Editura Evenimentul si Capital

GREU DE UCIS! Revenirea spectaculoasă a lui Traian Băsescu în politică

Traian Băsescu, în mijlocul delegaților la Congresul MP, votând prin fluturarea stegulețului
Autor: | | -4 Comentarii | 7510 Vizualizari

Fostul președinte a preluat oficial conducerea Mișcării Populare. Deși a spus că nu-l mai interesează nicio funcție, participanții la Congresul MP i-au transmis că ar putea fi premier

Sâmbătă, pe la ora 11.45, pe platoul din fața Sălii Mari a Palatului, o doamnă ușor supraponderală alerga în toate direcțiile și striga, cu puternic accent moldovenesc: „Unde sunt oamenii mei? Vine domnul președinte și nu știu unde- s oamenii mei!”.

Începea Congresul PMP. În holul Sălii Mari a Palatului, secretarul general al partidului, Dorel Onaca, în cămașă, îi dirija pe întârizați: „Hai, mai repede! De unde ești? Din Bacău? Bravo, ia o mapă!” Sala era însă deja arhiplină cu câteva zeci sau sute de oameni peste așteptările organizatorilor, iar cei rămași în picioare erau ușor iritați de așteptare.


Traian Băsescu. Povestea de viață a unui vampir politic | EXCLUSIV PREMIUM


Imnul neoficial: „Fie să renască cel ce are har”

Sosirea președintelui Băsescu i-a ridicat însă pe toți în picioare. Nu era atmosfera din primăvară, când fostul șef al statului a apărut pe neașteptate la precedentul congres al PMP, iar participanții – vizibil marcați de arestarea Elenei Udrea, până atunci liderul formațiunii - și-au dat seama că partidul lor este salvat.

De altfel, după congres, câțiva delegați comentau că numele fostei șefe a partidului pur și simplu nu a fost pronunțat. Acum, la începutul congresului, sala a stat în picioare câteva minute și a scandat numele fostului președinte, în timp ce pe fundalul sonor se auzea grupul Phoenix cântând: „Fie să renască numai cel ce har/ are de-a renaşte, curăţit prin jar,/ din cenuşa-i proprie şi din propriu-i scrum,/ astăzi, ca şi mâine, pururi şi acum”.


Delegații la congres și-au păstrat umorul: i-au strigat lui Traian Băsescu că nu a deținut, deocamdată, funcția de patriarh.


După ce entuziasmul a coborât, Traian Băsescu s-a așezat disciplinat în sală, nu la prezidiu (la acel moment fiind simplu membru), și a votat fluturând stegulețul – o formulă inedită, care nu se știe cum ar fi funcționat dacă nu ar fi fost unanimitate.

Vot prin fluturarea stegulețelor

Congresul PMP a însemnat de fapt discursul de peste o oră a lui Traian Băsescu. Celelalte mesaje și diferitele proceduri de vot, inclusiv alegerea noii structuri de conducere, au durat câteva minute.

Ca-n vremurile lui bune, fostul președinte a ținut sala atentă chiar și atunci când a intrat în chestiuni t e h n i c e legate de Un i u n ea Europeană sau agricultură. Din când în când, publicul, amuzat, l-a contrazis, în glumă. „Am avut toate funcțiile în statul român, nu mai am ce să îmi doresc”, a afirmat Băsescu, la care publicul din primele rânduri a strigat: „Premier, premier”.


Traian Băsescu. Povestea de viață a unui vampir politic | EXCLUSIV PREMIUM


În spatele sălii, un grup de bucureșteni mai hâtri a lansat propria variantă: „Patriarh, patriarh!”. De altfel, acest grup a fost destul șocat atunci când s-a renunțat la procedura de alegere a noii conduceri a Mișcării Populare pe buletinul de vot și s-a trecut la fluturarea stegulețelor.

Chiar dacă publicul era conștient că este o formalitate și toți se grăbeau acasă, o doamnă a comentat: „Sunt prima oară într-un partid, nu cred că așa trebuie procedat!”. După ce a fost ales președinte cu unanimitatea celor prezenți, Băsescu a relansat entuziasmul ușor topit al democraților din partid. După vot, el a revenit la microfon și a spus: „Sper ca la momentul la care se va face viitorul congres, să fim partid de guvernare”.


FOTO: Echipa din spatele lui Traian Băsescu: Dorel Onaca, Eugen Tomac și Cristian DiaconescuPublicul a plecat acasă entuziasmat, după ce diferite grupuri, care se cunoșteau de pe Facebook, și-au mai făcut niște fotografii pe treptele Sălii Palatului. Băsescu a plecat fără să mai stea la discuții cu presa. Pe holurile pustii a mai rămas Bogdan Chirieac, care avea statut de invitat la congres, șușotind discret împreună cu jurnalista Corina Drăgotescu. Ulterior, site-ul lui Bogan Chirieac a scris că un participat l-a abordat și i-ar fi spus că i s-au dat bani pentru a veni la această reuniune de partid. MP a dezmințit informația, o zi mai târziu.

Cine face parte din conducere

Congresul Mișcării Populare a ales și echipa care va sta în spatele lui Băsescu. Cristian Diaconescu, președintele Fundației Mișcării Populare, revine în partid în poziția de primvicepreședinte, pe picior de egalitate cu Siegfried Mureșan. Fostul lider, Eugen Tomac, va fi președinte executiv. Prietenul din Constanța al lui Traian Băsescu, scafandrul Dorel Onaca, își păstrează poziția de secretar general. A reapărut, discret, și Adrian Rădulescu, fost consilier prezidențial pe probleme de agricultură, acum vicepreședinte al MP. Pe listă sunt însă și personaje noi, necunoscute la nivel central, precum avocata Roxana Iliescu, din Timișoara. Mișcarea Populară a adoptat, sâmbătă, și un program politic cu puternice accente liberale din punct de vedere economic. MP susține o implicare minimă a statului în economie sau liberalizarea „completă” a pieței forței de muncă. „Angajatul trebuie să fie liber să muncească cât dorește”, susține programul MP, unde se propune și o reducere „semnificativă” a taxelor pe muncă. În ceea ce privește energia, formațiunea lui Traian Băsescu declară că „nu se teme” de energia nucleară și vrea explorarea unor noi resurse.


Traian Băsescu. Povestea de viață a unui vampir politic | EXCLUSIV PREMIUM


Nicu Covaci protestează

Foștii membri ai grupului Phoenix au fost nemulțumiți de faptul că, la Congresul Mișcării Populare, a fost folosită piesa lor „Invocație”. Atât liderul trupei, Nicu Covaci, cât și unul dintre cei care a scris versurile, poetul Șerban Foarță, au protestat. „Mă consider pur și simplu jignit de faptul că un text de o anumită sacralitate este folosit de un partid care nu are nimic de-a face cu Phoenixul”, a declarat Foarță. „În 2007 am fost decorat de președintele Băsescu și am fost impresionat că (...) mi-a recitat fără greșeală textul uneia dintre primele piese Phoenix. Cred totuși că în structura unui partid politic există, sau ar trebui să existe, oameni (...) care să cunoască procedurile pe care un asemenea eveniment le implică. Este vorba (...) și de o asociere la nivel de imagine care s-a produs fără acceptul persoanelor implicate”, a afirmat și Nicu Covaci.
Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate