Editura Evenimentul si Capital

Aviz favorabil al Curţii Constituţionale pentru modificarea Constituţiei în alegerea preşedintelui

Nicolae Timofti, presedintele Republicii Moldova
Autor: | | 0 Comentarii | 909 Vizualizari

Curtea Constituţională de la Chişinău a dat vineri aviz favorabil iniţiativei de revizuire a articolului 78 din Constituţie cu privire la alegerea preşedintelui Republicii Moldova. Iniţiativa aparţine unui grup de 46 de deputaţi, membri ai fracţiunilor parlamentare ale Partidului Liberal Democrat, Partidului Democrat şi Partidului Liberal, transmite IPN.

Curtea a decis că proiectul de lege nu depăşeşte limitele de revizuire a Constituţiei impuse de dispoziţiile constituţionale ale art.142 alin.(2) şi poate fi înaintat spre examinare parlamentului, textul putând fi adoptat după cel puţin şase luni de la data prezentării iniţiativei, cu votul a 61 de deputaţi sau prin referendum.

Proiectul de lege prezentat propune modificarea modalităţii alegerii preşedintelui Republicii Moldova în ceea ce priveşte numărul necesar de voturi.

Astfel, potrivit proiectului de modificare a articolului 78 alineatul (3) din Constituţie, şeful statului urmează să fie ales cu votul majorităţii deputaţilor şi nu cu trei cincimi, cum este prevăzut în prezent.

De amintit că liderii celor trei formaţiuni proeuropene - Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat şi Partidul Liberal - au semnat joi, odată cu documentul de constituire a noii coaliţii, un acord prin care se angajau să sesizeze Curtea Constituţională în vederea desfăşurării, la toamnă, a unui referendum privind modificarea procedurii de alegere a preşedintelui, scrie Agerpres.

Politicienii vor să schimbe această procedură, astfel încât în primăvara anului viitor, când expiră mandatul actualului preşedinte Nicolae Timofti, să fie prevenită o nouă criză politică.

Loading...
Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate