aceşti oameni merită mai mult din partea noastră. Iar eu sunt convins că, treptat, salariile vor ajunge la un nivel care să oglindească mai bine importanţa şi dificultatea muncii pe care o depun colegii noştri peste tot în ţară”, a declarat oficialul MAI.

Ordin pentru angajații MAI

Ministrul MAI a anunțat că, în data de 7 aprilie, a aprobat un Ordin prin care sunt modificate condiţiile pentru avansarea în grad a poliţiştilor înainte de îndeplinirea stagiului minim. Totodată, plata contravalorii normei de echipament pe anul în curs să se va achita eșalonat, în cadrul salariului lunar. Tot prin Ordin, în 7 aprilie 2014, a introdus decontarea transportului la şi de la locul de muncă pentru poliţiştii mutaţi în interesul serviciului sau împuterniciţi în alte localităţi decât cele de domiciliu sau reşedinţă.

Măsura se aplică și pentru poliţiştii care se deplasează în şi din localităţi isolate, unde nu sunt mijloace de transport în comun care să le asigure prezenţa la programul de lucru, în limita unei cote de 7,5 litri de combustibil la 100 km.

 Sporuri și măriri de salarii

De asemenea, a aprobat un Ordin de Ministru care permite mărirea numărului de beneficiari potenţiali ai majorării salariale trimestriale acordate personalului care execută lucrări de excepţie şi misiuni speciale, prin stabilirea tranşelor de majorare de 30, 40 şi 50%.

MAI a elaborat proiectul de ordonanţă de urgenţă a Guvernului care va reglementa plata muncii desfăşurate de personalul ministerului în zilele de repaus săptămânal, sărbători legale şi în celelalte zile libere potrivit prevederilor legale în vigoare - în procent de 75% din salariul funcţiei de bază, solda sau salariul de bază. Actul normativ va reglementa totodată aplicarea unitară a problematicii sporului/majorării de până la 50% din salariul funcţiei de bază, solda sau salariul de bază. Proiectul urmează să intre în circuitul de avizare.

 Am iniţiat, de asemenea, demersurile necesare în vederea reducerii deficitului de mijloace de mobilitate la structurile operative prin utilizarea a 57 milioane euro din venituri proprii pentru dotarea unităţilor ministerului cu autospeciale.
Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate