Editura Evenimentul si Capital

Baronul PSD de Mehedinţi, Adrian Duicu, a fost TRIMIS ÎN JUDECATĂ pentru trafic de influență

14-04/duicu-2-465x390-465x390
Autor: | | 25 Comentarii | 1487 Vizualizari

Preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu (PSD), a fost trimis astăzi în judecată de către DNA. Duicu, arestat preventiv, este acuzat de procurorii DNA că a comis mai multe infracţiuni de corupţie. Potrivit comunicatului de presă emis de DNA, procurorii din cadrul Secţiei de combatere a corupției l-au trimis în judecată pe Adrian Duicu pentru trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă. Baronul PSD mai este acuzat că a comis trei infracţiuni de folosire a influenţei şi autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid politic, în scopul obținerii pentru sine de foloase necuvenite. DNA mai spune că s-au comis şi alte fapte penale: două infracţiuni de dare de mită; permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii, în scopul obţinerii de foloase necuvenite; primire de foloase necuvenite şi două infracţiuni de efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia.

Adrian Duicu este judecat în stare de arest pereventiv. Acesta a fost arestat în 4 aprilie 2014. Tot în stare de arest este judecat şi şeful Poliţiei Judeţene Mehedinţi, Constantin-Ştefan Ponea, acuzat de  cumpărare de influenţă şi trafic de influenţă.  Alături de cei doi demnitari locali a fost arestat şi trimis în judecată şi Constantin Popescu, om de afaceri și președintele organizației municipale Orșova a PSD, acuzat că a comis trei infracţiuni de folosire a influenţei şi autorităţii, de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid politic, în scopul obținerii pentru sine de foloase necuvenite.

DNA a mai comunicat astăzi faptul că sunt alte şapte persoane trimise în judecată în acelaşi dosar, tot pentru fapte de coruptie.

Conform DNA au fost trimişi în judecată, dar în stare de libertate:

  •  DRĂGHIA VALENTINA, administrator al unei societăți comerciale, în sarcina căreia s-a reținut infracţiunea de complicitate la folosirea influenţei şi autorităţii, de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid politic, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite;
  • ROLEA ELISABETA-ZENOVIA, preşedinte al casei judeţene de asigurări de sănătate Mehedinţi și FERARU GRIGORIŢA, consilier principal în cadrul casei judeţene de asigurări de Sănătate Mehedinţi la data faptelor, în sarcina cărora s-a reținut infracţiunea de luare de mită.
  • BORUGĂ DOINA, manager al Spitalului judeţean de urgenţă Mehedinţi și POPESCU DANIELA-DELIA, director executiv în cadrul consiliului judeţean Mehedinţi şi preşedinte al consiliului de administraţie al Spitalului judeţean de Urgenţă Drobeta Turnu Severin, la data faptelor,  în sarcina cărora s-a reținut infracţiunea de permitere a accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii, în scopul obţinerii de foloase necuvenite.
  • STĂNOIU CRISTIAN-DAMIAN, avocat în cadrul baroului Mehedinţi, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată.
  • BĂDIN ANDREI-DAN, realizator TV, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de luare de mită.

Comunicatul de presă emis de DNA la momentul trimiterii în judecată a ”Dosarului Duicu” descrie în amănunt faptele pentru care s-a dispus trimiterea în judecată.

Influenţa cu care s-a lăudat Duicu

Procurorii DNA spun că şirul de fapte penale a început în perioada martie-iunie 2013, când Adrian Duicu, în calitate de președinte al Consiliului județean Mehedinți, i-a spus şui Constantin Ponea, pe atunci inspector șef al Inspectoratului de Poliție al Județului Mehedinți, faptul că ”are influență asupra mai multor funcționari publici (membri ai Guvernului, funcționari publici din conducerea Ministerului Afacerilor Interne, șeful Inspectoratului General al Poliției Române, pe de o parte, și consilierii locali din cadrul Consiliului local al municipiului Orșova, pe de altă parte).

