Editura Evenimentul si Capital

Traian Băsescu: Pro-europenii de la Chișinău și-au epuizat credibilitatea

Traian Băsescu susține că Mișcarea Populară mizează pe parteneriat cu cetățenii români din Republica Moldova FOTO: NICU DÎRDÎIAC
Autor: | | 2 Comentarii | 1769 Vizualizari

Președintele Mișcării Populare, Traian Băsescu, i-a criticat neobișnuit de dur pe politicienii din Republica Moldova, spunând că aceștia mint și „una ne spun nouă, alta spun pe la spatele nostru”. Fostul șef al statului român dorește să își ia cetățenia Republicii Moldova, dar nu este interesat să candideze la președinția acestei țări

Întrebat de site-ul deschide. md dacă dorește să își ia cetățenia Republicii Moldova în ultimele zile de mandat ale președintelui Timofti și să candideze la funcția de președinte al acestei țări, Traian Băsescu a răspuns: „Asta numai dacă președintele Timofti va fi de acord. Eu nu-mi doresc să fiu cetățean al Republicii Moldova pentru a face politică pe partea stângă a Prutului. Este pentru mine doar o chestiune de suflet, o chestiune simbolică. Altfel, îmi ajung cei 10 ani în care am fost președintele României”. Ulterior, el a precizat, pentru Evenimentul zilei, că este interesat doar să primească cetățenia, nu să și candideze în Republica de peste Prut.

„Joacă la două capete”

Traian Băsescu a mai afirmat, în interviul pentru site- ul din Republica Moldova, că liderii actualelor partide pro-europene aflate la guvernare și-au epuizat resursele de credibilitate. „Lideri politici precum domnii Ghimpu, Lupu sau Plahotniuc și cei din imediata lor apropiere trebuie să înțeleagă că le-a trecut vremea. Ce au putut să facă ei pentru țară se vede: stat aproape capturat, sărăcie, corupție și minciună; reprezintă ceea ce ei au putut oferi cetățenilor (…) Atenția se concentrează pe un singur om, pe domnul Plahotniuc. Este o eroare. Răul în Republica Moldova este într-o paletă mult mai largă”, a afirmat fostul șef al statului, pentru deschide.md. El i-a mai acuzat pe liderii politici din țara vecină de peste Prut că „joacă la două capete”. „Federația Rusă nu poate deturna orientarea către Occident a țării. Dar, în condițiile în care politicienii de la Chișinău vor continua să creadă că este posibil ca, în același timp, să ai și un Acord de Asociere și liberă circulație cu UE, pe de o parte, și să faci ochi dulci și Uniunii Vamale, pe de altă parte, jucând după cum le este obiceiul, la două capete, și crezând că i-au păcălit pe toți, orientarea spre Occident poate fi afectată consistent”, a mai apreciat Băsescu.

MP vrea voturi și din Republica Moldova

Fostul șef al statului a declarat că ar dori ca acei cetățeni ai Republicii Moldova care au și cetățenie română să se implice mai mult în politica Bucureștiului. „Miaș dori mult ca și cetățenii români de peste Prut să devină tot mai activi în viața politică din România, pentru că aceasta este și țara lor. Eugen Tomac este un exemplu, însă să știți că aproape în toate județele din România avem membri cu origini basarabene”, a afirmat Băsescu. El a spus că dorește ca alegătorii cu dublă cetățenie să fie atrași la vot, în 2016. „În ceea ce privește sprijinul electoral, Mișcarea Populară mizează pe parteneriat cu cetățenii români din Republica Moldova și nu pe sprijinul partidelor politice de la Chișinău. Obiectivul meu și al lui Eugen Tomac este să ne apropiem de cetățenii români indiferent de partidele din care fac parte”, a arătat Băsescu. El a recomandat ca, la alegerile din Republica Moldova, să nu mai fie votați „cei care vor să-i predea gratis în Uniunea Vamală a Moscovei” și să susțină, în schimb, noi lideri pro-occidentali, însă nu i-a nominalizat pe aceștia.

„Unirea este utilă”

Traian Băsescu a reluat ideea unirii României cu Moldova, spunând că ea este „utilă”. „Dațimi voie să vă spun foarte cinstit că, după părerea mea, unirea Republicii Moldova cu România este soluția viitorului și este utilă ambelor țări (…)Altfel spus, unirea Republicii Moldova cu România este soluția care poate aduce cel mai repede și securitate, și un trai mai bun pentru cetățenii din stânga Prutului”, a susținut fostul președinte. El a arătat că nimeni nu se va opune unei uniri realizate în mod democratic. „Prin Actul Final de la Helsinki, din 1975, se precizează că frontierele pot fi modificate prin mijloace pașnice și prin acord”, a mai arătat Băsescu.
Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate