Banca de ţesuturi şi celule umane de la Târgu Mureş, gata în 2016

Banca de ţesuturi şi celule umane de la Târgu Mureş, gata în 2016

Consiliul Judeţean Mureş a aprobat în luna decembrie 2014 realizarea unei Bănci de ţesuturi şi celule umane la Târgu Mureş. Construcţia Băncii s-ar putea finaliza în 2016.

Directorul Spitalului Clinic Judeţean (SCJ) Mureş, dr. Ovidiu Butuc, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că în funcţie de etapele necesare procedurilor de achiziţii publice la nivelul Ministerului Sănătăţii şi Agenţiei Naţionale de Transplant, construcţia Băncii de ţesuturi şi celule umane de la Târgu Mureş s-ar putea finaliza în 2016, informează Agerpres.

''Suntem în faza de evaluare, avem un teren atribuit pentru construirea acestei bănci de ţesut osos, ea urmează toate etapele necesare procedurilor de achiziţii publice la nivelul Ministerului Sănătăţii şi Agenţiei Naţionale de Transplant, urmând ca cel mai târziu în a doua jumătate a anului 2016 să fie finalizată această construcţie. E un pas foarte mare pentru medicina din Târgu Mureş, pentru ortopedia din Târgu Mureş", a arătat dr. Butuc. 

Consiliul Judeţean Mureş a aprobat, în luna decembrie 2014, realizarea unei Bănci de ţesuturi şi celule umane la Târgu Mureş, pe un teren cu o suprafaţă de 450 metri pătraţi, aflat în proprietatea publică a judeţului, la solicitarea Spitalului Clinic Judeţean Mureş. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Acesta a spus că banca respectivă va fi aduce un plus de valoare Clinicii de Ortopedie a SCJ Mureş, care este printre primele trei clinici de profil din ţară. 

Profesor doctor Nagy Ors, şeful Clinicii de Ortopedie-Traumatologie a SCJ Mureş, a afirmat că prin construirea băncii de ţesut osos specialiştii de aici nu vor mai fi legaţi de Spitalul Colentina, singurul din ţară care deţine o bancă de ţesut osos, pentru prelucrarea materialului prelevat. 

Hotărârea a avut la bază adresa nr.74253/03.12.2014 a unităţii de implementare şi coordonare programe din cadrul Ministerului Sănătăţii, prin care s-a anunţat că Spitalului Clinic Judeţean Mureş i-a fost alocată suma necesară pentru contractarea şi implementarea componentelor necontractate din proiectul Phare 2006/018-147.03.11"Sprijin pentru autorităţile de sănătate din România pentru implementarea directivelor UE privind băncile de sânge - unităţile de transfuzie - din spitale şi utilizarea terapeutică a ţesuturilor şi celulelor umane".