Editura Evenimentul si Capital

Avocatul Marian Nazat face observații despre modificări importante în Codul de procedură penală

Avocatul Marian Nazat
Autor: | | 0 Comentarii | 435 Vizualizari

Guvernul României a adoptat Ordonanța de Urgență nr.18 din 23.05.2016 pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, precum și pentru completarea art.31 alin.1 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară.

Pretextul emiterii acestui act normativ a fost „iminenta împlinire a termenului de 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României,  partea I  nr.240 din 31 martie 2016 a  deciziei Curții Constituționale nr.23/2016, privind art.318 Cpp”, ceea ce ar antrena o  serie de consecințe negative  în administrarea actului de justiție. Și spun pretext fiindcă  ordonanța amendează și alte texte, declarate neconstituționale, din cele două coduri, pentru care termenul de 45 de zile s-a împlinit  cu mult timp înainte. În defintiv, existența acelei „situații  extraordinare” la care face referire art.115 al. 4 din Constituție  trebuia definită  într-un fel, scrie avocatul Marian Nazat pe blogul lui, în articolul  ”OUG nr.18/2016 pentru modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală – observații”.

Dincolo de controversele iscate deja în legătură cu ocolirea  legislativului în acest demers de „cosmetizare”  a legislației penale, mă voi referi în observațiile mele la câteva dintre modificări.

Prima observație vizează art. 77, modificare prin care  art.308 al.1 Cpp are următorul conținut: „Atunci când există riscul ca persoana vătămată, partea civilă, partea responsabilă civilmente sau un martor să nu mai poată fi audiat în cursul judecăţii, procurorul poate sesiza judecătorul de drepturi şi libertăţi în vederea audierii anticipate a acestuia”.

Redactarea acestei norme este nefericită și prolixă, prin nesocotirea unor reguli gramaticale elementare. Ar rezulta, de pildă, că persoana audiată, la cererea  procurorului, va fi chiar… judecătorul de drepturi și libertăți („procurorul poate sesiza judecătorul de drepturi şi libertăţi în vederea audierii anticipate a acestuia”). Tehnocrații din actualul guven nu sunt tocmai cei mai exacți vorbitori de limbă română,  stagiile lor prin eurocabinetele bruxelleze influențându-le graiul și mentalitățile. Mă gândesc, totuși, că urgența ordonanței nu trebuia să afecteze într-atât rigoarea juridico-gramaticală și că se putea găsi un specialist care să pună de acord textul cu limba română.

Așadar, corect era: „Atunci când există riscul ca persoana vătămată, partea civilă, partea responsabilă civilmente sau un martor să nu mai poată fi audiate în cursul  urmăririi penale, procurorul poate sesiza judecătorul de drepturi şi libertăţi în vederea audierii lor  anticipate”.

A doua observație vizează art.35, modificare prin care art.172 al.12 Cpp are următorul conținut: „După finalizarea raportului de constatare, când organul judiciar apreciază că este necesară opinia unui expert sau când concluziile raportului de constatare sunt contestate, se poate dispune efectuarea unei expertize”.

În vechea reglementare, acest alineat prevedea că: „După finalizarea raportului de constatare, când organul judiciar apreciază că este necesară opinia unui expert sau când concluziile raportului de constatare sunt contestate, se dispune efectuarea unei expertize”.

Prin urmare, acum, în situația respectivă,   efectuarea unei expertize nu mai este obligatorie, ci facultativă, urmând ca organul judiciar să dispună potrivit convingerii sale. Norma veche era în măsură să garanteze dreptul la un proces echitabil, în condițiile în care, de regulă,  raportul de constatare se administrează fără ca subiecții  și părțile din proces să aibă cunoștință. Se ajunge astfel ca o probă extrem de importantă, decisivă chiar în spețele  economico-financiare, să fie obținută de acuzare însăși, prin angajații acesteia, în mod  netransparent, principiul egalității de arme între apărare și acuzare fiind astfel încălcat flagrant.

Or, pentru remedierea acestor încălcări ale dreptului la apărare, legiuitorul obliga organul judiciar să dispună efectuarea unei expertize, în cursul  căreia se putea auzi și vocea acuzatului.  Noua normă lasă la latitudinea organului judiciar necesitatea administrării probei cu expertiza, ceea ce amplifică rolul discreționar al acuzării în procesul penal.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria:

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate