Băsescu cere Parlamentului menţinerea art 276 din Codul Penal privind "presiunile asupra justiţiei"

Băsescu cere Parlamentului menţinerea art 276 din Codul Penal privind "presiunile asupra justiţiei"

Preşedintele Traian Băsescu a trimis o cerere de reexaminare Parlamentului în care solicită menţinerea infracţiunii de la articolul 276 din Codul Penal, care incriminează fapta persoanei ce face declaraţii publice nereale referitoare la săvârşirea de judecător sau de organele de urmărire a unei infracţiuni.

"Această infracţiune face parte din categoria infracţiunilor contra înfăptuirii justiţiei şi instituie o protecţie atât pentru judecător, cât şi pentru organele de urmărire penală. Potrivit Articolului 276 din Codul Penal, «fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare în curs, face declaraţii publice nereale referitoare la săvârşirea de către judecător sau de organele de urmărire penală a unei infracţiuni sau a unei abateri disciplinare grave legată de instrumentarea respectivei cauze, în scopul de a influenţa sau intimida, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 luni la un an sau cu amendă»", a scris Băsescu.

El menţionează că introducerea acestei infracţiuni în Codul Penal a avut în vedere, potrivit Expunerii de motive la Legea 286/2009 privind Codul Penal, "drept principală raţiune asigurarea şi protejarea imparţialităţii şi libertăţii judecătorilor şi organelor de urmărire penală în exercitarea atribuţiilor judiciare conferite de lege faţă de încercările de intimidare sau influenţare a acestora".

"«Faptele incriminate sunt inspirate din realităţile practicii judiciare, dar, mai ales, de frecvenţa, intensitatea şi de modul de manifestare a acestor fapte în ultimii ani, constând în încercările de influenţare sau intimidare din partea părţilor sau a reprezentanţilor acestora, în modalităţile arătate, pe durata desfăşurării unui proces, obţinându-se astfel o atmosferă de natură să vicieze grav imparţialitatea judecătorilor sau procurorilor, atmosferă care poate fie să profite celor ce recurg la asemenea mijloace în cazul obţinerii efectului scontat, fie să-i dezavantajeze prin obţinerea unei atitudini ostile din partea magistraţilor». Astfel, raţiunile care au justificat introducerea acestei infracţiuni persistă şi, în consecinţă, abrogarea articolului ce sancţionează presiunile asupra justiţiei nu este oportună", afirmă Băsescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit şefului statului, libertatea de exprimare trebuie să se exercite în limitele bunei-credinţe.

"Pe de altă parte, libertatea de exprimare trebuie să se exercite în limitele bunei-credinţe, sens în care considerăm că menţinerea în Codul Penal a infracţiunii de «Presiuni asupra justiţiei» are un efect descurajant pentru posibilele încercări de a influenţa sau a intimida magistraţii, prin declaraţii publice nereale, referitoare la săvârşirea de către judecător sau de organele de urmărire penală, a unei infracţiuni sau a unei abateri disciplinare gravă legată de instrumentarea respectivei cauze pe durata unei proceduri judiciare în curs", afirmă preşedintele.

El adaugă că CSM nu a susţinut această propunere legislativă.

"În punctul său de vedere adresat Parlamentului, Consiliul Superior al Magistraturii subliniază importanţa menţinerii acestei incriminări, precizând că actuala infracţiune prevăzută la Articolul 276 din Codul Penal are în vedere doar declaraţiile publice nereale făcute cu scopul de a influenţa sau intimida, ceea ce echivalează cu o distorsionare a realităţii, operată cu rea-credinţă, care, astfel, cum a statuat şi Curtea Europeană a Drepturilor Omului, depăşeşte limitele unei critici acceptabile. În concepţia CEDO, «o afirmaţie veridică poate fi dublată de remarci suplimentare, de judecăţi de valoare, de supoziţii ori de insinuări susceptibile să creeze o imagine eronată în ochii publicului». Totodată, Curtea a recunoscut că pot exista cazuri, când este necesar ca puterea judiciară să fie protejată împotriva atacurilor distrugătoare, lipsite de fond serios, cu atât mai mult, cu cât obligaţia de rezervă le interzice magistraţilor să reacţioneze", scrie preşedintele. CSM consideră că infracțiunea trebuie să rămână în vigoare Băsescu arată că dispoziţia legală prevăzută la Articolul 276 din Codul Penal se opune declaraţiilor publice neadevărate făcute cu rea-credinţă şi nu are efecte asupra declaraţiilor prin care se spune adevărul, se reclamă un abuz, în interes public, legitim. "De asemenea, Consiliul Superior al Magistraturii a considerat că infracţiunea prevăzută la Articolul 276 din Codul Penal trebuie să rămână în vigoare, dată fiind necesitatea independenţei şi imparţialităţii magistratului, principii consfinţite şi de Articolul 124 alin. (3) din Constituţia României", mai scrie Băsescu. Potrivit acestuia, incriminarea anumitor fapte ce au rolul de a influenţa sau intimida magistratul este în acord cu recomandarea Comisiei Europene privind introducerea unui cadru clar privind interdicţia de a critica hotărâri judecătoreşti şi de a submina activitatea magistraţilor sau de a face presiuni asupra acestora (Raportul din ianuarie 2013 al Comisiei Europene către Parlamentul European şi Consiliu privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare)." "Faţă de cele anterior expuse, apreciem că se impune menţinerea acestei infracţiuni în Codul Penal deoarece, prin abrogarea textului de lege propus, ar putea fi afectat bunul mers al justiţiei. Luând în considerare competenţa legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicităm reexaminarea legii trimisă la promulgare, în sensul respingerii sale", se arată în finalul cererii lui Băsescu.