Băsescu îl pune pe Meleșcanu la încercare cu Diaspora

Băsescu îl pune pe Meleșcanu la încercare cu Diaspora

Fostul director al SIE, Teodor Meleșcanu, este noul ministru de Externe, după demisia lui Titus Corlățean.

Fostul director al SIE Teodor Meleșcanu a depus, ieri, la Palatul Cotroceni, jurământul de învestitură în funcția de ministru al Afacerilor Externe, după ce Titus Corlățean și-a depus demisia. „Nici pe dvs nu v-aș fi numit, dle Meleșcanu, având în vedere întâmplările din ultimul an la SIE, dar o fac datorită urgenței. Am rămas cu o declarație a dvs în minte și anume că nu s-ar fi întâmplat ceea ce s-a întâmplat în diaspora, dacă ați fi fost ministru de Externe. Având în vedere ceea ce ați spus public, vă invit să depuneți jurământul”, l-a avertizat Traian Băsescu. Totodată, șeful statului a subliniat că Titus Corlățean ar fi trebuit să demisioneze din funcția de ministru de Externe pe 2 noiembrie.

Așteaptă un aviz concret de la BEC

Teodor Meleșcanu a declarat, că, după numire, va avea o discuție cu reprezentanții BEC privind suplimentarea secțiilor de votare din străinătate. „Primul lucru pe carel voi face, voi avea o discuție la BEC cu prevederile legale în fața noastră și cu un aviz concret din partea BEC pentru rezolvarea acestei probleme. E greu să spun (dacă vor putea fi suplimentate secțiile de votare) până nu discut eu cu BEC. Mai e și o chestiune importantă, a timpului rămas și a modalităților administrative. Va trebui să avem toate opțiunile deschise”, a afirmat fostul șef al SIE.

Ne puteți urmări și pe Google News

În cursul după-amiezii, premierul Victor Ponta a anunțat că îl propune pe Meleșcanu la conducerea ministerului de Externe, după ce Titus Corlățean și-a anunțat demisia, dar nu a ratat ocazia de a-i ataca pe Klaus Iohannis și Traian Băsescu. „Există o latură politică care deturnează sensul campaniei electorale și al alegerilor, presiunile inadmisibile și inacceptabile făcute de către președintele Traian Băsescu și candidatul Klaus Iohannis, care solicită instituțiilor statului MAE să încalce legea în scopul evident ca duminică să poată fi contestat rezultatul votului”, a spus Ponta. La rândul său, Corlățean a precizat că MAE își menține poziția că nu există baze legale pentru înființarea de noi secții de votare în străinătate la turul al doilea al alegerilor prezidențiale. „Ca ministru, am obligația să asigur, împreună cu echipa MAE, respectarea legalității, dar și prezervarea imaginii și prestigiului instituției MAE. În consecință, l-am informat cu puțină vreme în urmă pe primul- ministru că am decis să îmi depun mandatul de ministru al Afacerilor Externe”, a spus Titus Corlățean. Fostul ministru de Externe a arătat că nu poate accepta să ofere motive de contestare a rezultatelor alegerilor prezidențiale din turul doi pe considerente de nelegalitate a înființării de noi secții de votare în străinătate.

Muhuleț spune că decizia BEC e interpretabilă

Vicepreședintele AEP, Marian Muhuleț, a declarat că BEC a creat o „posibilitate interpretabilă” pentru înființarea de noi secții de votare în străinătate, insuficientă fără o decizie prin care BEC să stabilească termenele pentru desemnarea membrilor acestor secții. „În opinia mea, de vicepreședinte al AEP, cele două organisme implicate în situația aceasta ar fi trebuit să identifice soluții practice în interesul alegătorilor. Din păcate, s-a ajuns la o dezbatere politică inutilă interesului alegătorilor”, a declarat Muhuleț.