Editura Evenimentul si Capital

Bătaie de joc în Centrul Vechi al Timișoarei. Pietrele din pavajul de două milioane de euro au sărit după câteva zile

La inaugurarea lucrărilor, primarul Nicolae Robu spunea că totul e perfect FOTOGRAFII: ADI PÎCLIȘAN
Autor: | | 15 Comentarii | 11089 Vizualizari

Coordonatorul proiectului acuză că s-au cumpărat materiale ieftine, iar lucrarea trebuie refăcută. Reabilitarea Centrului Istoric costă 15 milioane de euro, mare parte din bani provenind din fonduri europene

Pavajele speciale care „desenează” vestigiile istorice descoperite în Centrul Vechi al Timișoarei, în timpul săpăturilor, se dezintegrează. Pietrele decorative în valoare de 7 milioane de lei (fără TVA) montate în zonă par a fi lipite cu apă și nisip, astfel că s-au desprins imediat după ce timișorenii au început să pășească peste ele. La fel se întâmplă și cu piatra cubică de mici dimensiuni, care acoperă străzi întregi. Arhitecții care au realizat proiectul au descoperit mai multe probleme.

Reabilitarea Centrului Vechi al Timișoarei este un proiect în valoare de 15 milioane de lei, realizat în mare parte cu bani europeni. După mai multe amânări, oficial, lucrările de reabilitare a spațiilor publice din Centrul Istoric, realizate de Romprest SA, au fost încheiate la sfârșitul anului trecut. Au rămas în execuție, până la finele lunii ianuarie 2016, lucrările de „punere în valoare a vestigiilor istorice descoperite cu ocazia săpăturilor de descărcare de sarcină”. Lucrări adjudecate de SC Corint SRL, din Alba Iulia, pentru 2 milioane de euro. Muncitorii trimiși pe teren de companie și-au bătut joc de timișoreni, pe banii lor.„Nu s-a respectat tehnologia”

În locul unde s-a descoperit o casă din secolul al XVII-lea, semnalizarea a dat greș. Pietrele de pe doi metri pătrați s-au desfăcut de la locul lor, după câteva zile. Ce se vede sub ele e plasa specială în care acestea trebuiau montate. Asemenea pardoseli/pavaje se pun, de regulă, pe un suport bine compactat și pe o șapă – mortar din ciment fără var. „Dacă acesta nu e compactat bine, se dezmembrează. În general, pentru rezistență, se armează cu o plasă fibră-sticlă. Aici s-a armat, plasa se vede, dar nu s-a respectat tehnologia. Trebuia folosit adeziv de exterior în pat gros, flexibil. În schimb, pietrele par aruncate, pur și simplu, deasupra”, a explicat pentru EVZ un specialist în domeniu.

Arhitect: „S-a lucrat de mântuială, e inacceptabil”

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Social

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate