Bancherii taie din dobânzile la creditele pentru locuinţe

Bancherii taie din dobânzile la creditele pentru locuinţe

După ce Banca Naţională a dat un semnal clar către bancheri că trebuie să reia creditarea, apar şi primele efecte în piaţă.

BCR Banca pentru Locuinţe a anunţat că a redus dobânda pentru creditele intermediare şi anticipate în lei şi garantate cu ipotecă de la 6,25%, la 4,44%, dobândă fixă pe toată perioada creditului, pentru solicitările de credit iniţiate de clienţi după 1 februarie 2014.

Pentru un credit anticipat pentru modernizarea locuinţei, în sumă de 45.000 lei, reducerea dobânzii la creditele intermediare şi anticipate aduce o reducere de 68 lei a ratei lunare în această etapă a creditului, a arătat Carmen Schuster, vicepreşedintele BCR Banca pentru Locuinţe. Astfel, până în prezent, un client care contracta un credit anticipat de 45.000 lei cu dobânda fixă de 6,25% pe an, pe toată perioada creditului, plătea timp de 43 luni o rată lunară a creditului de 257 lei şi continua economisirea timp de 37 luni, cu o rată lunară de economisire de 292 lei, până la repartizarea contractului şi transformarea creditului anticipat în credit Bauspar (locativ) pe o perioadă de 60 luni, cu dobândă fixă de 5% pe an şi rată lunară de 503 lei.

Începând cu 1 februarie, un client care contractează un astfel de credit anticipat, de 45.000 lei, cu noua dobândă fixă de 4,44%, pe an va plăti timp de 43 luni o rată lunară a creditului de 189 lei şi va continua economisirea timp de 37 luni, cu rata lunară de economisire de 292 lei, până la transformarea creditului anticipat în credit Bauspar (locativ), ale cărui condiţii rămân nemodificate. În perioada derulării creditului anticipat, clientul economiseşte şi obţine avantajele contractului de economisire-creditare , respectiv dobânda şi prima de stat, reprezentând 25% din suma economisită, dar nu mai mult de echivalentul a 250 euro/an.

Ne puteți urmări și pe Google News

Creditele intermediare şi anticipate, cu dobândă fixă de 4,44% pe an pe toată perioada pot fi folosite de clienţii care doresc să îşi cumpere o locuinţă sau un teren, să îşi renoveze, să îşi modernizeze sau să îşi reabiliteze termic locuinţele. Clienţii încheie la acordarea creditului intermediar sau anticipat şi un contract de economisire-creditare. Acesta le asigură la finalizarea contractului de creditare intermediar sau anticipat trecerea în continuare la credit cu dobândă fixă bauspar de numai 5% sau 6% pe an, în funcţie de tipul produsului ales.

Clienţii nu plătesc comision la acordarea creditului şi nici în cazul rambursării anticipate. Banca nu percepe comision de analiză a creditului şi comision de rambursare anticipată. Totodată, evaluarea imobilului adus în garanţie şi asigurarea de viaţă sunt gratuite.

Pe piaţa românească a creditelor pentru locuinţe este prezentă şi Raiffeisen Banca pentru Locuinţe, care acordă credite cu dobânzi fixe de la 4,5% pe an.