Editura Evenimentul si Capital

Băsescu: Cetăţenii dezamăgiţi de politicieni au dreptate

1fdbc901a237364bbdf557dced99f757
Autor: | | 27 Comentarii | 0 Vizualizari

Preşedintele Traian Băsescu dovedeşte o empatie profundă faţă de decepţiile românilor legate de clasa politică. Şi asta pentru că el însuşi cunoaşte foarte bine sentimentul dezamăgirii, conform propriilor mărturisiri.

După ce a regretat timp de aproape patru ani că l-a pus pe Călin Popescu Tăriceanu la Palatul Victoria şi după ce s-a dezamăgit pe sine însuşi aducând PSD la guvernare, şeful statului spune că înţelege foarte bine amărăciunea cetăţenilor care nu mai vin la vot, după ce politicienii le-au înşelat aşteptările. Derapajul  democratic Preşedintele a spus că există "riscul major" ca partidele politice să se confrunte cu o gravă criză de reprezentativitate, cu efecte asupra sistemului democratic. Băsescu a explicat fenomenul tot mai accentuat al absenteismului prin faptul că românii se consideră traşi pe sfoară de "oameni politici pe care i-au crezut cândva", dar care, prin acţiunile lor, au demonstrat că nu merită să fie investiţi cu un astfel de capital electoral. El a respins varianta potrivit căreia refuzul cetăţenilor de a-şi exercita dreptul democratic la vot ar echivala cu un soi de nostalgie după comunism. "În rândul cetăţenilor nu există nostalgia comunismului. Milioane de români au plecat să muncească în străinătate, unde democraţia şi economia de piaţă sunt mai consolidate decât în ţara lor. Eu cred că cetăţeanul este pur şi simplu nemulţumit de prestaţia în plan social-politic a celor care în aceşti 20 de ani şi-au asumat conducerea treburilor publice. Şi cred că cetăţeanul are dreptate",  a comentat şeful statului. PSD şi PDL, acuzate că nu fac reformă Preşedintele a mai admis că mult trâmbiţata reformă a clasei politice prin introducerea votului uninominal, pe care a susţinut-o în cei peste patru ani de mandat, nu este suficientă. "Se pare că nu este suficient. Este nevoie de o schimbare profundă a sistemului instituţional din România care trebuie să meargă până la modificarea Constituţiei", a spus Băsescu.

Şeful statului s-a arătat nemulţumit şi de faptul că reformele structurale sunt tergiversate. Mai mult sau mai puţin voalat, Băsescu a acuzat PSD şi PDL că, deşi au o majoritate parlamentară de 70%, nu iau măsurile necesare pentru modernizarea instituţiilor statului, fiind interesate de campania electorală, ceea ce reprezintă o "eroare majoră" care va costa România.

"Nu abandonaţi chiar în an electoral şi în situaţie de criză reformele structurale. Criza este cea care trebuie să ne facă să accelerăm reformele strucurale ca o soluţie pentru ieşirea din criză cu un stat consolidat", a fost apelul lui Băsescu către partidele politice.

Pagina 1 din 1


Tag-uri:

Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate