Berlinul a evitat să comenteze scandalul spionării de către NSA a președinților Franței. Serviciile germane a ajutat ani la rând Agenția americană să spioneze companii europene și personalități.
Practicile de spionaj ale NSA în Germania au fost dezvăluite de multă vreme. A fost memorabil laconismul cu care Angela Merkel a condamnat în toamna lui 2013 actele de supraveghere comise de serviciile americane inclusiv asupra telefonului cancelarei: „Între prieteni, asta nu se face”.
Apoi a așteptat ca scandalul să se stingă. Pentru a calma iritarea opiniei publice, a declarat că a fost încheiat un acord de ne-spionare cu Statele Unite. Care nu a existat niciodată, așa cum a arătat acum câteva săptămâni presa germană, scrie Le Figaro.
Scandalul a reizbucnit la sfârșitul lui aprilie cu dezvăluiri jenante despre serviciul secret german BND: acesta a ajutat ani la rând NSA să spioneze companiile germane și diverse personalități din străinătate, printre care și franceze.
Parisul și Berlinul au încercat să pună capacul pe oala care fierbea: un comunicat al Palatului Elysée arătând că are „toată încrederea” în ancheta făcută de guvern pentru a descoperi adevărul. Care nu a dus la nici un rezultat.
Miercuri, guvernul german nu a comentat dezvăluirile despre spionarea președinților Franței de către serviciul secret american.
Scandalul de spionaj în care este implicat Berlinul nu s-a încheiat. O comisie de anchetă din Budenstag încearcă să afle adevărul despre practicile de spionaj americane în Germania.
Au fost audiați foști directori ai cancelariei care au supravegheat activitatea serviciilor secrete, și urmează să fie convocată însăși Angela Merkel. „Voi face declarații oriunde va fi nevoie”, a spus ea luna trecută.
Deputații din Bundestag solicită accesul la lista cu țintele spionate de NSA în Germania: numere de telefon, IP-uri, e-mail-uri. Peste 40.000 de date ar fi intrat în posesia serviciului secret american.
Însă lista este păstrată secretă de guvern, care nu are nici o intenție de a o divulga pentru a prezerva cooperarea cu serviciile americane.
Între timp, au fost depuse mai multe plângeri: de către societatea DE CIX, care gestionează un nod de internet din Frakfurt, care a fost vizat de BND, dar și de către guverne precum cele ale Austriei și Belgiei, și ele victime ale ascultărilor americane.