„BIG BROTHER” în Crimeea. Rusia monitorizează spațiul aerian din zona Mării Negre. Cum FUNCȚIONEAZĂ noile STAȚII RADAR

„BIG BROTHER” în Crimeea. Rusia monitorizează spațiul aerian din zona Mării Negre. Cum FUNCȚIONEAZĂ noile STAȚII RADAR

În Crimeea au intrat în funcţiune noi staţii radar de tipul 55J6M ”Nebo-M”, anunţă publicaţia rusă Izvestia, citând o sursă din comandamentul superior al forţelor aeriene ruse. Aceste staţii radar, al căror număr nu este precizat, au fost instalate la începutul anului 2018 pentru a controla spaţiul aerian din întreaga zonă a Mării Negre.

Mai exact, respectivele sisteme au capacitatea de a detecta până la 200 de ţinte - de la elicoptere şi avioane, până la aparate hipersonice şi rachete de croazieră care se deplasează cu viteze de până la 18.000 km/oră - pe o rază de până la 1.800 km şi la altitudini de până la 600 km, fiind capabile de a calcula coordonatele lor exacte.

Care este scopul acestor staţii radar de frecvenţe mari

Conform presei ruse, aceste staţii radar de frecvenţe mari şi medii analizează date despre ţinte hipersonice şi aerodinamice în condiţii meteorologice dificile şi transmit informaţia colectată forţelor antiaeriene, potrivit informațiilor prezentate de agerpres.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel de radare pot detecta, capta şi urmări ţinte în afara atmosferei şi pot determina nu doar coordonatele, ci şi apartenenţa acestora.

Ce sunt sistemele radar 55J6M ”Nebo-M”

Sistemele radar 55J6M ”Nebo-M”, unul dintre cele mai avansate din clasa lor, sunt de regulă montate pe o platformă mobilă şi pot fi transportate rapid în orice parte a Crimeei, relevă media ruse.

Fostul şef al forţelor antiaeriene ruse, Aleksandr Gorkov, a declarat pentru Izvestia că, datorită acestor radare, Marea Neagră este astfel acoperită complet de un câmp radar. Prin intermediul acestor radare, Rusia poate controla spaţiul aerian până în strâmtorile Bosfor şi Dardanele, mai spune el. ”Sunt staţii radar de detectare pe distanţe lungi, care permit monitorizarea situaţiei aeriene, a activităţii aviaţiei şi pot identifica potenţialele ameninţări la mari distanţe”,  a adăugat Gorkov. 

Potrivit Vzgliad, aceste radare noi şi-ar fi demonstrat deja eficienţa la baza aeriană rusă Hmeimim din Siria.