Băsescu, la bilanţul SRI: România are un serviciu de informații care și-a atins toate obiectivele. Maior: Băsescu a susținut modernizarea SRI

Băsescu, la bilanţul SRI: România are un serviciu de informații care și-a atins toate obiectivele. Maior: Băsescu a susținut modernizarea SRI

Președintele Traian Băsescu a participat azi la bilanțul SRI. Șeful statului a afirmat că România are un Serviciu performant care și-a atins toate obiectivele. La rândul său, George Maior a precizat că acesta este ultimul bilanț la care participă Traian Băsescu în calitate de președinte al României și i-a mulțumit șefului statului pentru sprijinul acordat în modernizarea SRI, precizând că a avut o colaborare foarte bună cu acesta.

Declarații Traian Băsescu:

  • Când am preluat funcția de președinte al României, SRI avea un director care umbla cu mașini de la SOV 
  • SRI era amestecat frecvent în diverse scandaluri politice. Este o evoluţie extrem de importantă a Serviciului, care a avut ca unul din piloni şi numirea în fruntea Serviciului a unui om politic din opoziţie.
  • Cred că acest lucru a făcut ca SRI să înceapă o altă etapă a existenţei sale şi prima manifestare a fost aceea a dorinţei Serviciului de a se elibera de emblema fostei Securităţi şi s-a manifestat prin predarea Arhivelor fostei Securităţi către CNAS.
  • De aici s-a început drumul către eficienţa pe care azi a atins-o Serviciul şi ca şef al CSAT pot spune că România are un Serviciu performant, care şi-a atins toate obiectivele, fie că vorbim de implicarea Serviciului în lupta anticorupţie, antiteroristă, în acoperirea eficientă a activităţii de contraspionaj şi, de ce nu, a devenit un etalon comparabil.
  • Sunt instituţii ale statului care au dimensiuni mai mari sau egale cu dimensiunea SRI.
  • Sunt şi instituţii care ar fi putut să aibă un drum, un parcurs, o evoluţie similară cu a SRI, care a atins un nivel de respect, de încredere din partea populaţiei pe care cred că nu l-a avut niciodată un serviciu român de informaţii interne. Cred că toţi politicienii ne-am dori un astfel de nivel de încredere.
  • De ce s-a putut ajunge aici şi de ce perspectivele SRI sunt de creştere, în continuare? În primul rând, datorită depolitizării. E un serviciu care nu a mai beneficiat de influenţa partidelor.
  • Mai mult, Serviciul s-a extras din aşa-numita protipendadă locală. Nu a mai fost şeful SRI la aceleaşi mese cu preşedintele de CJ, preşedinţii de partide, a intervenit o conduită specifică unui serviciu care se respectă pe el însuşi şi care inspiră respect.
  • Asta a făcut posibilă activitatea bună şi foarte bună a SRI în combaterea corupţiei.
  • Îl văd, acum, ca pe un club cu oameni serioşi, cu principii şi cu dorinţa de a-şi servi ţara. Este unul din lucrurile care mă bucură cel mai mult din cele două mandate pe care le-am avut, alături de alte instituţii pe care am reuşit să le protejez de politizare.
  • Aici ar fi o lecţie de învăţat, pentru care avem exemplu în realităţile noastre. Acolo unde politizarea nu s-a mai manifestat, acolo a apărut performanţa.
  • Ar fi extraordinar să înţelegem că România ca stat de drept are câteva instituţii performante şi asta s-a datorat depolitizării. În polul celălalt, ne plângem că nu adunăm veniturile prognozate, deşi economia creşte. Depolitizaţi ANAF şi vom avea venituri, este mesajul meu către politicieni! De la centru până la şefii judeţeni ai ANAF, lăsaţi profesioniştii! Am spus-o în timpul tuturor Guvernelor.
  • Niciun partid nu a reuşit să reziste tentaţiei politizării şi, de bună seamă, fiind numiri politice la ANAF, unii vor fi protejaţi, alţii, hăituiţi. Politrucul vrea să-şi păstreze funcţia. E un mesaj pe care îl dau azi, la ultimul bilanţ la care particip al SRI. Mi-adus aminte, în 2009 spuneam: sper să particip şi în 2010.
  • În 2015, sigur nu voi mai participa. În mod categoric, ne trebuie adaptare cu privire la riscurile de intensificare a activităţilor de spionaj pe teritoriul României. Este posibil ca România să fie unul din beneficiarii repoziţionării resurselor militare ale NATO în teritoriul UE, ceea ce o va face mult mai atractivă după elementele de baze militare care există acum.
  • O altă prioritate asupra căreia am insistat a fost protecţia cibernetică. Nu se poate realiza o protecţie a sistemelor cibernetice.
  • Una din bătălii e cuplarea bazelor de date ale Ministerului de Finanţe cu cele ale Ministerului Muncii, am discutat în CSAT şi tot nu se petrece, sunt interese politice.
  • De ce cel de la Finanţe, care ştie veniturile şi declaraţiile fiscale ale fiecărui cetăţean să poată beneficia dacă respectivul beneficiază de ajutoare sociale?
  • SRI, ca agenţie responsabilă de protejarea împotriva atacurilor cibernetice, trebuie să-şi poată face treaba.În bilanţul de azi, am mulţumit tuturor ofiţerilor, angajaţilor SRI pentru modul în care şi-au îndeplinit misiunile.
  • La sfârşitul cuvântului meu, i-am asigurat că, deşi în cei aproape zece ani am beneficiat de un volum enorm de informaţii, niciodată după ce voi pleca din funcţie nu voi utiliza informaţiile primite de la ei în bătălia politică.
  • Îi felicit pe cei care azi conduc SRI pentru profesionalismul lor care a fost transferat până la cel mai puţin important în funcţie dintre salariaţii SRI.

