AVOCATUL POPORULUI şi-a intrat, LEGAL, în drepturi

AVOCATUL POPORULUI şi-a intrat, LEGAL, în drepturi

Avocatul Poporului şi-a intrat, legal, în drepturi, Legea nr. 35/1997 privind organizarea și funcționarea instituției Avocatul Poporului fiind votată.

Modificarea și completarea Legii nr. 35/1997 privind organizarea și funcționarea instituției Avocatul Poporului a fost votată cu 93 de voturi pentru, 12 împotrivă și 3 abțineri în Plenul Senatului.

Instituţia Avocatului Poporului este menită a veni în apărarea drepturilor fundamentale. În textul propunerii, mai multe articole au fost formulate în urma recomandărilor făcute de subcomitetul ONU pentru prevenirea torturii și de Comitetul European pentru Prevenirea Torturii, după cum susţine Avocatul Poporului, Victor Ciorbea: “Ele au menirea de a asigura o mai mare autonomie din punct de vedere organizatoric și funcțional, pentru acest mecanism național de prevenire a torturii, peste 2.300 de locuri de detenție de la penitenciare, aresturi preventive, până la aziluri și orfelinate. Dacă veți vota acest proiect, evident va face ca activitatea instituției să se deruleze mai bine și îi va crește eficiența”.

Potrivit unui amendament la lege, funcția de Avocat al Poporului este asimilată, ca rang și salarizare, cu funcția de ministru. Va exista şi o pensie specială acordată Avocatului Poporului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Senatorul USR Florina Presadă îl acuză pe Victor Ciorbea de intervenția sa la Curtea Constituțională din acest an, din ianuarie, când a atacat articolul din legea de funcționare a guvernului care nu permite condamnaților penal să facă parte din Executiv, motiv pentru care s-au strȃns 140.000 de semnături pentru demiterea sa.

Victor Ciorbea replică, afirmȃnd că pensia specială pentru Avocatul Poporului a fost introdusă în urmă cu mai bine de 10 ani în timpul profesorului Muraru și nu există nici o modificare privind statutul Avocatului Poporului în proiectul acesta de lege față de proiectul în vigoare, conform agerpres.ro.