Totodată, potrivit procurorilor DNA, Duicu i-a promis lui Ponea că își va folosi această influență, pentru a-i determina pe funcționarii publici să facă acte care intră în atribuțiilor lor de serviciu, și anume:

  • în cazul celor dintâi (membri ai Guvernului, funcționari publici din conducerea Ministerului Afacerilor Interne, șeful Inspectoratului General al Poliției Române) să îl mențină temporar Ponea Constantin Ștefan în funcția de inspector șef al Inspectoratului de Poliție al Județului Mehedinți, iar la o dată ulterioară să îl numească într-o funcție de conducere în cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, respectiv director adjunct al Direcției de Ordine Publică, precum și să numească o persoană din familia acestuia într-o funcție de conducere în cadrul Ministerului Public;
  • în ceea ce îi privește pe membrii Consiliului Local Orșova, influența urma a fi exercitată pentru a-i determina să aprobe scoaterea din domeniul public și concesionarea, către o altă persoană din familia lui Ponea Constantin Ștefan, la un preț „convenabil”, a două suprafețe de teren (în suprafață totală de aproximativ 200 de m2, terenuri situate în centrul municipiului Orșova și reprezentând acostamentul unei străzi).

Obținerea acestor foloase în favoarea unui membru al familiei lui Ponea Constantin Ștefan a și fost realizată prin exercitarea influenței de către Duicu Ioan-Adrian asupra unui număr de 11 membri ai Consiliului local Orșova, prin intermediul și cu ajutorul lui Popescu Constantin, om de afaceri și președintele organizației municipale Orșova a unui partid politic.

Ca urmare a exercitării influenței, consilierii locali au votat scoaterea din domeniul public și concesionarea celor două suprafețe de teren. Cele două suprafețe de teren erau înscrise în cartea funciară a localității Orșova ca aparținând domeniului public al Statului Român, prin urmare, ele nu puteau fi trecute în domeniul privat al localității Orșova (și apoi concesionate);

În aceste împrejurări, folosul obținut prin dobândirea acestor două suprafețe de teren în condițiile arătate, este unul necuvenit, obținut prin nesocotirea prevederilor legale care reglementează regimul juridic al proprietății publice.

Ce i-a pretins Duicu lui Ponea: intervenții la judecător

Procurorii DNA mai arată că în schimbul exercitării influenței avute față de funcționarii publici amintiți, în sensurile și pentru scopurile mai sus descrise, Duicu Ioan-Adrian i-a pretins lui Ponea Constantin Ștefan să îl determine pe judecătorul care judeca o anumită cauză să pronunțe o hotărâre care să îi fie favorabilă, în sensul anulării raportului Agenției Naționale de Integritate care îl viza pe Duicu Ioan-Adrian. Folosindu-se de împrejurarea că o persoană din familie este chiar șefa Secției de contencios administrativ și fiscal a instanței care avea de soluționat cauza respectivă, Ponea Constantin Ștefan i-a promis lui Duicu Ioan-Adrian că îi va obține acest folos, în sensul că hotărârea care se va da în cauza amintită va fi una favorabilă acestuia din urmă.

Afacerile penale

Procurorii mai arată că în cursul anului anul 2013, Duicu Ioan-Adrian a acţionat cu scopul de a crea premisele decontării de către o societate comercială, cu obiect de activitate prestarea de servicii medicale (paraclinice), operând un laborator de investigaţii medicale cu rezonanţă magnetică nucleară administrată în fapt de acesta.

  • Este vorba despre decontarea unor sume cât mai mari din bugetul asigurărilor sociale de sănătate (pe parcursul anului 2013 societatea a decontat de la casa județeană de asigurări de sănătate suma de 3.595.762 de lei), sens în care inculpatul Duicu Ioan-Adrian şi-a folosit influenţa conferită de calitatea sa de preşedinte al organizaţiei judeţene Mehedinţi a Partidului Social Democrat pentru determinarea mai multor funcționari publici, atât din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate cât şi din cadrul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Mehedinţi, să-şi exercite atribuţiile de serviciu în sensul obţinerii folosului urmărit de acesta.

Soții complicelor, numiți în funcții de Duicu

Procurorii DNA mai arată că, pentru ajutorul acordat, în sensul realizării intereselor patrimoniale ale firmei administrată în fapt de Duicu Ioan-Adrian, cele două inculpate Feraru Grigoriţa şi respectiv Rolea Elisabeta-Zenovia i-au pretins acestuia din urmă, ca soţii lor să fie numiţi în funcţii, în cadrul administraţiei publice.

  •  În perioada ianuarie – septembrie 2013, inculpaţii: Duicu Ioan-Adrian (preşedintele consiliului judeţean Mehedinţi), Popescu Daniela-Delia (director executiv la Consiliul Judeţean Mehedinţi și, în acelaşi timp, preşedintele consiliului de administraţie al Spitalului Județean de Urgenţă Drobeta Turnu Severin ) şi Borugă Doina (manager al Spitalului Județean de Urgenţă Drobeta Turnu Severin) au permis unor persoane neautorizate (reprezentanţii ai unor societăţi comerciale) accesul la informaţii care nu erau destinate publicităţii (informaţii constând în preconizarea de către reprezentanţii consiliului judeţean Mehedinţi şi ai Spitalului Județean de Urgenţă Drobeta Turnu Severin demarării unei proceduri de achiziţie publică având ca obiect achiziţionarea de echipamente medicale şi de mobilier necesar utilării blocului materno-infantil din cadrul Spitalul Județean de Urgenţă Drobeta Turnu Severin, precum şi date tehnice şi financiare necesare întocmirii documentației de atribuire a achiziţie publice), acţionând cu scopul de a obţine pentru cei doi agenţi economici menţionaţi un folos necuvenit (constând în înlăturarea competitorilor economici şi în asigurarea unei marje de profit maximale).

Chichițele avocățești

În intervalul 30 iulie – 8 august 2013, inculpatul Stănoiu Cristian-Damian, acţionând în calitate de avocat, în exercitarea activităţilor profesionale, a atestat în mod necorespunzător realităţii data unui act juridic, pe care l-a pus la dispoziţie numitei Borugă Doina, pentru a-l folosi în vederea producerii de consecinţe juridice.

În luna august 2013, inculpatul Duicu Ioan-Adrian i-a solicitat unui administrator de firmă, să efectueze lucrări de dulgherie la un  imobil pe care familia Duicu îl utilizează ca locuinţă. Dând curs solicitării inculpatului, administratorul firmei a achiziţionat materialele necesare (în valoare de 28.039,51 lei, potrivit facturii din data de 01.08.2013) pe care le-a folosit la efectuarea lucrărilor.

Inculpatul Duicu Ioan-Adrian nu a plătit contravaloarea acestor materiale şi nici a manoperei, omul de afaceri nefăcând nici un demers în vederea solicitării acestei sume, tocmai în considerarea calităţii de preşedinte al consiliului judeţean deţinută de cel dintâi. Aceste lucrări aveau să fie facturate abia în aprilie 2014, după arestarea preventivă în cauză a lui Duicu Ioan-Adrian.

Manevrele de la spital

În octombrie 2013, pentru a nu plăti lucrările efectuate şi contravaloarea materialelor folosite la această lucrare, inculpatul Duicu Ioan-Adrian i-a dispus inculpatei Borugă Doina, manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă Drobeta Turnu Severin, să întreprindă demersurile necesare pentru a contracta cu firma omului de afaceri, prin achiziţie directă, lucrările de renovare a secţiei de ortopedie a spitalului.

  • În acelaşi scop, inculpatul Duicu Ioan-Adrian a asigurat alocarea către Spitalul Judeţean de Urgenţă Drobeta Turnu Severin, din fondurile consiliului judeţean Mehedinţi, a sumelor necesare efectuării plăţilor către societatea comercială respectivă. Valoarea celor două contracte acordate de către Spitalul Judeţean de Urgenţă Drobeta Turnu Severin a fost de 180.794,47 de lei, respectiv de 303.018,26 de lei, ambele valori fiind fără TVA.

Acuzațiile DNA la adresa lui Bădin

Potrivit rechizitoriului, în luna august 2013, Bădin Andrei-Dan, realizator al unei emisiuni televizate, difuzată de un post de televiziune național, a pretins și primit de la inculpatul Duicu Ioan-Adrian suma de 5.000 de lei, pentru a nu continua o campanie de presă care viza, la acel moment, pe Ministrul Mediului și al Schimbărilor Climatice. După primirea acestei sume de bani, emisiunile realizate de către Bădin Andrei-Dan nu au mai abordat subiectul referitor la presupusele nelegalităţi săvârşite de persoana respectivă.

Suport SRI

În cauză procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informații.  Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Bucureşti cu propunere de a se menține măsurile preventive dispuse în cauză.
Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
16:45 Președintele Iohannis face o declarație de presă după consultările cu partidele 16:12 CONSULTĂRI la Cotroceni. UDMR: Nu o cunoaștem pe Viorica Dăncilă/Așteptăm decizia Președintelui pentru a purta discuții cu propunerea PSD 14:54 CONSULTĂRI la Cotroceni. Băsescu a avut în „plic” două propuneri de premier 11:40 CONSULTĂRI la Cotroceni. Liderul PSD, Liviu Dragnea: „Viaţa bate filmul!” 10:52 SURPRIZĂ în POLITICĂ. Cine a CÂȘTIGAT din RĂZBOIUL Dragnea-Tudose. Indiciu: NU e NICIUNUL dintre cei doi 09:41 EXCLUSIV EVZ. LISTA NEAGRĂ a miniștrilor PSD. Opt miniștri își vor pierde portofoliile în cabinetul Dăncilă 08:40 Marcel Ciolacu a DEMISIONAT din funcția deținută în GUVERN 08:20 Badea lansează bomba: URMĂTORUL PREMIER va fi DISCIPOLUL LUI COLDEA. „PSD îşi bate joc de votanţi” 22:22 Demisia lui Tudose. SE ŞTIA DEMULT despre LOVITURA DE GRAŢIE din PSD. Poate fi numită CONFIRMAREA ANULUI 19:55 Dragnea a dezvăluit cum va alege PSD viitorul premier: „Am mână proastă! Eu nu voi mai propune niciun nume” 19:54 Horoscop. Așa cum v-am anunțat în ”Horoscopul 2018”, Mihai Tudose și-a dat demisia pe 15 ianuarie 19:23 Cine se află în spatele premierilor demiși din PSD? ASTA, DA, DEZVĂLUIRE. Seism pe scena politică. NEWS ALERT! 17:29 UN GENERAL CELEBRU I-A ÎNVENINAT pe Dragnea şi Tudose. „Ultimul supraviețuitor al epocii Băsescu” 16:50 Mihai Tudose a promovat un Penal în Guvern! De ce nu mîrîie Presa anticorupție?! România lui Cristoiu 15:15 Prima femeie PREMIER din istoria României! VIORICA DĂNCILĂ este propunerea PSD pentru funcția de prim-ministru 15:01 Olguța Vasilescu: DĂNCILĂ va continua cu legile JUSTIȚIEI/. PSD îi acordă tot sprijinul 13:31 Va numi Klaus Iohannis al treilea guvern PSD după ce a promis că nu va face asta? NEWS ALERT ÎN POLITICĂ! 13:13 PSD o propune premier pe Viorica Dăncilă - UPDATE NEWS ALERT ÎN POLITICĂ! 11:17 Noul premier PSD: Firea, Stănescu, Vasilescu și Manda au refuzat. Cine este în cărți în Kiseleff 10:58 Liviu Dragnea, „SPULBERAT” la Bruxelles: „A aprins fitilul unei REVOLTE cum nu a mai fost vreodată!”

Articole salvate