Declarații George Maior:

  • Starea de securitate naţională a României a fost bună în acest an şi datorită activităţii Serviciului. Nu am fost surprinşi de evenimente majore cu efect negativ pe ordinea de securitate naţională, de surprize strategice care să afecteze securitatea României.
  • Interesele strategice ale statului au fost prezervate şi conservate bine. Am transmis, în 2013, câteva date cantitative: peste 9000 de informări autorităţilor, Preşedinţiei, Guvernului care au vizat diverse paliere ale securităţii naţionale.
  • Mă refer la corupţia în administraţie şi justiţie. Am transmis informări legate de evaziunea fiscală, un flagel cu efecte directe asupra condiţiei sociale şi economice a cetăţeanului, am abordat în forţă multe aspecte legate de crima organizată, am avut în vedere o creştere şi intensificare a acţiunilor de contraspionaj, mai ales în contextul regional actual, extrem de complex. Am dezvoltat noi capacităţi în ce priveşte aspectele legate de securitatea cibernetică, economică şi energetică a statului.
  • În ce priveşte dimensiunea antiteroristă, am încercat prin măsuri de prevenţie să evităm evenimente catastrofale petrecute pe teritoriul României. Am recurs şi la declararea ca indezirabili a acelor persoane care începuseră să dezvolte elemente de planificare în domeniu.
  • Unele aspecte legate de formele legitime de protest puteau afecta securitatea, dar mă refer şi la extremismul de factură etnică. Pentru 2014, aminteam de evoluţiile regionale complexe, vom încerca să ne concentrăm mai mult pe o cunoaştere strategică a acestor evoluţii.
  • Pe de altă parte, ne vom focaliza pe construcţia unui baraj informativ bun, pentru a proteja interesele strategice ale României. Suntem mulţumiţi de faptul că, prin adoptarea noilor Coduri, legislaţia s-a îmbunătăţit.
  • Cred că suntem adaptaţi la exigenţele legate de riscurile şi ameninţările noi specifice secolului XXI şi cred că avem capacităţi adecvate pentru a răspunde în faţa acestor ameninţări.
  • Anul 2014 va fi unul complex, reafirm în acest context valorile fundamentale cu care operăm la nivelul serviciului. Mă refer la independenţă, la neutralitate, la profesionalism.
  • Orice deviere de la aceste noţiuni cu care operăm va fi sancţionată corespunzător. Acest aspect se aplică şi directorului Serviciului, s-a aplicat totdeauna în acest an şi aş vrea să fiu eliminat din scenariile în legătură cu diverse candidaturi.
  • E ultimul bilanţ la care participă preşedintele Băsescu, vreau să îi mulţumesc pentru colaborarea foarte bună, pentru sprijinul acordat în modernizarea acestei instituţii cu un trecut atât de complicat.
  • Aş vrea ca şi viitorul preşedinte, el sau ea, să înţeleagă acele valori pe care se întemeiază Serviciul.

Bilanțul s-a desfășurat la sediul SRI, începând cu ora 10.00. Recent, directorul SRI, George Maior, a declarat că își dorește ca serviciul său să beneficieze de la viitorul președinte al României de tot atâta libertate cât a avut și în mandatul lui Traian Băsescu.  Serviciul Român de Informaţii aniversează miercuri 24 de ani de existenţă.

Ne puteți urmări și pe Google News

La bilanţul din 2012, conducerea SRI anunţa că printre priorităţile pentru 2013 se află dezvoltarea capacităţii de cunoaştere, prevenire şi contracarare a factorilor de risc şi ameninţărilor la adresa securităţii naţionale, respectiv de protejare şi promovare a valorilor şi intereselor specifice ale României şi a intereselor comune de securitate cu partenerii şi aliaţii săi. De asemenea, realizarea unei infrastructuri integrate de comunicaţii şi tehnologie a informaţiei şi asigurarea instrumentelor tehnologice necesare pentru creşterea performanţei activităţii Serviciului, în condiţii de eficienţă şi de securitate, dezvoltarea şi utilizarea intensivă a posibilităţilor de cooperare/comunicare pentru îndeplinirea misiunilor SRI, promovarea intereselor de securitate naţională şi respectarea angajamentelor ce revin instituţiei. Rapoartele din anii precedenți arată o creştere a numărului interceptărilor, faptul că DIICOT şi DNA sunt principalii beneficiari ai sesizărilor sale şi că o treime din informările SRI au ajuns la şeful statului, iar jumătate la Guvern. CITIȚI ȘI

  • Rapoartele SRI 2007-2012 - interceptări în creştere, număr sporit al acţiunilor antiteroriste
  • Profeţiile lui George Maior despre fenomenul corupţiei