Editura Evenimentul si Capital

Bacșișul, o industrie foarte profitabilă. Tu cât bacșiș lași într-un an?

14-06/imag2-465x390
Autor: | | 0 Comentarii | 186 Vizualizari

Bacşişul, suma de bani dată în plus față de plata cuvenităpentru un serviciu prestart este obligatoriu sau depinde de calitatea serviciului? Dacă în unele ţări aşa-numitul “tips” este privit ca o practică obişnuită, există ţări în care acesta nu este utilizat sau reprezintă o ofensă.

Unele ţări au reglementat problema banilor oferiți în plus faţă de preţul final al serviciului, adăugându-se notei de plată o sumă fixă. Chelnerii, şoferii de taxi, frizerii, comisionarii, cameristele sau valeţii hotelurilor aşteaptă cu înfrigurare așa-numitul bacșiș în zonele unde acesta este lăsat la latitudinea clientului. Astfel de sume oferite ca “taxă pentru servicii” variază între 10–20% din valoarea înscrisă pe chitanţă. Tu cât bacşiş laşi într-un an?

În urma unui calcul punctual, un drum cu taxiul pe săptămână, o vizită la frizerie pe lună, o masă luată la restaurant de două ori pe lună plus un curier o dată la un trimestru te va costa pe an 448 lei. Iar asta doar dacă luăm în calcul 4 RON pentru taximetrist pe cursă, 5 RON pentru frizer, 7 RON pentru un chelner şi alţi 3 RON pentru curier.

Pe site-ul Businessinsider.com găseşti un ghid al “taxei pe servicii”  în funcție de zona geografică și amprenta culturală. Iată cele mai utile și amuzante informații.

  • Europa. Franța: dacă întâlneşti mențiunea “service compris” pe factură înseamnă că nu e necesar să oferi bacșiș. Italia: un 10% e suficient. Nu trebuie să plăteşti suplimentar gondolierii venețieni. Spania: de la 7 la 13%. Dacă consideri serviciul prost, ridică-te și pleacă fără să lasi “atenții”. Marea Britanie: bacșișurile nu sunt incluse în notă dar sunt așteptate. De la 10 la 15% e suficient. Nu e necesar să daibacșișuri în pub-uri.
  • Asia. Japonia: dacă lași bani în plus înrestaurante poate fi considerat chiar jignitor. Ca și în Japonia, în China consumația fără bacșiș e destul de uzuală. India: mulți îţi vor cere bacșișuri chiar și fără un motiv aparent. 10% la restaurant e OK.

www.SigurantaFinanciara.ro, central tău complet de resurse de educație financiară și antreprenorială oferit cu susținerea Provident Financial România, ofera un ghid de alcatuire a a bugetului personal, sfaturi despre cum să gestionezi și să optimizezi veniturile și cheltuielile. De asemenea, pe site găsești ponturi despre cum să faci cumpărături inteligent, sfaturi despre cum să investești pentru a-ţi multiplica economiile și informații de ultimă oră despre finanțele personale.

Platforma online oferă informații despre evoluția economiei, comentează noutăţile din plan fiscal şi modul în care acestea te afectează ca angajat  sau mic antreprenor. Accesează central tău complet de resurse de educație financiară și antreprenorială pentru a obtine siguranța financiară!"

Pagina 1 din 1
Tag-uri:Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate