Avocata Laura Vicol: „Mi-e milă de Kovesi, în interiorul ei este o femeie nefericită”. Puterea cuvântului

Avocata Laura Vicol: „Mi-e milă de Kovesi, în interiorul ei este o femeie nefericită”. Puterea cuvântului

Au trecut doi ani de când DNA a forțat arestarea Laurei Vicol, iar avocata este mai convinsă că „un război cu sistemul este din start pierdut, pentru că sistemul reprezintă de fapt o mașinațiune pe care nu poți să o oprești”. În discuția cu Evenimentul zilei mărturisește că îi este „teamă” să se gândească cum se va termina războiul dintre nașul său, fostul ofițer SRI Daniel Dragomir, și sistem, că cele două condamnări ale fostului procuror-șef DIICOT, Alina Bica, au demoralizat-o foarte mult și că nu-și reproșează că a fost apărătoarea Cămătarilor.

Ileana Ilie Ungureanu: Care sunt tipurile de presiuni exercitate împotriva avocaților implicați în dosare DNA, dar care nu fac jocurile procurorilor DNA?

Av. Laura Vicol: Procurorii DNA și, în general, toți procurorii, indiferent de instituție (DIICOT sau parchete de pe lângă judecătorii), au o aroganță anume, nativă sau dobândită. Piedestalul imaginar pe care s-au așezat, plus siguranța faptului că nu răspund pentru acțiunile lor, le-au întărit convingerea că pot face tot ceea ce doresc, mulți dintre ei încălcând orice normă elementară legală a dreptului la apărare, pe principiul „și ce dacă nu sunt probe, părerea mea e că ești vinovat”. Revoltător este însă că „părerea” lor are rang de probă de necontestat în fața unor judecători. 

Lipsa de răspundere pentru ceea ce fac procurorii a generat monștri”. LAURA VICOL, avocat

Ne puteți urmări și pe Google News

- Care sunt cele mai des întâlnite metode de trucare a dosarelor intrumentate de procurorii DNA?

- Trucarea probelor este complet nelegală, iar probele obținute așa trebuie înlăturate din dosar. Cu toate acestea, am întâlnit personal multe probe trucate în dosarele DNA, începând de la declarații consemnate după bunul lor plac și până la inserarea (cu tupeu maxim) a unor fraze întregi care nu au nicio legătură cu realitatea. Lipsa de răspundere pentru ceea ce fac a generat monștri.

- Cum pot fi considerate dosarele DNA, ținând cont că până la decizia CCR de scoatere a ofițerilor SRI din activitatea judiciară ele au fost instrumentate de procuror - judiciarist - ofițer SRI, în condițiile în care CPP prevede pentru acest tip de activitate doar combinația procuror-polițist-judiciarist?

 „Probabil că dosarul Black Cube nu va fi deslușit niciodată” LAURA VICOL, avocat

- În DNA există și procurori corecți, care știu să-și instrumenteze dosarele fără patimă. Însă presiunea pusă de cea care îi conduce întunecă mințile și rațiunea și fie te transformi în ceea ce ți se cere, fie pleci! Laura Codruţa Kovesi nu ar fi fost nimic fără sprijinul SRI. Ca dovadă, după aproape un an de stat pe bară a început tot cu abuzuri și dosare la unitatea de elită din Ploiești. Abia când procurorii vor răspunde pentru ceea ce fac, vom vedea anchete făcute corect.

- Credeți că se va găsi un procuror suficient de curajos care să o ancheteze pe șefa DNA?

- Nu cred. La un moment dat chiar mă gândeam dacă nu cumva noi, toți, exagerăm cu atitudinea asta a noastră împotriva doamnei Kovesi, pentru că noi cei care vorbim în media de abuzuri vorbim, de fapt, de Laura Codruţa Kovesi, nu despre instituția DNA-ului și aș fi o ipocrită să spun că nu-mi doresc să trăiesc într-o țară în care să fie cât mai puțină corupție. E clar că avem nevoie de această instituție a DNA-ului, dar nu așa și nu condusă în această manieră, pentru că așa cum este acum nu este în regulă, nu e legal, nici moral și nici normal.

Nu cred că există vreun procuror în această țară care să aibă curajul s-o ancheteze pe Laura Codruța Kovesi” LAURA VICOL, avocat

- Președintele Klaus Iohannis spunea în vară că nu există motive pentru suspendarea din funcție a Laurei Kovesi. Și nu s-a răzgândit între timp.

- Doamna Kovesi este clar că are o susținere în primul rând externă, este medaliată de atâtea ambasade. Dacă ne uităm puțin în backgroundul profesional al dânsei observăm că nu sunt cercetate societățile străine. Dimpotrivă, sunt favorizate. Și atunci, atâta timp cât noi suntem o colonie, niște amărâți din care toți vor să tragă, evident că nu i se poate întâmpla nimic. Nu cred că există vreun procuror în această țară care să aibă curajul s-o ancheteze pe Laura Codruța Kovesi.

„Am fost avertizată să am grijă cum merg pe stradă, că îmi cresc copiii singuri acasă”

- Justiţia românească se sufocă încet, dar sigur – asistăm la cel mai mare scandal din interiorul DNA de la înființarea acestei structuri.

- Justiția este sufocată de multă vreme și toate tentativele noastre de a o readuce la viață acum sunt frânate de abuzurile care se întâmplă fără să acționeze nimeni asupra lor. Nu trebuie să ai cunoștințe juridice ca să vezi că este călcată Curtea Constituțională în picioare, să vezi că Guvernul este certat de o instituție reprezentată de un singur om, care se confundă cu instituția, și să asculți tot felul de dezvăluiri, inclusiv ale judecătorilor din cadrul CSM-ului.

- Vă referiți la judecătoarea Gabriela Baltag, membră CSM, care a făcut o serie de dezvăluiri despre tensiunile din interiorul Consiliului Superior al Magistraturii?

- Interviul acordat de doamna judecător Baltag m-a cutremurat. Să vină un judecător CSM să spună în fața țării că își simte viața amenințată, că i s-au tăiat de două-trei ori frânele de la mașină, că în cadrul CSM-ului se fac abuzuri inimaginabile și că îi este frică de ce urmează să se întâmple și că a lăsat un număr de telefon al unui avocat soțului și alte date în cazul în care va păți ceva, păi asta nu e România mea.

- Aţi fost vreodată speriată sau ameninţată?

- Am fost amenințată, hăituită, terfelită, călcată în picioare. Reținerea mea din 2015 este un moment trist de care îmi aduc aminte. Și acum am lacrimi în ochi, pentru că șocul a fost unul inimaginabil. Sunt avocat de 18 ani și de fiecare dată m-am lovit de atitudini ascunse ale procurorilor sau manifestări comportamentale care nu rezonau cu normalitatea. Dar niciodată nu au avansat lucrurile într-o asemenemea manieră ca în zilele de azi. Îmi amintesc că atunci când eram avocat în dosarul Cămătarilor, noi toți, apărătorii, aveam conflicte cu procurorul instrumentator de caz, dar niciodată nu și-a permis să ne amenințe cu pușcăria, să comită vreun abuz pentru a ne speria. Amenințările le-am primit de când am intrat în dosarul Alinei Bica.

- Concret, cum ați fost amenințată?

- Am fost avertizată să am grijă cum merg pe stradă, că îmi cresc copiii singuri acasă – la momentul respectiv eram divorțată -, și că ar fi mult mai bine să mă retrag dacă nu vreau să-mi ia autoritățile statului copiii.

- Se face anticorupție în România?

- În clipa asta, nu. Dosarele sunt politice, sunt ținute la dospit o bună perioadă de vreme, după care sunt scoase din sertar pentru a forța o mână sau alta. Sunt foarte multe persoane care au fost vizibil ocolite la DNA. Nimic nu s-a întâmplat.

- Ca de exemplu?

- Nu dau nume. Sunt avocat, nu speculez, vorbesc pe probe.

- Judecătorii au ajuns o anexă a parchetelor, sau, cel mult, un partener al lor de nădejde?

- Nu toți. Până acum doi ani știam care judecători sunt mai aprigi în hotărârile pe care le dau, te așteptai la o soluție. Acum cunoaștem soluțiile. Am magistrați, la Tribunal sau la Curtea de Apel, la care dacă îmi pică vreun dosar refuz să-l iau pentru că știu din start soluția. Dar nu toți fac neapărat parte din sistem și nu toți au frica DNAului. Unii pur și simplu așa sunt ei, nu cunosc cuvâtul achitare, nu știu ce-i aia milă sau compătimire. Dar avem și judecători „cu pantofi albaști”, care se apleacă asupra dosarului cu toată corectitudinea, sinceritatea, moralitatea, deontologia profesională pe care trebuie să le aibă fiecare magistrat din indiferent ce instanță a țării.

FOTO: Alina Bica și Laura Vicol

„Se dorește cu orice preț execuția Alinei Bica”

- Când ați simțit din plin influența pe care procurorii DNA o au în sălile de judecată?

- Când am fost luată pe sus de la Tribunal, în robă, târâtă la DNA, încătușată - inclusiv la medic m-au ținut încătușată. E un moment de care îmi aduc aminte cu greu, pentru că atunci am înțeles, pe de o parte ce înseamnă colegialitatea, și au fost aproape 50 de avocați care au venit să mă apere, iar pe de altă parte am avut alți colegi care mi-au transmis că am gura mare și mai bine mă arestează, ca să scape de mine. Sunt profund dezamăgită de Baroul Bucureşti şi de președintele Uniunii Naţionale a Barourilor din România, care în loc să-mi apere reputația, știind ce fel de om sunt (în 18 ani nu am avut niciodată nicio amendă, nicio sancțiune) a preferat să mă împingă și mai mult în groapă.

- Care e stadiul dosarului acum?

- Rămâne în pronunțare pe 10 octombrie și sunt convinsă că totul va fi bine, pentru că este un dosar fabricat ca să mă scoată, acum nici eu nu mai știu dacă din dosarul doamnei Bica sau din dosarul lui Daniel Dragomir. Aveam dosare puternice la momentul respectiv, în care oricărui avocat i-ar fi fost frică să intre.

- Că ați adus vorba, nu ar fi fost normal ca la dezvăluirile lui Daniel Dragomir - dacă într-adevăr ar fi fost false - să răspundă mai întâi SRI, printr-un comunicat care să ne convingă logic că așa ceva, adică întocmirea Rechizitoriilor de către SRI, era practic imposibilă?

- SRI n-a reacționat în nici un fel, iar comunicatul trimis de Codruța Kovesi nu suflă o vorbă despre veridicitatea dezvăluirilor. Lupta aceasta pe care o dă Daniel Dragomir cu sistemul este una extrem de grea și în momentul în care s-a hotărât să facă acest pas, vă spun sincer că m-am temut pentru viața lui și pentru ceea ce i se poate întâmpla. Este un joc extrem de periculos, se luptă cu oameni mult mai puternici decât el, iar noi, ăștia, idealișii, de regulă nu o sfârșim bine. Probabil nici dosarul Black Cube nu va fi deslușit niciodată.

- Imaginea Justiției a fost confiscată abuziv în favoarea unor grupuri de interese și a devenit câmp de luptă politic?

- De doi ani, Justiția este în comă, pentru că rolul procurorului este să acuze, avocatul te apără, dar, în final, judecătorul decide. Nu este permis ca un magistrat să treacă peste toate aceste abuzuri făcute de procuror și mai mult decât atât să le consfinţească. În momentul în care dosarul ajunge pe un culoar, așa cum a spus Daniel Dragomir, ai soarta pecetluită, nu mai poți să faci nimic.

- Cine ar trebui să facă ceva?

- Ministrul Justiției, care cred că se gândește totuși la o soluție. Refuz să cred că ministrul Tudorel Toader, pe care, personal, îl respect foarte mult, nu analizează și nu se gândește la o soluție.

- Privind înapoi, vă reproșați ceva din cariera profesională? Poate vreun dosar pe care nu ar fi trebuit să-l acceptați?

- Niciodată. Pentru că nu am apărat criminali, violatori, tâlhari. Am intrat doar în dosare în care am crezut în nevinovăția omului pe care îl apăr.

- Ați apăra, din nou, și membri ai clanului Camataru?

- În dosarul Cămătarilor am intrat în urma unei conjucturi. Unul dintre „locotenenții” acestora, Roberto, era vecin de bloc cu noi și avea și soția și fata bolnave. După ce am intrat în dosar și l-am pus pe Roberto liber au început să curgă contractele în același dosar și să mă angajeze și ceilalți, inclusiv Sile Cămătaru. Se făceau abuzuri de către procuror: fetele de o moralitate îndoielnică erau aduse la Parchet, amenințate și lovite de procuror doar ca să dea declarații și atunci lucrurile astea m-au făcut să merg mai departe în dosar și să-i apăr. Nu-mi reproșez niciodată că am fost avocata lor.

„Kovesi este bolnavă de putere”

- De Alina Bica vă leagă și o strânsă prietenie, cum a fost să o vedeți în boxa acuzaților?

- Nu poți să te detașezi de 10 ani de prietenie și clar că implicarea e mult mai mare. M-am expus foarte mult în acest dosar nu din dorința de a arăta lumii că pot să fac eu niște lucruri, ci am vrut doar să arăt că Alina Bica este nevinovată și că nu a făcut lucrurile pentru care a fost cercetată și este condamnată în prezent. Este un om extraordinar de corect.

- În cazul fostei șefe a DIICOT care este miza?

- Miza este dușmănia pe care această doamnă care conduce DNA-ul o are îndreptată împotriva Alinei Bica. Înainte îmi povestea de numeroasele întâlniri la care participau ambele doamne, iar Alinei îi plăcea - e și ea destul de agresivă atunci când vede un nivel scăzut de inteligență pe aceeași poziție de conducător de instituție – că pe unde o prindea pe doamna Kovesi ținea să îi arăte că nivelul dânsei este mult mai jos decât al Alinei. Și normal că nu au fost digerate cum trebuie aceste atitudini. Și cu siguranță mai sunt și alte lucruri pe care nici eu nu le știu și care au alimentat setea asta de răzbunare a doameni Kovesi și uite că a reușit ce și-a propus.

- Dar cum ați descrie-o pe Laura Codruța Kovesi?

- Sincer, îmi este milă de ea, cu toate că știu că nu are nevoie de mila mea. Cred că în interiorul ei este o femeie nefericită. Că e bolnavă de putere, e clar. Este machiavelică pentru că este în situația omului care nu are nimic de pierdut, nu are familie, nu are copii. E pur și simplu singură pe drumul ei, nu o afectează nimic din ceea ce i s-ar putea întâmpla. Și atunci merge exact ca un buldozer, rade tot, nu contează dacă sunt și flori printe buruieni, calcă totul în picioare.

- Spuneați că șefa DNA este un instrument al unor interese, credeți că este conștientă că nu domnia sa taie și spânzură în sistemul anticorupție?

- Sunt convinsă că ea crede că taie și spânzură. Mimica feței trădează încrederea ei maximă în ceea ce face. Este o persoană – om clar nu e, pentru că un om dă dovadă și de compasiune și de înțelegere – care se vede mai presus decât toți. Pentru că nu pot să gândesc atât de malefic cum gândește ea, nu pot să o caracterizez. Nu-mi găsesc cuvintele.

- Câtă încredere aveți acum în Justiția românească?

- 5%. Cele două condamnări ale Alinei Bica m-au demoralizat foarte mult. Pentru mine a fost un șoc, chiar dacă știu că am făcut tot ce se putea face și că aceste condamnări sunt comandate.

- De asta nu o mai apărați?

- Nu. Din cauza unor probleme medicale, am ales să duc la bun sfârșit dosarele pe fond pe care le am acum și până se mai potolesc lucrurile o să mă ocup de acestea. Cele două condamnări le consider dezamăgiri profesionale.