Editura Evenimentul si Capital

Bătaie de joc! Pensii de mizerie pentru militari. „Invit pe oricine să ni se alăture, să vadă ce viață ducem”

Bani mai puțini la pensie și o vârstă mai mare la ieșirea din activitate sunt două „avantaje” importante aduse de lege militarului român
Autor: | | 21 Comentarii | 22247 Vizualizari

Ordonanța 57, promovată recent de Executiv, reduce de la 80% la 65% proporția pensiilor militare și scoate din calcul sporurile și alte drepturi bănești. Cei mai afectați sunt soldații și gradații profesioniști, dar și subofițerii.

De la 1 ianuarie 2016, pensiile militare ies din sistemul public și devin pensii militare de stat, potrivit Legii nr. 223/2015.

Tot de la 1 ianuarie 2016 ar fi trebuit elaborate și normele de aplicare ale acestei legi. În loc, Guvernul a adoptat Ordonanța nr. 57 care stabilește noi reguli. Decizia a creat nemulțumire în rândurile reprezentanților militarilor. „Nu am înțeles motivele specialiștilor pentru care această lege a fost modificată”, mărturisește Marius Apostol, președintele Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități (AMVVD).

Prima nemulțumire a reprezentanților asociațiilor de militari este legată de scăderea de la 80% la 65% a maximului la care poate ajunge pensia. „Nu putem fi de acord”, pentru că, „la o soldă brută de, să spunem, 1.200 de lei, ținând cont de această ordonanță, un subofițer va primi o pensie de 800-900 de lei pe lună, adică tot atât cam cât o femeie de serviciu”. După o viață în slujba patriei.

Marius Apostol, unul dintre eroii din Afganistan, explică faptul că subofițerii care ies acum pe poarta școlii ca și cei deja încadrați au o soldă de bază de 650 de lei pe lună, la care se adaugă unele sporuri și norma de hrană, adică, în total, cam 1.400 de lei. „Trebuie să se înțeleagă ceva de la bun început”, adaugă șeful AMVVD. „Militarul nu are salariul în funcție de ce dă Guvernul, adică raportat la salariul minim pe economie, ci în urma unei înțelegeri între Ministerul de Finanțe și Ministerul Apărării. Or, la noi, soldele nu au mai crescut din 2008”. Acesta mai spune că ar trebui ca și militarii pe care îi reprezintă să fie avuți în vedere atunci când se vorbește de salariul minim pe economie, ca să poată primi și ei măcar 1.050 de lei, cât este brutul acum.

Soldații și subofițerii, baza piramidei

Totodată, Ordonanța exclude unele sporuri și drepturi bănești din baza de calcul a viitoarei pensii. „Este vorba de Art. 28 alin 1, care se modifică și în care se spune că baza de calcul pentru stabilirea pensiei militare este media soldelor/salariile brute realizate din funcția de bază în 6 luni consecutive din ultimii 5 ani de activitate, în care nu se includ: și aici e vorba de diurnele de deplasare ceea ce înțeleg, compensații lunare pentru chirie – corect, valoarea financiară a normei de hrană, iarăși un punct corect de vedere al Guvernului. Pentru că ele sunt provizorii. Dacă Țara Românească odată intră în vreun colaps financiar vreodată, normal că nu are de unde să ne dea”, admite Apostol.

„Dar, în schimb, zice că nu se aplică nici pentru militari care au participat la acțiuni în teatrele de operațiuni. Iar aici e vorba de o largă dezbatere. Pentru că România s-a angajat cu responsabilitate și s-a plătit un preț în teatrele de operațiuni. Din 1999, Armata Română s-a construit pe un schelet în formă de piramidă, baza fiind militarii angajați pe bază de contract, apoi subofițerii și ofițerii. Atunci, dacă bazele sunt acestea? Imaginați-vă un militar care participă într-o misiune sub drapelul României. Se întoarce militarul acasă. Cu o boală sau, în cel mai nefericit caz, rănit. Și nu are decât maximum 10 ani vechime și o soldă brută undeva între 1.000 și 1.200 de lei. Ținând cont de această ordonanță, în care spune clar că baza de calcul este de 65%, vă imaginați cam ce pensie are acest militar? Probabil, undeva la 800 de lei. Vorbesc din punct de vedere al subofițerului. Nu îmi mai pun problema unui militar profesionist cât poate să aibă.”

Anterior, prin Legea nr. 223 din 2015, baza de calcul a pensiei militare de stat era de 80% din media tuturor veniturilor brute realizate în 6 luni consecutive din ultimii 5 ani de activitate, la alegere.

„Înțelegem că România nu are bani. Dar tot guvernanții vin și spun că noi suntem cei mai buni ambasadori ai României. Dar sacrificiul nostru impune respect. Și atunci, eu îmi pun întrebarea: care respect? Gândiți-vă că avem 26 de militari morți, peste 200 de militari răniți, copii orfani, văduve. Armata română a plătit cu sânge.”

Veteran, doar după două participări

Participarea în teatrele de operațiuni unde militarii sunt trimiși la ordin, adaugă o diurnă care, adunată pe parcursul unei luni, ajunge la 2.000 de euro. „Cam cât câștigă un muncitor în agricultură din Italia”, mai spune Apostol. Banii nu intră în calcul la pensie. „Potrivit legii, nu au statut de veteran, militarii cu o singură participare în teatrele de operațiuni. Trebuie să aibă minimum două misiuni totalizând 12 luni consecutive”, semnalează Apostol o altă anomalie legislativă, adăugând că are mulți colegi răniți care nu sunt declarați veterani tocmai din acest motiv. „Vom cere comisiilor de la Senat și Cameră respingerea acestei ordonanțe. Să nu fie votată în Parlament”, conchide Apostol. La o primă vedere, soldații și gradații profesioniști anga jați cu contract au salarii mai mari. Adică la nivelul salariului minim.

1.050 de lei, salariul de soldat

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Social

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate