Editura Evenimentul si Capital

GREU DE UCIS! Revenirea spectaculoasă a lui Traian Băsescu în politică

Traian Băsescu, în mijlocul delegaților la Congresul MP, votând prin fluturarea stegulețului
Autor: | | -4 Comentarii | 7518 Vizualizari

Fostul președinte a preluat oficial conducerea Mișcării Populare. Deși a spus că nu-l mai interesează nicio funcție, participanții la Congresul MP i-au transmis că ar putea fi premier

Sâmbătă, pe la ora 11.45, pe platoul din fața Sălii Mari a Palatului, o doamnă ușor supraponderală alerga în toate direcțiile și striga, cu puternic accent moldovenesc: „Unde sunt oamenii mei? Vine domnul președinte și nu știu unde- s oamenii mei!”.

Începea Congresul PMP. În holul Sălii Mari a Palatului, secretarul general al partidului, Dorel Onaca, în cămașă, îi dirija pe întârizați: „Hai, mai repede! De unde ești? Din Bacău? Bravo, ia o mapă!” Sala era însă deja arhiplină cu câteva zeci sau sute de oameni peste așteptările organizatorilor, iar cei rămași în picioare erau ușor iritați de așteptare.


Traian Băsescu. Povestea de viață a unui vampir politic | EXCLUSIV PREMIUM


Imnul neoficial: „Fie să renască cel ce are har”

Sosirea președintelui Băsescu i-a ridicat însă pe toți în picioare. Nu era atmosfera din primăvară, când fostul șef al statului a apărut pe neașteptate la precedentul congres al PMP, iar participanții – vizibil marcați de arestarea Elenei Udrea, până atunci liderul formațiunii - și-au dat seama că partidul lor este salvat.

De altfel, după congres, câțiva delegați comentau că numele fostei șefe a partidului pur și simplu nu a fost pronunțat. Acum, la începutul congresului, sala a stat în picioare câteva minute și a scandat numele fostului președinte, în timp ce pe fundalul sonor se auzea grupul Phoenix cântând: „Fie să renască numai cel ce har/ are de-a renaşte, curăţit prin jar,/ din cenuşa-i proprie şi din propriu-i scrum,/ astăzi, ca şi mâine, pururi şi acum”.


Delegații la congres și-au păstrat umorul: i-au strigat lui Traian Băsescu că nu a deținut, deocamdată, funcția de patriarh.


După ce entuziasmul a coborât, Traian Băsescu s-a așezat disciplinat în sală, nu la prezidiu (la acel moment fiind simplu membru), și a votat fluturând stegulețul – o formulă inedită, care nu se știe cum ar fi funcționat dacă nu ar fi fost unanimitate.

Vot prin fluturarea stegulețelor

Congresul PMP a însemnat de fapt discursul de peste o oră a lui Traian Băsescu. Celelalte mesaje și diferitele proceduri de vot, inclusiv alegerea noii structuri de conducere, au durat câteva minute.

Ca-n vremurile lui bune, fostul președinte a ținut sala atentă chiar și atunci când a intrat în chestiuni t e h n i c e legate de Un i u n ea Europeană sau agricultură. Din când în când, publicul, amuzat, l-a contrazis, în glumă. „Am avut toate funcțiile în statul român, nu mai am ce să îmi doresc”, a afirmat Băsescu, la care publicul din primele rânduri a strigat: „Premier, premier”.


Traian Băsescu. Povestea de viață a unui vampir politic | EXCLUSIV PREMIUM


În spatele sălii, un grup de bucureșteni mai hâtri a lansat propria variantă: „Patriarh, patriarh!”. De altfel, acest grup a fost destul șocat atunci când s-a renunțat la procedura de alegere a noii conduceri a Mișcării Populare pe buletinul de vot și s-a trecut la fluturarea stegulețelor.

Chiar dacă publicul era conștient că este o formalitate și toți se grăbeau acasă, o doamnă a comentat: „Sunt prima oară într-un partid, nu cred că așa trebuie procedat!”. După ce a fost ales președinte cu unanimitatea celor prezenți, Băsescu a relansat entuziasmul ușor topit al democraților din partid. După vot, el a revenit la microfon și a spus: „Sper ca la momentul la care se va face viitorul congres, să fim partid de guvernare”.


Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate