Belarusul lui Lukashenko ridică tonul la Rusia: ruptură majoră în Uniunea Vamal și Euro-asiatică | PULSUL PLANETEI

Belarusul lui Lukashenko ridică tonul la Rusia: ruptură majoră în Uniunea Vamal și Euro-asiatică | PULSUL PLANETEI

Apologeții Uniunii Euro-asiatice, spațiul de integrare lansat de Rusia ca nouă formă de dominație neo-imperială în spațiul post-sovietic, au primit a doua lovitură majoră după ce Kazahstanul a criticat, prin intermediul președintelui său, efectele noii Uniuni care au spoliat economia kazahă, i-au furat piețele și nu i-au adus avantajele așteptate.

Belarusul lui Lukashenko, cu care Rusia are chiar o uniune statală, a sărit în aer criticând Moscova pentru excepționalism și subminarea economiei sale.

Relațiile ruso-belaruse au înregistrat, în ultima vreme, o deteriorare accelerată și dramatică. De la gesturi, declarații și acțiuni politice neprietenoase, Moscova și Minskul riscă să devină inamici. Deocamdată, totul se limitează la declarații tăioase și un soi de război neconvențional pe filiera politică, diplomatică și economică, excluzând componenta militară.

Situația a degenerat rapid în ultima săptămână, marcată fiind de o aluzie provocatoare a „ultimului dictator” din Europa, Aleksandr Lukașenko. Președintele belarus a declarat că „independența (Belarusului) a fost dobândită foarte ușor, în timp ce alte state au luptat pentru ea iar astăzi fratele Ucraina luptă pentru ea (independența)”. Lukașenko a mai declarat că Belarusul duce acum un război economic pentru independență, făcând aluzia la fricțiunile cu Federația Rusă pe marginea prețurilor la gaz și embargoul impus asupra produselor venite de pe teritoriul belarus.

Ne puteți urmări și pe Google News

Situația a escaladat rapid odată ce Aleksandr Bortnikov, directorul FSB - serviciul federal de securitate rus, a semnat trei ordine prin care se instituie așa zisa zonă de frontieră dintre Rusia și Belarus pe segmentele Smolensk, Pskov și Briansk. Traversarea graniței era liberă, iar acum e gestionată de către FSB, nici măcar de vameși. Trebuie amintit că până acum nu a existat niciun fel de graniță între aceste două state slave, principiul liberei circulații fiind consfințit de tratatele semnate de Moscova și Minsk.

De altfel, agenția de știri rusă REGNUM a difuzat un articol care susține că „Lukașenko se pregătește să părăsească UEE (uniunea economică eurasiatică) și OTSC (organizația tratatului de securitate colectivă)”. Informația a fost infirmată de președintele belarus, care a declarat că articolul este o invenție a jurnaliștilor. El a mai adăugat că Belarusul nu se pregătește nici să părăsească aceste organizații și nici nu se pregătește să adere la Uniunea Europeană și NATO.

Aleksandr Lukașenko a precizat, la 3 februarie, într-un discurs de peste 7 ore, despre disensiunile apărute în relația cu Kremlinul: Problema gazului. Belarușii pot trăi și fără gaz rusesc, le va fi mai greu, dar trebuie să-și asume costurile suveranității și independenței, urmând să diversifice piața energetică din cauza prețului și reducerii la jumătate a cantității livrate; apoi trecerea la politica multivectorială, diversificarea relațiilor politice și diplomatice și politice, anunțând o deschidere spre Vest, chiar și cu riscul ruperii relațiilor cu Rusia.

Lukashenko a mai anunțat că apartenența la Uniunea Euro-asiatică a prejudiciat economia Belarusului. Lukașenko susține că statul belarus a pierdut 15 miliarde dolari din cauza condițiilor asimetrice de integrare în spațiul economic eurasiatic, iar în schimb a primit doar 5 miliarde de dolari, care ar fi doar un împrumut rambursabil. În opinia președintelui Lukașenko, instituirea frontierei de către ruși poate degenera într-un conflict, fiindcă delimitarea și demarcarea unei granițe este un proces de negociere și nu o acțiune unilaterală.

Adevărul este că relațiile dintre Minsk și Bruxelles s-au încălzit considerabil. Pe 16 februarie 2016, UE a ridicat sancțiunile impuse lui Aleksandr Lukașenko și altor 169 de demnitari. În presa rusă apar tot mai des acuzații la adresa Belarusului că face jocul Occidentului, iar pe pagina de internet a agenției BelTA au dispărut știrile despre cooperarea Belarusului cu Rusia în cadrul UEE și Uniunii Statale cu Rusia. Și când Belarusul pleacă spre UE, Președintele pro-rus de la Chișinău, Igor Dodon, vrea să-și mute statul în iluzoria și discriminatoarea Uniune euro-Asiatică.