Editura Evenimentul si Capital

Ayatolahii urii de la Antena 3

14-05/ovidiu-albu-1_3-465x390
Autor: | | 224 Comentarii | 14157 Vizualizari

Nu reușeam să-mi dau seama cu ce seamănă foarte tare predicile de seară de la Antena 3. Până săptămâna aceasta, când l-am văzut pe Gâdea indicând cu furie către un text al lui Mircea Mihăieș.

Pe un ecran mare din studioul emisiunii ”Sinteza zilei” era afișată fotografia lui Mircea Mihăieș, iar Gâdea gesticula amplu citind un text al scriitorului. Chipurile, Mihăieș a adus atingere demnității pensionarilor. Horia Roman Patapievici  a beneficiat și el de același tratament. Mimica, tonalitatea, degetul înfipt amenințător în ochii telespectatorilor, incitarea la ură împotriva unui scriitor, totul este o imagine parcă desprinsă dintr-o societate  condusă de fundamentaliști islamiști.

Fundamentaliștii  se consideră gardieni ai adevăratei credințe și își bazează puterea pe menținerea supușilor în ignoranță, fluturând în permanență amenințarea  răului.

Alimentarea urii față de un dușman satanic ce urmărește în permanență răul oamenilor, aceasta este cheia de boltă a regimurilor totalitare, mai ales cele fanatic religioase. De aceea este nevoie ca răul să fie prezent în permanență, să fie adus tot timpul în atenție, iar atunci când nu există este cazul să fie inventat.

Pe 14 februarie 1989, scriitorul britanic de origine indiană, Salman Rushdie, a fost condamnat la moarte  de liderul spiritual al Iranului, ayatolahul Khomeini, pentru cartea ”Versetele satanice”. Acesta  a emis o fatwa prin care se cerea executarea scriitorului pentru ”blasfemie la adresa islamului”. El însuși musulman, Rushdie s-a confruntat cu o furie și o ură oarbă care îl urmăresc până astăzi, deși a explicat de numeroase ori că el respectă profund islamul. Nu atât ignoranța sutelor de mii de musulmani care i-au ars portretul și cărțile, incapabili să vadă profunzimea unei cărți remarcabile, este vinovată de drama trăită de scriitor, ci mai ales ticăloșia politicienilor și a liderilor religioși.

Pornind de la o interpretare simplistă a scrierilor lui Rushdie, muftii și ayatolahi din întreaga lume, inclusiv politicieni care aveau nevoie de voturile musulmanilor, și-au consolidat puterea, au câștigat puterea sau au înfăptuit noi abuzuri, toate în numele luptei cu răul. Ura răspândită a fost atât de mare încât un actor care a îndraznit să-l joace pe satanicul Rushdie într-un film pakistanez, ”International Guerillas”, a fost scuipat și bătut pe stradă.

Salman Rushdie a primit numeroase premii literare, a fost înnobilat de regina Marii Britanii și este considerat un simbol al luptei pentru libertatea de exprimare.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate