Editura Evenimentul si Capital

Băsescu spune că fratele său a informat-o pe Kovesi de presiunile clanului Bercea

Fostul preşedinte a afirmat că va prezenta și alte documente din dosarul fratelui său
Autor: | | 4 Comentarii | 2673 Vizualizari

Fostul președinte a prezentat o sesizare făcută de fratele său, Mircea, prin care acesta reclama, la Parchetul General și IPJ Constanța, presiunile care se făceau asupra sa din partea clanului Bercea.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a vorbit marţi seară, la România TV, în emisiunea moderată de jurnalistul Victor Ciutacu, despre condamnarea la patru ani de închisoare, în primă instanță, a fratelui său, spunând că suspectează că acesta este victima unei „înscenări”.

Traian Băsescu a prezentat un document din dosarul fratelui său, mai exact o sesizare pe care ar fi făcut- o Mircea Băsescu către procurorul general privind presiunile care se făceau asupra lui din partea clanului Bercea. Fostul şef de stat a adăugat că va prezenta şi alte documente în zilele viitoare. „Este un document la dosar, un fax transmis procurorului general în 2 martie 2011, în care scria: «În ziua de 20 februarie 2011, la 20.30, când am ajuns acasă mă aştepta soţia lui Bercea Mondial cu două femei îngrijorate de soarta tatălui şi soțului. Doreau să le ajut. Le-am explicat că nu am cum să le ajut. Acest lucru se întâmpla pe întuneric. A doua zi m-am oprit la IPJ Constanța. L-am informat pe șeful IPJ despre vizită. Azi, 2 martie 2011, la 4.45 dimineața, am fost trezit din somn de aceleași musafire care păreau că nu știu că Anghel are proces, dar părea că eu pot rezolva această problemă. Le-am explicat din nou că nu pot și au plecat după 15 minute spre Slatina”, a citit din document Traian Băsescu, la RTV, prezentând și faxul.

Fostul şef al IPJ Constanţa nu s-a prezentat la audieri

Cu alte cuvinte, Parchetul General și Inspectoratul Județean al Poliției Constanța sunt instituțiile care, încă din primăvara lui 2011, ar fi putut interveni, sau măcar lămuri, șantajul familiei lui Bercea Mondial la Mircea Băsescu. Asta pentru că în data 2 martie 2011, fratele fostului președinte a sesizat cele două instituții, proba fiind depusă la dosar, dar atunci nimeni nu l-a contactat. Procuror general al României era Laura Codruța Kovesi.

Așa se face că „asaltul” clanului Bercea asupra lui Mircea Băsescu a continuat, spune chiar el, iar rugămințile inițiale s-au transformat treptat, de-a lungul a încă trei ani, în jigniri, culminând cu amenințări la integritatea fizică dacă „nașul” nu-l scoate pe Sandu Anghel din pușcărie. În primăvara lui 2014, Mircea Băsescu a sesizat justiția locală. Fostul șef al IPJ Constanța, comisar șef Dumitru Catană, deși a fost citat în cel puțin două rânduri la audieri în instanță, nu s-a prezentat. S-a invocat trimiterea citațiilor la adrese în care polițistul nu ar fi fost găsit. În final, atât acuzarea cât și apărarea au convenit să renunțe la audierea lui Dumitru Catană.


FOTO: Documentul a fost trimis procurorului general al României pe data de 2 martie 2011 de către Mircea Băsescu.Băsescu, împăcat cu dosarele penale

Totodată, Traian Băsescu a declarat, la România TV, că pe numele său au fost deschise 46 de dosare penale, potrivit cifrelor care i-au fost transmise de procurorul general al României, cu toate că au apărut informaţii potrivit cărora ar fi făcut obiectul a 56 de dosare, dintre care 49 au fost închise. „Când mă vor chema, mă voi duce. Sunt foarte multe reclamaţii, presupun, nu le ştiu, de genul că nu am demisionat în 5 minute, dar am revenit după votul Parlamentului... Asta e viaţa unui fost preşedinte”, a declarat Traian Băsescu.

Informarea a ajuns şi la Maior şi Coldea

Fostul preşedinte Traian Băsescu a explicat şi că i-a informat pe şefii serviciilor de presiunile făcute asupra fratelui său. „Pe 2 martie am chemat şefii SRI, pe Maior şi Coldea, şi am informat despre presiuni. A doua zi au fost puşi sub ascultare familia Bercea şi Marian Căpăţână, ascultare telefonică şi ambientală, iar din acele ascultări de la Slatina rezultă că altcineva se ocupă de trafic de influenţă. Eu am alertat SRI pentru că exista un risc”, a explicat Traian Băsescu.

Aşa cum a spus şi în primele reacţii după condamnarea în primă instanţă a fratelui său, Traian Băsescu a afirmat că, din punctul său de vedere, fratele său nu putea ajunge în această situaţie având în vedere că a avertizat instituţiile abilitate. „Cred că toată povestea e înscenare. Un om care avertizează instituţiile statului despre ceea ce i se poate întâmpla, nu putea ajunge în situaţia aceasta. Cel care sesizează instituţiile statului, apoi ia bani... Veţi vedea acuzaţii de trafic de influenţă în timp ce Bercea Mondial se afla la Tribunalul Slatina”, a precizat fostul şef de stat.

Nu în ultimul rând, acesta a afirmat şi că se aştepta la alt verdict în cazul de trafic de influenţă al fratelui său, Mircea Băsescu. „Am primit cu surprindere sentinţa. Mă aşteptam la alt verdict. E o decizie a instanţei şi mă supun ei. Eu, personal, suspectez o înscenare. N-am să fac comentarii despre cine şi cum a făcut-o. O instanţă a pronunţat o sentinţă grea. Mircea trebuie să demonstreze la Curtea de Apel că e nevinovat”, a precizat el.

I s-au cerut intervenţii la Preşedinte

În dosar, Mircea Băsescu a recunoscut că i s-au cerut intervenţii la preşedintele României din acea vreme, respectiv fratele său. „Au fost situaţii în care persoane din familia Bercea au insistat să-i ajut în această problemă menţionând chiar numele fratelui meu, Preşedintele României. Eu, de fiecare dată, le-am atras atenţia că este o problemă strict juridică, în care eu n-aş avea cum să-i ajut”.
Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate