Traian Băsescu: Regele Mihai a fost slugă la ruşi | VIDEO

Traian Băsescu: Regele Mihai a fost slugă la ruşi | VIDEO

Președintele Traian Băsescu l-a atacat extrem de dur pe Regele Mihai, pe care l-a catalogat drept "slugă la ruşi". În opinia sa, abdicarea Regelui a fost un "act de trădare al interesului naţional." "Mareşalul Antonescu este vinovat în istorie pentru pogromul împotriva evreilor, pentru deportarea lor în Transnistria. Uităm că România avea atunci un şef de stat. Antonescu era prim-ministru. Unuia îi dăm averile, pe altul îl facem criminal de război. De ce? Doar pentru că unul a fost slugă la ruşi", a spus preşedintele, în emisiunea "Evenimentul Zilei", difuzată de B1 TV.

Şeful statului a mai declarat, aseară, că nu a făcut UDMR o ofertă de genul opt judeţe plus o zonă specială formată din Harghita și Covasna. Traian Băsescu a făcut această afirmație în emisiunea "Evenimentul Zilei", difuzată de B1 TV şi moderată de jurnaliştii Robert Turcescu şi Ion Cristoiu.

Președintele României a corectat declarațiile liderilor UDMR care afirmaseră că le-a fost propusă o variantă de reorganizare pe opt județe plus un al nouălea, format din Harghita și Covasna. Traian Băsescu spune că varianta sa a fost de 10 județe. Opt mari plus două mici, Harghita și Covasna, care să rămâne fiecare separat.

Președintele Traian Băsescu l-a criticat dur pe Victor Ponta pentru imaturitatea de care dă dovadă. El  spune că Mitrea, Năstase, Iliescu și chiar și Geoană pot fi parteneri mai serioși de discuții ca Ponta. Președintele a precizat că Ponta a ajuns pe o poziție mai înaltă pentru care nu dovedește maturitate suficientă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Președintele Traian Băsescu a comentat afirmațiile lui Victor Ponta conform căruia a fost căutat de emisari ai șefului statului pentru negocieri. "Domnul Ponta dacă are o urmă de onoare ar trebui să spună numele emisarilor. Este evident că minte", a declarat Băsescu aseară la emisiunea "Evenimentul zilei" de la B1 TV.

Traian Băsescu a comentat și scandalul banilor de la Comlexul Rovinari încasați de senatorul Dan Șova. Președintele spune că a văzut că au ajuns bani și la Victor Ponta. "Abia acum am înțeles de ce era așa ponit pe Manțog", a spus Băsescu.

Iată cele mai importante declarații ale șefului statului:

  • DESPRE REGELE MIHAI. Mulţi spun că abdicarea a fost un mare act patriotic. Nu. A fost un act de trădare a intereselor naţionale din partea Regelui Mihai. Antonescu este vinovat în istorie pentru pogromul împotriva evreilor, pentru deportarea lor în Transnistria. Uităm că România avea atunci un şef de stat. Antonescu era prim-ministru. Unuia îi dăm averile, pe altul îl facem criminal de război. De ce? Doar pentru că unul a fost slugă la ruşi?

Vezi AICI reacţia Regelui Mihai la acuzațiile aduse de Traian Băsescu <script type="text/javascript" src="http://www.b1.ro/embed.js?id=7964"></script>

  • Cristian Preda mută cu regele Mihai contra lui Băsescu
  • Antonescu cere scuze Regelui Mihai pentru "agresiunea stupidă" a "apatridului moral" Traian Băsescu
  • DESPRE OPOZIȚIE. Așteptăm un compromis de la liderii opoziției. Ei au venit cu propunerea anticipatelor și cu ideea generării de instabilitate politică.
  • Dacă spunea vrem să venim noi să guvernăm, vă dau cuvântul că stăteam să discut această variantă. Dar ei au venit cu guvern de tehnocrați. Ce răspundere își asumă ei?
  • Dacă se produce un derapaj în Grecia, în Spania, în Portugalia sau în orice stat al UE, noi suntem afectați. Exporturile noastre sunt în euro.
  • Năstase și Mitrea sunt mai maturi decât Ponta și Antonescu. Năstase este acid dar poate fi un partener serios de discuție. Și Ion Iliescu poate fi un partener de discuție, dar ce te faci cu copii ăștia. Și Geoană poate fi un partener de discuție. categorie, Geoană e alt calibru, Ponta e încă la juniori. Ponta e așezat prea sus pentru câtă maturitate are.
  • DESPRE REORGANIZARE. E foarte important să găsim o soluție pentru reorganizare. Ea ar trebui să fie o temă tehnică, dar nu poate  fi pentru că minoritățile au anumite îngrijorări.
  • Nu aș vrea ca maghiarii să își piardă drepturile. Au zis că nu vor să piardă plăcuțele și să găsim o soluție. Ei au în anumite județe peste 20% populație maghiară și dacă s-ar unifica unele județe ar scădea sub acest procent și și-ar pierde dreptul de a foosi limba în administrație. Au zis că vor să găsim o soluție la asta. Acestea sunt lucrurile pe care trebuie să le rezolvăm.
  • Sâmbătă când se întâlnesc cu reprezentanții din teritoriu vor trebui să analizeze. Eu le-am spus că sunt gată să găsim o soluție.
  • Trebuie găsită o formulă astfel încât să nu le creezi sentimentul că le iei ceva din ce au obținut. Avem această obligație ca majoritari.
  • Nu a existat o asemenea discuție: nu le-am promis opt județe plus o zonă specială Harghita și Covasna.
  •  Varianta 8 plus unu este o minciună. Am propus varianta 8 plus două care sunt acum, Haghita și Covasna care vor rămâne separate. Nu unite, unite niciodată.
  • Nu poți bloca evoluția României pe motivații etnice.
  • DESPRE PLECAREA LUI SEBASTIAN LĂZĂROIU. Cât timp a lucrat la Cotroceni, domnul Lăzăroiu s-a considerat un analist liber. Aşa e Sebastian Lăzăroiu. El a venit la mine şi mi-a spus «Domnule preşedinte, ştiu că vă fac probleme, aşa că mai bine plec».
  • DESPRE STATUTUL MINORITĂŢILOR. Statutul minorităţilor este o colecţie de drepturi ale minorităţilor din toate legile. Nu este nimic nou. Nu cred că va trece prin parlament până la sfârşitul lunii. Guvernul îşi poate asuma răspunderea pe statutul minorităţilor dacă facem reorganizarea administrativă. Este un parteneriat. E un pachet. Nu poţi în politică să faci încontinuu cadouri. Fără o sesiune parlamentară extraordinară nu pot fi adoptate aceste legi. Ele pot trece şi la toamnă.
  • Retorica persecutării minorităţii maghiare a oficialilor maghiari este problema lor. Am refuzat să particip la recepţia de la Budapesta de dinaintea şedinţei Consiliului European. Eu merg mâine la Budapesta şi voi încerca să clarific acestă chestiune cu Viktor Orban, cu care am o relaţie foarte bună.
  • DESPRE PASAJUL BASARAB. Sorin Oprescu a afost politicos şi m+a invitat la inaugurarea Pasajului Basarab. I-am spus că nu am de ce să vin pentru că e meritul lui, el l-a terminat să-i fie de bine. În disputa cu Sorin Oprescu, Elena Udrea a avut dreptate. Sorin Oprescu a inaugurat pasajul fără avizul Inspectoratului de Stat în Construcţii. Nu ştiu de ce nu a făcut-o. Deci se află în ilegalitate. Sorin Oprescu e un politician bun. Nu este un primar bun, nu are viziune despre oraş, el va inaugura stadionul "Lia Manoliu" unde Videanu a avut curaj să bage buldozerul. Oprescu ştie să valorifice ceea ce termină. Nu văd la el nişte proiecte credibile. Nu-l văd pe Oprescu candidat credibil la prezidenţiale. E în aceeaşi galerie cu Crin Antonescu. Nu are viziune. Întotdeauna joacă la pasul următor. Am avut amabilitatea să nu-i spun că a votat împotriva Pasajului Basarab.
  • DESPRE DINU PATRICIU. Nu m-am împăcat cu Dinu Patriciu. N-am avut nicio discuţie, niciun contact.
  • DESPRE SCANDALUL FONDURILOR EUROPENE. Comisia Europeană nu a constatat fraudă în cheltuirea banilor europeni, ci doar iregularităţi care nu sunt bine venite pentru că ne blochează fondurile. După verificările ANRMAP poate să vină OLAF şi să constate frauda. Autoritatea de Management din subordinea doamnei Udrea a constatat că proiectele sunt bancabile, că pot fi finanţate.
  • DESPRE MODIFICAREA CONSTITUŢIEI. Nu am susţinere pentru parlamentul monocameral. USL vrea parlament bicameral, la fel ca UDMR. Ei sunt dispuşi să reducem numărul de parlamentari la 300. E nevoie de un compromis, pentru că altfel nu putem reduce numărul de parlamentari. Partidele de opoziţie nu se simt responsabile faţă de rezultatul referendumului.
  • DESPRE AVERI. Nu putem perpetua ideea că orice hoţ e protejat de Constituţia României. Nu cred că a fost în regulă poziţia ambasadei SUA în chestiunea averilor. Noi avem o mare problemă, pe care Bulgaria a rezolvat-o. AVem o directivă europeană referitoare la confiscarea averilor pe care noi nu am introdus-o în legislaţie. Reglementarea europeană spune că statul poate să confişte bunurile, inclusiv bunurile transferate către alte persoane. Deci e confiscare extinsă. Mai mult, statele UE pot recurge la alte proceduri decât cele juridice pentru a confisca. Deci Fiscul poate confisca, dar trebuie lăsată o cale juridică de atac.
  • DESPRE BĂNCILE GRECEŞTI. Mugur Isărescu mi-a spus că nicio bancă grecească nu a scos capital din România, ceea ce este un comportament corect. Dacă ar fi făcut-o BNR ar fi putut interveni. Nu uitaţi că băncile străine au depus la BNR garanţii.
  • UNPR are potenţial să intre în parlament. Are doi politicieni valoroşi: Cristian Diaconescu şi Marian Sârbu. Gabi Oprea i-a strâns în jurul lui pe rezerviştii militari. Domnul Sârbu are legături cu lumea sindicală. Cristi Diaconescu Dan Diaconescu este o caricatură de politician. Partidul la fel. Ca jurnalist e treaba lui, dar ca politician e o caricatură.