Banca Angliei: Urmează episodul trei al crizei financiare globale!
- Dinu Boboc
- 19 septembrie 2015, 16:25
Economistul-șef al Băncii Angliei, Andy Haldane, vede o conexiune între criza din 2008, criza datoriilor suverane și turbulențele de acum din piețele emergente.
Haldane vorbește practic despre o criză financiară globală care se află acum la episodul numărul trei, informează The Guardian. Partea I a fost criza Anglo-Saxonă din 2008/2009, parte a crizei globale. Partea a doua a fost criza din zona euro, cu Grecia în prim-plan. Acum, asistăm la partea a treia, criza din piețele emergente.
Între turbulențele din Grecia și situația delicată din China există o conexiune incontestabilă, susține Haldane. Acestea nu sunt evenimente independente, ci sunt piese ale unui puzzle care trebuie privit în toată complexitatea sa.
Haldane crede că fluxurile de bani ieftini care au invadat economia globală în ultimii ani au influențat dramatic prețurile și creditarea la nivel global. Astfel, pe măsură ce băncile centrale s-au luptat cu criza la ele acasă, ele au susținut formarea unor bule speculative în alte părți ale planetei, în special în piețele emergente.
Astfel, după 2008, multe sute de miliarde de euro au plecat dinspre piețele dezvoltate către piețele emergente și au urcat în mod forțat piețele. Acum, când acești bani s-ar putea întoarce, am putea asista la o prăbușire a acestor piețe, cu consecințe dramatice pentru întreaga economie globală.
Acum, în țări emergente precum China, Rusia, India, Brazilia, Turcia sau Malaezia, vedem instabilitate economică, socială sau poilitică. Costurile creditării crește, iar prețul materiilor prime scade dramatic, ceea ce constituie o combinație mortală pentru aceste state. Sfârșitul estre greu de prevăzut în aceste condiții, consideră Haldane.